9 tips om goedkoper boodschappen te doen.

Ik kan er wel vanuit gaan dat de meeste mensen die dit lezen zoveel mogelijk willen besparen. Eten moeten wij allemaal en omdat wij met z’n alle in dit kleine kikkerlandje wonen waar het toevallig heel goed gaat met de economie is boodschappen doen niet heel goedkoop. Als je er niet op let kan je zomaar een rekening van meer dan €50 p.p. per week hebben. Dit kan natuurlijk goedkoper met een paar tips en tricks.

Op korte termijn lijken die paar euro’s die je per week bespaard niet veel. Maar op de lange termijn kom je erachter dat je best veel bespaard en ook nog gezonder inkoopt.

1.) Maak een boodschappenlijstje

Een supermarkt is psychologisch ingedeeld om jou meer spullen te laten kopen. Een boodschappenlijstje helpt dan ook echt om jou te laten focussen op wat je nodig hebt en wat je van plan was te kopen.

Als je 1 keer per week boodschappen doet moet je bewust plannen wat je gaat eten die week. Zo kan je dus heel gemakkelijk inkopen doen. Om te voorkomen dat je thuis komt met allerlei producten die je misschien nooit gaat gebruiken of die ongezond zijn.

2.) Bestel online

Om nog minder in de verleiding te komen tot het kopen van etenswaren die je eigenlijk niet nodig hebt kan je tegenwoordig heel makkelijk online je boodschappen bestellen.

Veel mensen denken dat dit veel duurder is dan zelf naar de winkel te gaan.

Alleen hoeveel tijd kost dit per week? Ga je met de fiets of met de auto?

Als je met de auto gaat hoeveel betaal je dan aan brandstof, afschrijving, slijtage?

Dit zijn een paar factoren die je eigenlijk mee kan rekenen in de kosten van boodschappen doen. Dit wordt alleen vaak niet meegerekend. Door online je boodschappen te bestellen kom je bijna niet meer in de verleiding om iets extra’s te kopen wat je niet nodig hebt. Zo heb je de extra kosten al snel weer bespaard op de niet gemaakt ongezonde aankopen.

3.) Doe geen boodschappen met een lege maag

Als je besluit dat je toch je boodschappen in de winkel doet. Dan raad ik aan om zeker niet te gaan als je honger hebt. Als je honger hebt koop je namelijk weer sneller iets lekkers voor jezelf waar je achteraf spijt van hebt, je bent veel impulsiever. Alles lijkt op dat moment lekker en je koopt het dus want je hebt er zo’n trek in.  Als je deze onnodige dingen kan vermijden is het aan het einde van het jaar een stuk beter voor jou en je portemonnee.

4.) Kies het huismerk van de supermarkt

Elke supermarkt heeft wel een eigen huismerk die goedkoper is dan het A merk. We kunnen even een voorbeeld nemen aan Coca-cola, in de Albert Hein (AH) kost een Liter fles €1,85 het huismerk cola kost per liter €0,43. Dit is nogal een verschil.

Ik hoor je al zeggen, ja maar die cola is niet lekker… okay dat kan, maar proef je het verschil bij crème fraîche, eiersalades, blik groenten, chips of koekjes? Het is zelfs zo dat het meestal ook nog in dezelfde fabriek gemaakt wordt. De fabriek waar ze Calvé pindakaas maken, daar word ook de pindakaas van de Jumbo of AH gemaakt.

Volgende keer als je een A merk koopt denk dan eerst even na, kan ik dit niet goedkoper krijgen. Kijk even naar beneden of omhoog in het schap, bedrijven betalen supermarkten namelijk om hun eigen producten op ooghoogte te hebben zo dat het meer wordt verkocht. Het huismerk kun je meestal onderaan in het schap vinden. Omlaag kijken brengt dus je kosten omlaag.

5.) Koop producten van het seizoen

Verse producten kunnen best duur zijn als ze niet in het seizoen zijn. Aardbeien zijn bijvoorbeeld in de winter wel te koop tegenwoordig. Maar persoonlijk vind ik ze minder lekker en ze zijn vele malen duurder dan in de zomer. Dit geld ook voor andere groente en fruit. Koop daarom de verse groenten als ze in het seizoen zijn. Zo heb je ook gelijk variatie in je eten.

 

Je hebt ook groenten die het hele jaar door in het seizoen zijn. Bijvoorbeeld:

Bloemkool, broccoli, prei, kool, ui, wortelen, ui etc.

 

April-mei-juni:

Asperge, komkommer, pompoen, rode kool, tomaat etc.

 

Juli-augustus-september:

Andijvie, courgette, komkommer, pre, spinazie, etc. 

 

Oktober-november-december:

Pompoen, prei, peultjes, tomaat, witlof, etc.

 

Januari-februari-maart:

Boerenkool, rode biet, spitskool, witlof, etc. 

 

Fruit is dan weer net anders, altijd wel een slimme keuze voor de portemonnee zijn:

Ananas, Appel, Citroen, kiwi, banaan, etc.

 

En alleen in de zomer:

Aardbei, bes, braam, framboos en kersen.

6.) Koop geen aanbieding omdat het een aanbieding is.

In Nederland zijn we gek op aanbiedingen, we zien het overal, 2de gratis, of 20% korting op alle producten. Aanbiedingen kunnen leuk zijn en ons geld besparen, maar ze kunnen ons ook geld kosten.

