De 5 stappen naar FIRE

1. Mindset

Zonder de juiste mindset gaat niemand FIRE halen, het is namelijk niet makkelijk. Je moet veel discipline hebben en daarom is de juiste mindset een must.

Het gaat nou eenmaal een aantal jaar duren voordat je echt financieel onafhankelijk bent en met pensioen kan. Het gaat ook even duren voor dat de kracht van samengestelde rente echt gaat werken en je aandelen veel gaan stijgen. Je hebt namelijk 25x je jaarlijkse uitgaven nodig om met pensioen te kunnen gaan. Je zult moeten besparen, sparen, investeren, een noodfonds opzetten en plannen maken hoe je dit aan gaat pakken. Als je hieraan begint met een slechte mindset, dan wordt het wel heel moeilijk.

Als je weet waarom je Financiële onafhankelijkheid wilt bereiken, en vroeg met pensioen wilt gaan is dit al veel makkelijker. De waarom is heel belangrijk, schrijf dit voor jezelf op. Ergens waar je het niet kwijt kan raken, en altijd terug kan zien, misschien in je telefoon, of op een blaadje die je op de koelkast plakt. Het maakt niet uit waar. Als je het maar iedere dag ziet. En jezelf hierdoor elke dag herinnert waarvoor je het doet. Meer tijd met je kinderen? Tijd en geld om de wereld rond te reizen? Misschien wel allebei?

Ga je inlezen, kijk YouTube filmpjes, koop een cursus. Motiveer jezelf om meer te willen weten over persoonlijke financiën, om sneller je doel te kunnen bereiken. Zo krijg je ook een betere mindset.

2. Weet wat je uitgeeft, verdient en overhoudt

Om financiële onafhankelijkheid te kunnen bereiken moet je precies weten wat je inkomsten zijn en nog belangrijker wat je uitgaven zijn. Als je dit niet weet kan je ook nooit een financieel plan opstellen voor jezelf of je familie. Bijhouden wat je uitgeeft geeft ons ook een ‘double check’ of ik geen nutteloze dingen koop. Dan koop ik bijvoorbeeld niet die burger bij de Burger King op het station waar ik op dat moment zin in heb omdat ik het logo van de Burger King zag. Maar eet dan wanneer ik thuis ben iets lekkers.

In Excel hebben ik en Richard een heel schema gemaakt van onze inkomsten en uitgaven. Wij weten nu precies hoeveel we vorige jaar uit hebben gegeven, hoeveel we hebben gespaard en hoeveel we hebben verdiend. Ik kan namelijk zo zeggen dat wij 58% ten opzichte van ons inkomen hebben gespaard. Sommige maanden spaarde we 80% en andere maanden minder als we een grote aankoop hadden gedaan zoals ons bed. Wij hebben bijvoorbeeld een goed bed gekocht dat was natuurlijk best duur en die maand zagen we daarom ook dat we maar 24% hadden gespaard. Maar we konden dit wel direct verklaren door de grote uitgave aan het bed.

Het gaat er dus om dat je weet wat je uitgeeft. Wat je binnen krijgt weten de meesten mensen wel. Die dag check je natuurlijk je bank en ziet dat er weer meer geld op staan. Maar het is net zo belangrijk om te weten wat we uitgeven en waar ons geld naartoe gaat.  

3.  creëer een buffer

Een grote fout die ik en Richard zien (en vooral bij starters) is dat ze enthousiast worden in de aandelen, vervolgens al hun vermogen erin stoppen en dan gaat de wasmachine kapot. En dan moet diegene alsnog gaan lenen of aandelen verkopen om een nieuwe wasmachine te kopen.

Volgens het Nibud heeft één op de zeven volwassen Nederlanders geen buffer van €2000. Dat betekent dat één op de zeven het niet kan betalen als de koelkast en de auto tegelijkertijd kapotgaan.
 
Maar hoe creëer je nu een goede buffer? Hierbij is het inzicht in wat je per maand uitgeeft zo belangrijk, je kan hier namelijk je buffer op baseren. Ik en Richard zijn 19 en 26 en gaan allebei nog naar school onze buffer hoeft daarom nog niet zo groot te zijn. Wij hebben een buffer drie maanden. Dit betekent dat als wij allebei toevallig onze baan verliezen en geen inkomsten meer hebben dat wij dan drie maanden zonder inkomen kunnen. Daarin zitten ook de eigenrisico’s van de zorgverzekering berekend. Voor mensen met een huis en wat oudere mensen zouden wij aanraden om een grotere buffer te hebben van een jaar tot twee jaar. En zeker met kinderen je weet nooit wat er kan gebeuren maar je hebt toch en verantwoording naar je kinderen.

