Wanneer heb je recht op een aanvullende beurs

Hoe ik uitkwam op de aanvullende beurs?

Na dat ik erachter kwam dat ik recht had op de basisbeurs, ging ik ook kijken hoeveel ik zou krijgen met de aanvullende beurs, en of ik iets zou krijgen. Dat ik iets zou krijgen was wel zeker omdat mijn ouders ver onder het Nederlandse gemiddelde verdiende. De vraag is natuurlijk voor iedereen; Heb ik recht op een aanvullende beurs en zo ja hoeveel krijg ik dan?

Voldoe ik aan de voorwaarden voor de aanvullende beurs?

Voor de aanvullende beurs gelden dezelfde voorwaarden als bij de basisbeurs: Je moet 18 jaar of ouder zijn, je studiefinanciering moet in gaan voor je 30ste levensjaar (doe je Voorgezet Speciaal Onderwijs dan moet je bij de aanvraag van je studiefinanciering jonger zijn dan 20 jaar oud). Word je 30 en krijg je al studiefinanciering? Dan loopt deze gewoon door, let hierbij op wanneer je hem stopzet na je 30ste verjaardag kan je hem niet meer opnieuw activeren. Daarnaast moet je de Nederlandse nationaliteit hebben, kom je uit de EU, Suriname of de Nederlandse Antillen dan kan je bij www.duo.nl/particulier/ om meer informatie vragen. Daarnaast is het zo dat je een voltijd opleiding moet doen om recht te hebben op de aanvullende beurs, met een deeltijdopleiding heb je namelijk geen recht op studiefinanciering. Let er wel op dat je niet te veel mag bijverdienen.

Wanneer je in 2022 MBO doet kan je als thuiswonende maximaal €362,50 p/m aanvullende beurs krijgen. Wanneer je uitwonend bent is dit bedrag iets hoger namelijk €385,86 per maand. Dit is bij het MBO een aanvulling op je basisbeurs. Hoe en wanneer je hier aanspraak op maakt heb ik uitgelegd in de blog Wie krijgt een basisbeurs. Let op wanneer je nog geen collegegeld betaald zijn de bedragen voor dat schooljaar ongeveer €100 lager per maand. Wanneer je op 1 augustus nog geen achttien bent hoef je voor dat schooljaar namelijk geen schoolgeld te betalen. Over studieleningen komt er nog een aparte blogpost.Januari tot en met juli 2022Augustus tot en met december 2022

MBOThuiswonendUitwonendThuiswonend Uitwonend
Basisbeurs€88,48€288,77€88,48€288,77
Aanvullende beurs€362,50€385,86€364,42€387,78
Totaal€450,98€674,63€452,90€676,55

HBOAanvullende beurs€419,04€419,04€419,04€419,04

Maar hoeveel heb jij dan recht op?

Ik was erg benieuwd hoeveel euro ik zou krijgen van Ome Duo. Daarom ben ik op google en op Duo naar informatie gaan zoeken. Ik kwam deze website van duo tegen waar je precies kan zien hoeveel je kan krijgen.

https://duo.nl/apps/rekenhulp-studiefinanciering/index.html#/profiel

Hoe werkt het eigenlijk?

Je ouders spelen een grote rol in jouw studie, meestal betalen de ouders de studie voor hun kind in Nederland. Daarbij mogen de ouders zelf bepalen wat ze bijdragen aan de kosten van de studie van hun kind. De overheid vindt een bedrag van €400,- per maand hiervoor redelijk. Soms betalen ouders natuurlijk meer, en soms minder. Als de ouders de €400,- niet kunnen betalen volgens de overheid dan krijgt de student recht op een aanvullende beurs.

Kunnen ouders wél een deel van die €400 per maand betalen, bijvoorbeeld omdat ze meer verdienen dan de ondergrens dan kan je alsnog een deel aanvullende beurs krijgen. Vraag hem dus altijd aan.

Rekenvoorbeelden:

ik heb in 2021 een paar voorbeelden ingevuld op de rekentool voor iemand met een MBO studie:
  • Het inkomen van de vader is €20.000,- en van de moeder is €35.000,-. Er zijn 2 studerende broers of zussen die een aanvullende beurs krijgen. De student krijgt dan elke maand €230,-. Zijn er geen studerende broers of zussen, dan krijgt de student niets. De overheid gaat er dan vanuit dat de ouders de €400,- bijdragen aan de studie en deze dus kunnen betalen.

  • Het inkomen van de ouders is €30.000 en €5.000, dan krijgt de student €330,- per maand. Er zijn in deze bereking geen andere broers of zussen die een aanvullende beurs krijgen.

  • Het inkomen van de ouders is €48.000 en €35.000 en er zijn twee broers en zussen die een aanvullende beurs krijgen, dan krijgt de student €20,-
Zijn er bijzondere omstandigheden, denk dan aan een overleden ouders, dan zij er weer andere berekeningen.

Doe altijd een aanvraag!

