5 stappen naar een gezonde relatie met je geld.

Heb jij een gezonde relatie met je geld?

Ofwel een goede money mindset? En hou je consistent iedere maand geld over?

Of is de relatie met je geld niet zo goed, en is de maand voor jou soms net te lang?

Dit zul je allemaal al vaak gelezen hebben, je money mindset moet goed zijn… Maar hoe krijg je dit dan voor elkaar?

1. Je kijk op geld

Vanuit thuis hebben we allemaal wel een kijk op geld meegekregen. Bij de ene kwam geld in emmers binnen en ging er in kruiwagens weer uit. Ofwel YOLO en geld in overvloed. Bij de andere was er misschien zelfs amper geld om te eten, waarschijnlijk is deze schaarste er dan ook in gekropen. Je leeft dus altijd met een geldschaarste gedachte.

Zo heb ik thuis altijd geleerd om te sparen en dat terwijl er genoeg geld binnen kwam. “Je moet altijd besparen en altijd sparen.” Dit sparen is in eerste opzicht natuurlijk goed. Maar met sparen en besparen alleen beperk je jezelf heel erg in het genot van het leven en de groei van je vermogen.

Voor jezelf weten hoe je tegen geld aan kijkt is dan ook de eerste stap naar een gezonde relatie met je geld, maar een relatie kost veel werk en energie om deze gezond te maken en houden.

Het is dus belangrijk om je kijk op geld te ontdekken zodat je deze kunt veranderen of bijsturen om te kunnen groeien. En je ultieme dromen waar te kunnen maken.

2. Praat over geld voor meer inzicht.

Om je eigen kijk op geld nog meer in beeld te kunnen brengen is het belangrijk dat je over geld praat met de mensen in je omgeving. Door deze mensen is hoogstwaarschijnlijk ook jouw kijk op geld ontstaan. Ga bijvoorbeeld in gesprek met je ouders en kijk hoe zij omgaan met geld in het dagelijkse leven. Dit geeft nog meer bewustwording waarom jijzelf dingen doet met geld zoals je ze doet.

Wanneer je ouders bijvoorbeeld altijd proberen te besparen ga je zelf ook zo leven. Zo krijg je bijvoorbeeld moeite met het aankopen van een cursus waar je leert hoe je eigen bedrijf op te bouwen of skip je het kopen van dingen waar je houdt gaan omdat dit je €10 scheelt? Of waarom zou je geen twee voorgerechten nemen als je hiervan geniet, omdat dit voelt als zonde van je geld. En het is juist zo belangrijk dat je zonder schuldgevoel kunt genieten van de dingen waar je van houdt. Wanneer je bijvoorbeeld echt van eten houdt, waarom zou je dan niet naar een duurder restaurant gaan als je hier ook echt van geniet.

Of wanneer iemand uit je omgeving een slechte ervaring heeft met beleggen, zullen ze je direct alle gevaren opnoemen van investeren. Dit kan je zelfs ontmoedigen om iets te doen met je spaargeld, terwijl iedereen ondertussen weet dat sparen tegenwoordig zelfs geld kost.

Wanneer je weet hoe je ouders met geld omgaan kun je nog verder gaan kijken waar dit vandaan komt en dit is soms heel interessant. Want hoe je ouders omgaan met geld vindt waarschijnlijk zijn oorsprong bij eerdere generaties. Dus drink eens een kopje thee met je oma en vraag hoe het komt dat je ouders zo met geld omgaan. Misschien hadden je opa en oma het vroeger niet zo breed of hadden ze het juist erg goed.

3. Ontwikkel je money mindset

JJe money mindset is dus al vroeg aangepraat door je ouders en omgeving. Maar dit kun je natuurlijk veranderen. Het is namelijk belangrijk om al op een vroege leeftijd te weten hoe geld werkt. Het is van belang dat je kennis gaat verzamelen over geld. En dit kun je natuurlijk vinden op onze blog maar er zijn nog talloze andere blogs, podcasts en boeken. Een makkelijk boek om mee te beginnen is bijvoorbeeld de rijkste man van Babylon.

Een klein lijst van boeken die wij aanraden:
Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma
The millionaire teacher – Andrew Hallam (Engels)
De intelligente belegger – Benjamin Graham
The little book of common sense investing – John C. Bogle (Engels)

Wanneer je op zoek gaat in de weerboel van info over geld houdt dan wel altijd in je achterhoofd dat veel social mediapagina’s praten over rendementen die in de toekomst niet gehaald zullen worden. Doordat we nu in super goede tijden leven met rendementen van meer dan 20% per jaar zegt niet dat we nog jaren 10% of meer gaan halen. Ga dus op zoek naar betrouwbare informatie en reken je zelf niet rijk. Ook met een gemiddelde opbrengst van 7% is compound interest een krachtige geldmachine.

4. Bouw aan je relatie met geld

Nu je natuurlijk onze blogs hebt gelezen en je eerste boeken dicht hebt geslagen. Heb je waarschijnlijk een heel andere kijk op geld gekregen dan wat je van thuis uit hebt meegekregen. Is het belangrijk om aan je relatie met geld te gaan werken. Ga de dingen toepassen die je hebt geleerd van de blogs en boeken. Je weet nu bijvoorbeeld dat er geen schaarste is van geld en dat de beurs een krachtige geldmachine is. Alleen door deze kennis toe te gaan passen kun je je vermogen laten groeien.