Dit is een manier om de onvoorziene kosten iets minder eng te maken je hoeft je er dan ook niet druk om te maken. Je weet altijd: Ik heb het geld en ik kan de klap opvangen als er iets misgaat.

4. Laat het geld voor jou werken

Geld hoort voor jou te werken, jij hoort niet voor het geld te werken

Lees die zin nog eens, en nog eens, en dan nog een keer. Waarschijnlijk werk jij voor al jouw geld. Dat is dus niet het doel, het doel is om het geld waar jij voor hebt gewerkt nog harder te laten werken voor jou.

Nu vraag je je natuurlijk af, Xana hoe doe ik dat dan?

Beleggen.

En ja dit klinkt heel eng. Aandelen kopen, het daarna hard zien stijgen en daarna alles zien verdampen. Maar dit zou je niks moeten doen omdat je belegt voor de lange termijn.

Passief beleggen in indexfondsen met een wereldwijde spreiding zoals VWRL, is de manier om je geld voor je te laten groeien. Op deze manier is er een brede spreiding waardoor het risico dat je loopt niet zo groot is omdat je altijd het markt rendement haalt (minus je kosten).


Een ander indexfonds met lage kosten en met een brede spreiding is bijvoorbeeld de S&P 500. Zoals je kan zien is dit fonds sinds die is gestart alleen nog maar gestegen over de lange termijn. En er zijn natuurlijk ook tijden te zien waarin de beurs niet veel is gestegen. Maar je zit erin voor del lange termijn. Je moet niet denken dat je na een nacht slapen gelijk een miljoen op de bank hebt staan. Denk minstens 15 jaar voorruit. Wij kijken zelf 30 jaar voorruit en op die manier kan je namelijk veel investeren en nog steeds veel leuke dingen doen.

S&P 500

5. Behoud dit goede werk

Na al dit goede werk moet je dit natuurlijk wel behouden. Dit kan soms lastig zijn, en zeker om positief te blijven. Dit is natuurlijk wel belangrijk om te doen, positief blijven!

Een tip van ons is om daarom ook 10 dingen op te schrijven waar je gelukkig van wordt. Misschien is dat tijd hebben met je familie, of de wandelingen in het park met je partner, nieuwe culturen zien, etc. Als je je dan gedemotiveerd voelt dan kan je daar weer naar kijken en zien waarvoor je dit doet. Om uiteindelijk meer tijd te hebben om de dingen te doen waar je van houdt en niet alleen maar hoeft te werken.

Je moet altijd blijven denken aan waarom je FIRE wilt. Waarom heb je gekozen voor FIRE? Was het voor je familie? Voor je vrijheid? Of toch voor je hond?

Aan de andere kant is FIRE een levensstijl, net als een dieet. Na een tijdje wordt het een gewoonte, en is het heel normaal voor jou.

Iedereen vindt uiteindelijk voor zichzelf een goeie manier om voor FIRE te gaan en nog steeds te leven en vooral genieten.

De reis naar FIRE is makkelijker om met andere samen te doen. Maak dus nieuwe vrienden waarmee je de leefstijl deelt. Het is namelijk altijd veel makkelijker samen dan alleen.

Maak er een mooie reis van, geniet en wees gelukkig. Doe de dingen waar je van houdt en blijf goed sparen! Met de juiste mindset kom je er sowieso. Als je weet waar je je geld aan uitgeeft kan je beginnen met besparen en ook beginnen met het geld voor jou te laten werken in plaats van andersom. Bouw een buffer voor je mentale gezondheid. Ja ik investeer, maar als er iets misgaat heb ik het geld liggen om het op te lossen. En als laatste behoud dit goede werk, vindt een levensstijl die bij jou past! Wil je tien jaar alleen maar sparen en strijden om daarna helemaal vrij te kunnen leven? Of wil je het rustiger aan doen en een paar jaar later met pensioen gaan? Of wil je helemaal niet met pensioen gaan, wil je alleen de financiële vrijheid. Het kan allemaal, het is JOUW reis en die is voor iedereen anders.