Een bijbaantje, waar moet je op letten

Waarom je een bijbaantje zou moeten nemen

Een bijbaantje naast je studie geeft je vele voordelen ten opzichte van degene die geen bijbaantje hebben gehad. Je bouwt namelijk een cv op en leert hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt. Hiervoor is het niet eens zo belangrijk dat het precies is wat je later wilt doen. Ten eerste treedt je buiten je comfortzone door voor het eerst te gaan solliciteren voor een baantje. Want zeg nou zelf bij zo’n eerste sollicitatie moet je ineens jezelf verkopen, “vertel eens wat over jezelf” die vraag zag je niet aankomen. Dit zijn allemaal belangrijke skills die je na het behalen van je diploma mee kan nemen naar je droombaan. Daarnaast maak je kennis met rechten en plichten, zoals je recht op vakantiegeld en de plicht om pauze te nemen. Ook zul je af en toe verantwoording af moeten leggen aan je manager als iets niet zo is gegaan zoals diegene het graag gezien zou hebben. Op deze manier leer je dus ook nog hoe je een zakelijk gesprek moet voeren en misschien schop je het wel tot manager bij je bijbaantje.

Waar je op moet letten
Let op niet ieder bijbaantje is te combineren met een studie het is dan ook belangrijk om bij de sollicitatie al een duidelijk beeld te krijgen van je bijbaantje. Je wilt bijvoorbeeld graag weten wat voor werkzaamheden je uit gaat voeren, hoe hoog je salaris is en wanneer je dit uitbetaald krijgt. De volgende punten zul je dan ook mee moeten nemen:

1. Flexibiliteit en school


Aangezien we het hier hebben over een bijbaantje gaan we ervan uit dat je nog op school zit en graag wat bij wilt verdienen naast je studie. Het is dan ook uiterst belangrijk dat je je bijbaantje kan combineren met je studie. Een van de problemen waar veel studenten tegenaan lopen is dat de planner geen rekening houdt met hun schooltijden of dat ze vaak worden ingepland tijdens schooltijden. Geef dit dan ook telkens aan wanneer je wel of niet kan werken. Wanneer hier geen flexibiliteit vanuit de werkgever wordt gegeven is het van belang dat je opzoek gaat naar een andere bijbaan. Je school mag er hoe dan ook niet onder lijden. Je hebt dit diploma immers nodig om na je studie te kunnen stoppen met vakkenvullen of pizza’s bezorgen.

Een van de valkuilen van bijvoorbeeld Richard maar ook mensen om ons heen is dat ze meer gaan werken dan ze eigenlijk zouden moeten doen naast hun studie. Het is dan ook van belang dat je school niet lijdt onder het aantal uren dat je werkt. Richard heeft vorig schooljaar namelijk gemiddeld 29 uur per week gewerkt. En hier vielen ook nog 7 weken vakantie onder dus omgerekend werkte hij 33 uur per week. Dit was goed te combineren maar je had natuurlijk uitschieters naar boven en naar beneden. Zo werkte hij sommige weken meer dan 40 uur naast zijn fulltime HBO studie. In deze weken merkte hij dat zijn studie eronder ging lijden. Hij weet nu voor zichzelf dat hij minder moet werken wil hij zijn studie behalen. Het is voor ieder van belang dat je werkuren comfortabel te combineren zijn met je studie, en dat je studie haalbaar blijft.

We willen wel nog wel even kwijt dat je met 5 uurtjes in de week werken niet rond kan komen en dus zal moeten gaan lenen van Ome duo of leven van het geld van je ouders. Probeer dus een balans te zoeken tussen werk en studie. Is je werk niet te combineren met je studie, ga dan opzoek naar een andere baan. We zitten namelijk in een tijd waarin er meer banen zijn dan werklozen en je bijbaantje ligt dan ook voor het oprapen. Loop maar eens rond door de stad en bij bijna elke winkel of bedrijf hangt wel een poster met  “wij zoeken jou!” of iets in die trend. Maak hier gebruik van en begin met je vermogen op te bouwen.

2. Salaris en uren

Om vermogen op te bouwen moeten we het natuurlijk hebben over salaris. Het is van belang dat je van te voren weet wat je ongeveer gaat verdienen bij je bijbaantje. Zo kun je je bijbaantje vergelijken met andere bijbaantjes. Let op dat sommige bedrijven hun loon laten zien inclusief 8% vakantiegeld en de opbouw van vakantiedagen. Zo’n all-in uurloon betaald dus in een keer je vakantie uren en vakantiegeld uit met je loon, dit zit namelijk allemaal in het loon verwerkt. Let hierop bij het vergelijken van je loon want je gaat anders appels met peren vergelijken.

Let op: Als je een hoog salaris kan krijgen maar geen uren kan maken naast je studie is het hogere loon van weinig toevoeging. Je zult toch uren moeten maken om echt wat te verdienen naast je studie. Zoek dus naar flexibiliteit met een zo hoog mogelijk salaris. Dit kan even zoeken zijn maar het loont zich zeker. Er is werk zat je moet alleen even de meest passende baan voor jezelf vinden om deze te combineren met je studie. Een bijbaantje zal ook niet je droombaan zijn, en het maakt niks uit wat je doet als je maar begint met het opbouwen van je vermogen!

3. Toeslagen

Er zijn vele soorten toeslagen waar je recht op kan hebben. In sommige branches krijg je bijvoorbeeld toeslagen op zondagen. Deze tikken hard aan, je krijgt namelijk voor dezelfde uren en hetzelfde werk meer geld. Daarnaast valt je loon op deze manier een stuk hoger uit dan je in gedachten had. Het is dan wel van belang dat je op de toeslagdagen mag werken of in ieder geval met regelmaat uren krijgt toebedeeld. Hoe meer uren je kan maken tijdens de dagen met toeslagen hoe minder je naast je studie hoeft te werken. Je hoeft dan namelijk doordeweeks minder te werken dan je vooraf had ingeschat en zo kan je meer tijd in je studie steken.