Volgens onderzoek van het CPB laten maar liefst 8.650 eerstejaars MBO studenten hun aanvullende beurs liggen. Het gaat hier om een gemiddeld bedrag van €175,- dat is aan het eind van je studie zonder rente toch al €8400,- dat is een flink bedrag. En dan te bedenken dat van degene die recht hebben op de volledige beurs 1 op de 8 studenten de beurs laat liggen is dit zonde van het geld. Je loopt hiermee je snel start na je studie mis! Dit is namelijk voor 48 maanden studie een bedrag van 17.187,36! Daar kun je de aanbetaling van je huis mee bekostigen. Het is nog veel schrikbarender dat 41% van diegene die de beurs laten liggen wel een gewone studielening hebben. Waarom? Waarom deze studenten geen aanvullende beurs aanvragen komt waarschijnlijk omdat veel mensen niet weten dat je hier recht op hebt. Het is dus van belang dat je hierover praat met je klasgenoten of andere ouders van studenten.

In mijn geval wist ik bijna zeker dat ik iets van de overheid zou krijgen, omdat mijn ouders bijna niks verdienen in Spanje, zeker tegenover de Nederlandse maatstaven. Maar ook jij moet gewoon altijd de rekentool even invullen om te kijken of je recht hebt op een aanvullende beurs. Het word immers gratis geld wanneer je je studie afmaakt en de lening omgezet word in een gift. Misschien krijg je wel €100 per maand aan aanvullende beurs. Dat is toch weer €100/€5= 20 uur minder werken per maand! (gerekend met ongeveer het gemiddelde uurloon van een 18jarige in Nederland). En aan het eind van je studie heb je dan een mooi cadeau van €4800,-. Let er dan natuurlijk wel op dat je slim omgaat met dit bedrag.

Dus ook als je twijfelt of je misschien iets kan krijgen dan zou ik het altijd proberen, vul op zijn minst de rekentool in van duo. Gewoon doen zou ik zeggen. Een tip van ons is dan ook als je twijfelt of je het goed invult om altijd te bellen naar duo. Of om net als in mijn geval met een medewerker van Duo te chatten. Ze waren bij mij echt super behulpzaam en ik kwam er zo doorheen. En dat ging zelfs snel met in het buitenland werkende ouders. Wel moest ik een vertaling maken van de belasting aangifte van mijn ouders en deze opsturen samen met het spaanse origineel. Dit koste mij vooral de eerste keer wat meer tijd, maar als je gewoon in Nederland woont heb je de aanvraag binnen 10 minuten rond! Daarna kun je weer snel verder met netflixen.

Ik raad dan ook aan om te vragen of je het met de hulp van de chat samen met een medewerker je gegevens kunt invoeren, dit maakte het voor mij zoveel makkelijker. Er staan een paar rare vragen in dat ik dacht van huh? Wat moet ik hier nou mee... Maar de medewerkster van duo heeft me daar erg goed bij geholpen. Durf dus altijd om hulp te vragen.

Doe dus altijd een aanvraag! Het ergste wat kan gebeuren is dat je niets krijgt.. Helaas pindakaas je ouders verdienen te veel om steun van de overheid te krijgen. En dan ga je gewoon verder met je leven, hard werken zoals je toch al ging doen. Als je toch iets krijgt is dat natuurlijk heel mooi meegenomen. Neem deze regel overal bij mee,” als je het niet probeert krijg je zeker niks”.

 Wanneer wordt deze prestatiebeurs dan een gift?

Het verschilt per niveau wanneer je prestatiebeurs wordt omgezet naar een gift zoals je hieronder kan zien.

Mbo-niveau 1 en 2: Doe je MBO 1 of 2 dan is de basisbeurs, de aanvullende beurs en het reisproduct altijd een gift.

Voor mbo-niveau 3 en 4 geldt dat je binnen tien jaar na de eerste maand dat je studiefinanciering krijgt je diploma moet halen. Vanaf dan wordt de prestatiebeurs die bestaat uit de basisbeurs, de aanvullende beurs en het studentenreisproduct omgezet worden in een gift.

Hbo of universiteit: wanneer je een van deze opleidingen volgt hangt het sterk af van welke opleiding je volgt een handig overzicht hiervan is terug te vinden op de site van duo.
Je moet dus een prestatie leveren om de lening om te zetten in een gift vandaar de naam prestatiebeurs. Onder de prestatiebeurs valt ook het Studenten reisproduct. Hiermee reis je naar keuze:

  • Doordeweeks gratis met het ov en in het weekend met korting
  • Of kun je ervoor kiezen in het weekend gratis te reizen met het ov, en doordeweeks buiten de spits om met korting te reizen.
Dit reisproduct wordt ook een gift wanneer je voldoet aan de hierboven gestelde eisen. Maar wanneer je je diploma niet haalt betaal je €95 euro per maand Het loont dus zeker om je diploma te halen binnen die tien jaar vanaf de eerste maand dat je studiefinanciering krijgt.

Gebruik de aanvullende beurs voor je pensioen!

Wanneer je recht hebt op de aanvullende beurs en deze eigenlijk niet direct nodig hebt kun je deze gift ook beleggen in een indexfonds. Dit kost weinig moeite maar geeft een mooi rendement, zeker omdat je nog 51 jaar (vanaf 18) hebt om het te laten groeien tot de verwachte pensioenleeftijd iedere euro die je investeert wordt dan namelijk €31,52 euro waard en levert je met de 4% regel ieder jaar €1.26 op tijdens je pensioen, moet je nagaan wat al die euro’s van de vier jaar beurs die je krijgt je op kunnen gaan leveren! En dat door alleen maar je aanvraag te doen en je diploma binnen te slepen.