Wanneer je voor jezelf een beeld hebt welke dingen belangrijk voor je zijn. Moet je hier zonder schuldgevoel een X hoeveelheid geld aan uit kunnen geven. Zonder dat je dit aan jezelf of iemand anders hoeft te verantwoorden. Het gaat er namelijk niet om wat iemand anders denkt, als jij maar weet waar je heen wilt met je geld en je leven. En er zullen altijd momenten zijn waarop je fouten maakt of iemand je vertelt dat je het totaal anders aan moet pakken. Maar zodra jij weet hoe geld werkt en voor jou kan werken en je hebt een plan hou je hier dan ook aan vast.

Wij hebben zelf vaak dat mensen naar ons toekomen, heb je dit aandeel? Heb je gezien hoeveel tesla is gegroeid? Heb je deze nieuwe kans gezien! Dit is allemaal ruis die je zo vaak te horen krijgt van je vrienden of de (social) media. Maar wanneer jij weet dat je bijvoorbeeld op de lange termijn nagenoeg niet kan winnen van een indexfonds, waarom zou je je dan nog af laten leiden door deze ruis. Het is dus belangrijk jezelf dagelijks te wijzen op je doelen en op je plan hoe je dit wilt gaan doen. Om zo niet van je plan af te wijken en dure fouten te maken. Resultaat op de lange termijn is misschien saai maar iedereen weet dat de schildpad uiteindelijk wint van de haas.

Vergeet dan ook niet met je eventuele partner deze relatie met geld aan te gaan. Want wanneer je er samen aan werkt kun je elkaar bijsturen waar het nodig is. En zo kun je samen bijvoorbeeld streven naar FIRE. En zeg nou zelf samen kom je verder. Want als je niet samen op één lijn zit in de relatie met geld wordt het heel erg lastig, probeer dan ook zeker met je partner te praten over geld en je financiële doelen.

5. Jouw ultieme doel stellen

Om een plan te kunnen stellen heb je een doel nodig. Een ultiem doel. Voor ons is dit bijvoorbeeld dat wij de keuze willen hebben of we gaan werken. Dit geeft weer als voordelen dat we kunnen wonen waar we willen en meer tijd kunnen doorbrengen met elkaar en onze toekomstige kinderen. Maar een ultieme droom is voor iedereen anders een aantal voorbeelden zijn:

-        Een eigen huis (afbetalen).
-        Een tweede huis in het buitenland (Spanje, Italië, Portugal)
-        Een wereldreis van een jaar, door 35 verschillende landen.
-        Je kinderen op zien groeien door altijd thuis te zijn.
-        Een huis kopen voor je ouders.
-        Studie betalen van je kinderen.
-        Financieel onafhankelijk worden.
-        Een eigen bedrijf kunnen starten.

Een ultiem doel is voor iedereen anders want iedereens situatie is anders. Je ultieme doel kan natuurlijk ook meerdere doelen omvatten. En de weg ernaartoe is natuurlijk ook voor iedereen anders.

Stel je wilt financieel onafhankelijk worden omdat je meer tijd wilt door kunnen brengen met je kinderen. Dan zul je een inkomstenbron moeten opbouwen die ervoor zorgt dat jij minder hoeft te werken. Maar je kunt natuurlijk ook zorgen dat je een goede buffer opbouwt zodat je een stap kan wagen om een eigen bedrijf op te bouwen welke je vanuit thuis kan uitvoeren. Zo ben je vaker thuis en kun je je eigen tijd indelen.

Een relatie met geld is voor iedereen anders en heel persoonlijk. Wanneer je je doel hebt gesteld en de 5 stappen hebt doorlopen. Houd je dan aan je eigen plan en laat je hier niet vanaf praten door wie dan ook. Dit is jouw persoonlijke doel en persoonlijk plan. En alleen jij kan dit bereiken.

MEER LEZEN

FOUTEN MAKEN WE ALLEMAAL
Je hebt vast weleens iets gekocht en een week later dacht je wat heb ik in godsnaam gedaan? Dit kan natuurlijk gebeuren maar wat nou als je dit zo vaak doet dat je er eigenlijk financieel onder lijdt. Dit is niet goed voor je financiële toekomst. Zelf hebben wij ook een aantal domme fouten gemaakt die iedereen wel zou kunnen maken. Dus voor jullie beter voorkomen dan genezen.

LEES MEER

WAAROM JE VANDAAG NOG MOET BEGINNEN MET BELEGGEN
Op onze Instagram hebben we nu al een aantal keer aangegeven dat het van belang is dat je zo vroeg mogelijk begint met beleggen, maar wat maakt dit dan voor verschil? Om dit een beeld te geven hebben wij een insta reeks gepost “start zo snel mogelijk”. In deze reeks belegd iedereen vanaf een andere leeftijd €500 per maand tegen een rendement van 7%. De verschillen zijn groots!

LEES MEER

IS JOUW MAAND OOK WEL EENS TE LANG?
Voor Richard is dat alweer een paar jaar geleden dat de maand te lang was maar voor sommigen mensen is dat standaard elke maand zo. De eerste en laatste keer dat Richard dit overkwam was zijn omslag punt en dit wou hij dit nooit meer hebben. We hebben het dan over augustus 2016, net een auto gekocht, op vakantie geweest, veel te dure Louis Vuitton riem gekocht en met creditcard natuurlijk. En toen kwam de creditcard rekening een dag voor de betaling van zijn loon. Hij had dus een dag over in de maand… En hoe ga je dat oplossen?

LEES MEER