Wie krijgt een basisbeurs?

Hoe ik uit kwam bij de Basisbeurs?

Ik verhuisde van Spanje naar Nederland in augustus 2018. Na een paar moeilijke jaren in Spanje met het bedrijf van mijn ouders had ik een nieuwe start in Nederland. Dat hield niet in dat in Spanje de zorgen minder waren geworden. Doordat de camperplaats dicht was verdiende mijn ouders niet veel, de enige inkomsten waren kleine klusjes doen zoals schoonmaken bij oudere mensen en hier en daar wat technische klusjes. Het waren financieel lastige jaren voor mijn familie.

Ik kwam erachter dat als ik aan mijn opleiding op mbo-niveau 4 begon ik vanaf mijn 18e verjaardag recht had op een basisbeurs en aanvullende beurs omdat mijn ouders niet veel verdienden. Hoe dit werkt ga ik natuurlijk aan jullie vertellen.

Wie heeft recht op de basis beurs?

Voor studenten op het MBO geldt dat iedereen die voor een voltijd opleiding ingeschreven staat (ofwel een BOL-opleiding) recht heeft op een basisbeurs. Ja dat heb je goed gelezen, iedereen! (Met de Nederlandse Nationaliteit, wijk je hier vanaf vraag dan altijd bij https://www.duo.nl/particulier/ waar je recht op hebt) Het maakt dus niet uit hoeveel je ouders verdienen… Het enige is dat je 18 jaar of ouder moet zijn en je studiefinanciering in moet gaan voor je 30ste levensjaar (doe je VSO dan moet u jonger zijn dan 20 jaar oud). Word je 30 en heb je nog recht op studiefinanciering? Dan loopt deze gewoon door, let hierbij op wanneer u hem stopzet na uw 30ste verjaardag kan je hem niet meer opnieuw activeren. Maar hoeveel krijg je dan precies? Dat leg ik jullie verder uit in deze blogpost. Let er wel op dat je niet te veel mag bijverdienen om recht te houden op de basisbeurs.

Hoelang je recht op deze beurs?

Niveau 1 en 2

Wanneer je begint op mbo-niveau 1 of 2 heb je gedurende deze hele periode recht op een basisbeurs. Ook wanneer je van niveau 1 doorgroeit naar niveau 2 loopt deze beurs nog door. Je recht op een basisbeurs op mbo-niveau 1 of 2 vervalt alleen wanneer je al 48 maanden dus 4 jaar of langer studiefinanciering hebt gehad op mbo-niveau 3 of 4.

Niveau 3 en 4

Op mbo-niveau 3 en 4 heb je 48 maanden recht op de basisbeurs, wanneer je dus op een normaal tempo de opleiding doorloopt krijg je dus je gehele opleiding een basisbeurs, hiermee kan je natuurlijk je school bekostigen

Hbo en universiteit:

Voor hbo en de universiteit is er op het moment geen basisbeurs, wel is er nog de aanvullende beurs. Hoe je die aanvraagt lees je in onze andere blog over de aanvullende beurs

Waarom je deze beurs absoluut aan zou moeten vragen!

Het verbaast ons heel erg dat veel mensen de basisbeurs laten liggen terwijl dit een mooie opbouw kan zijn om je pensioen alvast mee aan te vullen. En dat pensioen wordt dan ook nog eens voor jou betaald, het enige dat je hoeft te doen is je mbo-diploma binnen tien jaar te behalen! Daarna is het alleen nog maar wachten en laat je je geld voor jou werken, aangezien je op deze manier op je achttiende begint met beleggen heb je de tijd met je mee. Want het gaat immers niet om het timen van de markt maar om de tijd die je in de markt zit (hoe dit werkt leg ik in een latere blogpost nog uit).

Hoe werkt deze prestatiebeurs? Wanneer je je diploma behaalt dan wordt het een gift van de overheid en is dit dus een lening die wordt omgezet, LET OP als je je diploma niet haalt dan blijft dit een lening en moet je dus alles terugbetalen!! Dit bedrag loopt bij de basisbeurs al snel op, tot maar liefst €4.193,76 bij thuiswonenden en tot wel €13.680 voor uitwonenden. Dit is dus doodzonde! (dit zijn de cijfers van 2021 in 2022 liggen deze nog niets hoger)

Waarom je de basisbeurs niet aan zou vragen, en waarom je dit toch wel zou moeten doen..

Wanneer je er niet zeker van bent of je je opleiding af wilt maken zou ik dit zelf dan ook niet aanvragen. Al is het natuurlijk altijd het beste om het diploma toch te behalen, je kan het! Als je je diploma behaalt zegt dat niet dat je niet iets totaal anders kan gaan doen maar je kan wel aantonen dat je een over een zekere zelfstandigheid en denkniveau beschikt.

Je kan natuurlijk ook alles op een spaarrekening zetten zolang je nog studeert totdat je bent geslaagd en er dus zeker van bent dat je niks hoeft terug te betalen? Zorg er dan wel voor dat je dit geld altijd bij de hand houdt zodat je het ten alle tijden terug kan betalen mocht je stoppen.

Waar heb je recht op als thuiswonende?