Ben je oproepkracht? Let op!
Wij gaan ervan uit dat je na het lezen van deze blog een baan zoekt met een goed salaris en flexibele uren. En dat je weet dat uren de man maken. Maar het is toch belangrijk om te weten dat je als oproepkracht recht hebt op een uitbetaling van 3 uur per oproep, wordt je dus steeds opgeroepen voor 2 uurtjes werk. Zou je 3 uur uitbetaald moeten krijgen van je baas. Houdt dit dus in de gaten wanneer je steeds wordt opgeroepen voor korte tijd.

Je moet wel voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden:
  • Je hebt een contract voor minder dan 15 uur per week en je hebt geen afspraken gemaakt over je werktijden. (Je mag dus niet afspreken dat je iedere dan 2 uur komt werken dan heb je namelijk geen recht op deze regeling)
  • Je hebt met je werkgever geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat je werkt. Zoals bij een nul-urencontract of min- max contract.


https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/krijg-ik-als-oproepkracht-ook-loon-als-ik-maar-1-of-2-uur-heb-gewerkt

4. MBO let op, verdiengrens. (ook HBO oude studiestelsel)

Doe je MBO of HBO onder het oude studiestelsel dan heb je recht op een basisbeurs. Het is dan wel van belang om te weten dat er ieder jaar een bijverdiengrens is. Zodra je deze grens hebt bereikt vervalt je recht op je studiefinanciering en je OV. Je zult vanaf dit moment dus zelf je vervoer moeten gaan betalen. En met iedere euro die je verdient boven deze grens moet je eerst de “lening” die je hebt “gekregen” van de overheid afbetalen. Je bent dus op dat moment aan het werk om hetgeen waar je recht op had als je minder verdiende terug te betalen. Het is dus van belang dat je deze verdiengrens niet (of ruimschoots) overschrijdt omdat je er dan weinig winst uit haalt en je studie eigenlijk lijdt onder de uren die je aan het werk bent om DUO terug te betalen. De grens van bijverdienen is voor 2022 op €15.828,77 gesteld. Het gaat hier om je verzamelinkomen. Dus je mag niet meer dan €15.828,77 bruto per jaar verdienen. Dit is €1319,06 gemiddeld per maand. Hier zul je hard voor moeten werken naast je studie maar het is haalbaar. Voor 2020 en 2021 is de bijverdiengrens geschrapt omdat sommige studenten in sectoren werken waar veel werd overgewerkt door corona zoals de zorg.

https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/bijverdienen.jsp

5. Bijverdienen en toeslagen

Ook voor andere toeslagen zoals de zorgtoeslag en huurtoeslagen zijn er grenzen voor hoeveel je mag verdienen. Vanaf deze grens wordt de toeslag afgebouwd tot je boven de inkomensgrens zit en geen toeslag meer ontvangt. Voor de zorgtoeslag bouwt deze af vanaf €22.000 hier zul je wel rekening mee moeten houden wanneer je veel werkt als student. Je kan er netto namelijk op achteruit gaan wanneer je hier net boven komt.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/zorgtoeslag/content/hoeveel-zorgtoeslag 

En wanneer je op jezelf woont als student is het van belang rekening te houden met de huurtoeslag. Hoe hoog je huurtoeslag is kun je berekenen op deze website.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/huurtoeslag/huurtoeslag

Zorg dat je aan het begin van het jaar een schatting hebt gemaakt van je inkomsten voor het komende jaar en geef deze door aan de belastingdienst, zodat je niet achteraf een deel van het geld dat je hebt ontvangen terug hoeft te betalen. Wanneer je een partner hebt waarmee je samenwoont is het van belang om te kijken wat je samen verdient en waar je dan nog recht op hebt. Daarnaast wordt er ook gekeken naar je vermogen al zal dit voor de meeste studenten niet van belang zijn.

MEER LEZEN

ONZE DOELEN VOOR 2022
Wij vertellen jullie in deze blog wat onze doelen zijn. Jullie kunnen dit jaar dus meekijken hoe wij deze doelen wel of niet gaan halen en hoe we deze hebben opgesteld. We hebben zeven hoofddoelen opgesteld die haalbaar zijn maar wel uitdagend. Deze doelen zijn onderdeel van onze grote doelstellingen zoals het behalen van financiële onafhankelijkheid. Jouw doelen zullen er dan ook totaal anders uitzien en dat zou ook zo moeten zijn want iedereen bevindt zich in een andere situatie.

LEES MEER

HOE EN WAAROM JE DOELEN ZOU MOETEN STELLEN
Aan het einde van ieder jaar zie je iedereen nieuwe doelen maken voor het nieuwe jaar “new years resolutions” of goede voornemens noemen we die in Nederland. Maar wat is het nut hiervan en waarom doen we dat ieder jaar weer?

LEES MEER

WAAROM IEDEREEN ZOU MOETEN BELEGGEN IN INDEXFONDSEN
In de vorige blog over indexfondsen hebben wij jullie al uitgelegd wat een indexfonds is. Het is dus een soort fruitmand vol met verschillende soorten fruit van een ander gewicht. En het totale gewicht van al het fruit dat is een index. Maar waarom zou iedereen dan in zo’n mandje aandelen moeten beleggen? Dat gaan we jullie vertellen in deze blog.

LEES MEER