Je moet natuurlijk bedenken dat de verkopers en de bedrijven zo veel mogelijk geld aan je willen verdienen.

Als een A merk in de aanbieding is, betekent dat niet dat het goedkoper is dan het B merk, in de meeste gevallen lijkt het goedkoper, maar als je dan naar de kilo of liter prijs kijkt blijkt dat helemaal niet waar te zijn. Je moet goed kijken want soms is de aanbieding je geld niet waard.

 

Ik heb hier nog een klein scenario:

De wasmiddel is deze week in de aanbieding, je vergelijkt deze en ziet dat het best een goede aanbieding is, en het is je geld waard. Je gaat daarom naar de winkel en koopt het wasmiddel, bij wasmiddel zijn er vaak aanbiedingen van “3 halen 2 betalen” “of 2de 50% korting” dus je koopt er 3 als we er vanuit gaan dat de aanbieding 3 halen 2 betalen was.

2 weken later is er weer een hele goeie aanbieding op wasmiddel. En je koopt ze weer, 2 weken daarna is precies het zelfde.  Nu staat heel je kast vol met “goedkoop” gekocht wasmiddel, hier schiet je natuurlijk niks mee op. Koop daarom niet alleen maar omdat het in de aanbieding is, maar omdat je het nodig hebt.

Met wasmiddel, tandpasta, wc rollen, schoonmaak middel, etc. allemaal non-food spullen die je in het dagelijkse leven nodig hebt, het is goed om daar een kleine voorraad van te hebben, 1 gebruiken en 1 in de kast, alleen om daar grote voorraden van aan te houden omdat ze in de aanbieding waren lijkt mij geen goed plan. Opslag ruimte kost nou eenmaal ook geld (een extra vierkante meter huis kopen kost in de goedkoopste gemeente al €1672 laat staan in de duurste gemeente van Nederland waar een vierkante meter tot wel €6235 kost!) . En dit soort non-food spullen komen om de week in de aanbieding. Kijk daarom altijd eerst naar wat je nog hebt.

7.) Maak meer dingen zelf

In de winkel kan je heel veel kant-en-klare maaltijden kopen, dit is wel veel duurder dan zelf je eten maken. En zelf je eten maken is ook nog eens gezonder en je weet precies wat erin gaat. Het kost meestal wel iets meer tijd omdat je de groenten zelf moet snijden en dingen moet koken, maar persoonlijk vind ik het de moeite waard en ook veel lekkerder dan eten uit pakjes te kopen.

Bijvoorbeeld voorgesneden groenten: ik vind persoonlijk dat dat niet zo veel tijd kost om even een uitje te snijden (maar je kan ze tegenwoordig dus ook al gesneden kopen). Dit is natuurlijk voor iedereen anders want ik houd dan ook van koken. Wanneer jij vind dat het jou geld waard is om gesneden groenten te kopen dan ben ik de laatste die je tegenhoudt. Het kopen van kant en klare producten spaart natuurlijk ook tijd, je hoeft niet te snijden of zelfs niet te koken. Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van met hoeveel gezinsleden je bent en wat je eet. Bijvoorbeeld als je met z’n 2e bent kan je beter een zakje wok groenten kopen, omdat je dan minder groente hoeft in te kopen en zo heb je minder afval.

8.) Minder dierlijke producten eten

Vlees , zuivel, en andere dierlijke producten zijn altijd redelijk prijzig. Eiwitten kan je ook van plantaardige producten krijgen en niet alleen van vlees. Denk hierbij aan bonen, en andere peulvruchten. Natuurlijk hoef je niet helemaal veganistisch te worden. Maar wij Nederlanders eten heel veel dierlijke producten. Dat kan wel wat minder. Dat zou namelijk ook beter zijn voor je portemonnee, je moet dan wel op een andere manier gaan eten. Want zogenaamde “vleesvervangers” zijn vaak net zo duur of duurder als de echte burger.

Er zijn zo veel lekkere en gezonde recepten zonder vlees of andere dierlijke producten. Daarnaast ga je zo nog veel meer genieten van je vlees. Want alleen gehakt en kip eten omdat dit goedkoop is maar eigenlijk helemaal niet zo lekker is.

9.) Ga maar naar één winkel

Ik zie op heel veel blogs en hoor van meerdere mensen dat je het beste kan gaan uitzoeken waar welk product bij welke supermarkt het goedkoopst is. Dit vind ik persoonlijk niet rendabel. Het is namelijk makkelijker extra geld te verdienen dan extra te besparen.

Als je met de auto gaat moet je benzine betalen, en het kost ook weer veel meer tijd. Tenzij je toch in de buurt bent en lang houdbare producten koopt zoals pasta, rijst, en blikgroenten dan is groot inslaan bij een prijsvechter nog geen gek idee.

 
Als je naar meerdere winkels gaat vergroot je ook de verleiding om meer dingen te kopen dan dat je eigenlijk nodig hebt.

Dit waren een paar tips van ons om te besparen op je boodschappen, het begint klein maar als je er jaarlijks naar gaat kijken scheelt dit toch een hoop geld. En kan je eerder met pensioen want voor iedere euro die je uitgeeft in je dagelijks leven heb je uiteindelijk in je pensioenpot €25,- nodig om deze te bekostigen. Denk aan de 4% regel.