Als je thuiswonend bent ofwel dat je nog thuis woon bij je ouders/verzorgers. Heb je (in 2021) recht op €87,37 per maand. Dit is aan het eind van je opleiding dus maximaal 48*87= €4193.

Waar heb je recht op als je Uitwonend bent?

Als je uitwonend bent krijg je iets meer je hebt dan namelijk recht op een bedrag van maar liefst €285,15 per maand. Dit is aan het eind van je opleiding gezamenlijk maar liefst 48*285= €13.687. Mits je natuurlijk de volledige vier jaar recht hebt op de beurs, bijvoorbeeld omdat je nog geen 18 was in het eerste deel van je opleiding. Als dit het geval is komt het bedrag natuurlijk lager uit. In het volgende voorbeeld ga ik uit van het maximum.

Wat zou ik doen en doe ik dan ook met de basisbeurs?

Ik zie je al denken, Xana €87 per maand is helemaal niet veel… Nee. Maar wanneer je niet zelf je school hoeft te betalen is dit wel een mooi bedrag om als student aan het einde van de maand over te houden. Want wanneer je de €87 elke maand investeert in een indexfonds met lage kosten met een gemiddeld rendement van 7%. Groeit dit bedrag van €4.193,76 met een gemiddeld rendement van 7% tijdens je studie al naar €4981 het achtste wereldwonder van Compound Interest is dan nog maar net begonnen met werken. Maar wanneer je dit bedrag laat staan tot je verwachte pensioen op 69-jarige leeftijd groeit deze gift tot maar liefst €128.152! Je hebt namelijk de tijd mee je bedrag heeft na je studie nog ongeveer 48 jaar om te groeien.

 

Als je uitwonend bent krijg je iets meer, dan is het bedrag €285,15 per maand. Je kan dan waarschijnlijk niet die €285 per maand te investeren omdat je dan huur en je eigen eten moet betalen. Maar als je dat wel kan investeren in een ETF met lage kosten zoals VWRL dan is die €285 per maand in de 4 jaar van je studie een gift van maar liefst €13.687. Wanneer je dit bedrag belegt met 7% rente is dit na de studie al €16.256 waard. Wanneer je dit bedrag kan laten groeien tot je verwachte pensioen leeftijd heb je maar liefst €418.251! Dat is dus de kracht van Compound Interest.  

Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee, in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst. Je kan je inleg kan minder waard worden.

OF gebruik de gift bij de aanschaf van je huis:

Wanneer je nog een beetje huiverig bent om te beleggen is dit misschien een leuke manier om je bedrag dat je krijgt van de overheid te gebruiken. Dit bedrag kan namelijk ook gunstig zijn bij het kopen van een huis na je studie, en dat kan je dan al snel een hoop geld besparen. Het bedrag heeft namelijk geen invloed op je hypothecaire lening omdat de studielening om is gezet in een gift je bent dus gewoon €4.193 tot €13.687 meer waard. Je kan dit bedrag dan inleggen om je hypothecaire lening te verlagen, tegen de huidige gemiddelde rente van ongeveer 2.2%. Dit is de huidige rente bij een lening van 100% tegenover de waarde van het huis (loan to value) en een looptijd van 30 jaar. Door deze investering in je huis en verlaging van je lening bespaar je dan aan rente €2.894 tot €9.444. Daarnaast kan het in je huis geïnvesteerde bedrag nog groeien door de waarde toename van je huis.

Misschien kan je net je droomhuis kopen?

Je kan natuurlijk ook een net iets meer huis krijgen omdat je het bedrag bij je hypothecaire lening kan voegen en zo een duurder huis kan kopen. Dit zou ik niet doen omdat een groter huis altijd meer tijd en geld kosten dan een kleiner huis. Wanneer je door dit bedrag je droomhuis toch kan kopen heb je er waarschijnlijk wel veel vreugde van.

Flink besparen met Nationale Hypotheek Garantie.

Daarnaast kan je ook nog gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie dit kan je erg veel geld besparen. Let op dit is met de cijfers van 2021! Je kan gebruik maken van de NHG-regeling wanneer je huis een maximale waarde en financiering heeft van €325.000. Voor een huis met energiebesparende voorzieningen zit die grens op €344.500 Door de NHG (welke ik verder uitleg in een andere blog) krijg je een ander risicoprofiel voor de bank omdat Stichting Waarborgfonds Eigen Woning garant staat voor schulden die niet kunnen worden afbetaald onder bepaalde omstandigheden. Hiermee kan je de rente van je hypothecaire lening flink verlagen van gemiddeld 2.2% naar 1.7% dit is een half procent.

Wat scheelt dit dan die NHG?

Voor de berekening gebruik ik de gemiddelde WOZ-waarde van 1 januari 2020 dit was toen €270.000. Om gebruik te maken van NHG moet je 0.7% van de waarde van je woning betalen in dit geval dus €270.000*0.007= €1.890 deze €1.890 bespaart je in het eerste jaar al €270.000*0.005= €1.350 en wanneer je langer dan twee jaar in dit huis blijft wonen heb je al een geweldig rendement op de investering van €1890 euro. Na twee jaar is dit namelijk ongeveer 2*€1.350= €2.700 dit is al een besparing van 2.700-1890= €810 daar kun je een hoop leuke dingen van doen, of natuurlijk voor vermogensopbouw!