Een e-reader is het dat nou waard?

Lezen, we weten allemaal wel waarom we zouden moeten lezen. Maar wil je dan een hele boekenkast in je huis? Of ga je voor een e-reader? Wij hebben vorig jaar allebei een e-book gekregen en waren eerst ook sceptisch of dit wel fijn leest.. We hebben namelijk in de afgelopen jaren 70+ papieren boeken gelezen en vonden dit altijd erg fijn. Het bladeren, het terug zoeken of even snel terug kijken. Kon dit nog wel bij een e-book? Dit weerhield ons er ook een beetje van om boeken te kopen voor op de e-reader.  Met kerst zaten we twee weken in Spanje en toen hebben we de stap gemaakt om een aantal e-books te kopen en op onze e-reader te zetten en het gewoon eens te proberen. Hoe wij een e-reader ervaren lees je in deze blog.

Onze bevindingen

Na talloze fysieke boeken was het voor ons een hele stap om te nemen van een boek naar een e-reader. We wilden namelijk ook altijd een mooie boekenkast vol met de beste boeken die we hadden gelezen. In ons hoofd speelde dan wel de gedachte dat een boekenkast veel ruimte in zou nemen en dat je weer veel meer spullen in je huis hebt die je nagenoeg nooit gebruikt. Maar toch, we hadden nu al een e-reader gekregen dus het was tijd om eens te proberen hoe dat nou leest. Het eerste boek was even wennen maar toen we daar doorheen waren las het eigenlijk heel gemakkelijk. Het bladeren is zelfs makkelijker geworden even een tikje of swipe en je bent op de volgende bladzijde. Wij hebben allebei een e-reader van kobo en deze heeft een batterij die langer mee gaat dan wij hadden verwacht. Xana heeft hem zelfs pas 1 keer opgeladen in 4 maanden en leest iedere dag wel even op haar e-reader. Al met al bevalt de e-reader goed en heeft die een goede batterij.

Leesbaarheid

Wij waren erg bang dat de e-reader niet lekker zou lezen. En dat we dan last zouden krijgen van onze ogen omdat je toch heel de dag al op een scherm aan het kijken bent. Maar dit vinden wij reuze meevallen. Dit kan natuurlijk ook komen door de eenvoud dat je eigenlijk alleen maar een witte achtergrond hebt met zwarte letters. Daarnaast kan je ook makkelijk de scherminstellingen aanpassen naar je eigen wens. Grotere letters of een helderder scherm is met 2 klikken geregeld. Het nadeel is dat je niet zo snel meer gaat lezen voordat je gaat slapen omdat je dan het licht wilt vermijden.

Terugzoeken en aantekeningen

Wij gebruiken nog weleens een boek om informatie op te zoeken voor onze blog of een instapost. Het is dan handig om even snel te bladeren in een fysiek boek maar je weet nooit precies waar het stond. Wel ongeveer natuurlijk maar niet precies. In een e-reader kun je gemakkelijk markeren en snel terug vinden wat je belangrijk vond, je kunt namelijk van markering naar markering door het boek gaan. Je kunt dan snel vinden wat je zocht, tenzij je natuurlijk precies dat stukje vergeten bent te markeren. Maar ook dan kun je nog zoeken door het boek door gebruik te maken van zoektermen. Je kunt dus altijd snel vinden wat je zocht. Je hoeft niet meer heel het boek door te bladeren.

Is de e-reader het waard?

De e-reader is natuurlijk even een investering als je hem zelf moet kopen. Maar is het dat waard? Wij denken van wel je bespaard op de aankoop van ieder boek. Want een e-book is nou eenmaal iets goedkoper dan een fysiek boek. Een e-book hoeft namelijk niet verzonden te worden en dat is natuurlijk vaak een grote hap uit de kosten. Want de verzendkosten zitten al verwerkt in de prijs ook al zeggen ze jou dat niet en wordt er geadverteerd met gratis verzenden. Je verdient dus langzaamaan je investering in het e-book terug door de besparing ten opzichte van een fysiek boek. Je zult hem dan wel moeten gebruiken anders is het natuurlijk zonde! De hoogste waarde levert het e-book ons wanneer we gaan reizen. We hebben dan namelijk maar een klein e-boekje bij met zoveel boeken als we maar willen. Het gewicht blijft hetzelfde voorheen hadden we soms een paar kilo aan boeken bij als we bijvoorbeeld naar Spanje gingen. Dit is nu verleden tijd en dat geeft weer ruimte om andere dingen mee te nemen op vakanties.

Is het goedkoper?

Of het goedkoper is om te lezen met een e-reader? Dat ligt meer aan het leesgedrag dan aan de prijzen je hebt natuurlijk direct een hogere aanschaf prijs €100+ voor de e-reader zelf. Maar daarna zou het toch goedkoper moeten zijn? Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, het ligt helemaal aan welke boeken je leest en of je ze daarna verkoopt. Of ga je voor een kobo plus abonnement en lees je onbeperkt boeken voor €9,99 p/m. Het hangt dus een beetje af van je situatie je zult wel flink wat moeten lezen voordat je de aanschaf kosten eruit hebt gehaald. De e-books zijn meestal een paar euro goedkoper dan hun fysieke tegenhanger. Zo haal je dus langzaam de kosten eruit. Met Kobo plus kan dit nog veel sneller gaan. Maar kijk dan wel van tevoren of de boeken die je wilt lezen er wel op staan. En vergeet niet je abonnement te stoppen als je hem niet meer gebruikt!

Maar een fysiek boek kan je toch nog verkopen na het lezen?

Dit is natuurlijk een blog over financiën en ik hoor je al vragen; maar een fysiek boek kan je toch verkopen na het lezen? Je kunt inderdaad een fysiek boek verkopen nadat je het gelezen hebt. Maar dit is altijd een stuk minder waard dan wat je betaald hebt. Je hebt namelijk in de kosten van je boek altijd verzendkosten zitten, deze kun je niet meer terug krijgen die ben je dan sowieso al kwijt. Daarnaast heeft je boek misschien wat schade geleden, waterschade omdat je in bad hebt gelezen, opgegeten door de hond of beschadigd in je tas. Je boek is dus een stuk minder waard geworden of zelfs niet meer verkoopbaar. Daarnaast zul je nog een hoop tijd moeten vinden om de boeken online aan te bieden. Het levert dus niet zoveel op om gelezen boeken te verkopen. Dit kunnen wij bevestigen uit onze ervaring met het verkopen van gelezen boeken. Het kost veel moeite en tijd om de boeken te verkopen via bijvoorbeeld marktplaats. Je moet de boeken omschrijven, foto’s maken, de advertentie plaatsen, inpakken en wegbrengen. Dit neemt veel tijd in beslag daarom vinden wij het e-book dan ook fijner je hebt veel minder spullen liggen want op een e-reader kunnen een paar duizend boeken en in je kamer een paar duizend boeken hebben liggen kost je een hoop ruimte en energie. Dit is voor ons dan ook een van de redenen om voor een e-reader te gaan. Het kost minder moeite, leest goed en je hebt minder spullen. Je hebt dan weer meer tijd om te lezen of te werken om een nieuw boek te kopen.

MEER LEZEN

SPORTEN HOEFT NIET DUUR TE ZIJN!
Tegenwoordig kan je al voor €29,99 per vier weken sporten bij een sportclub, dit is dus 13* per jaar betalen en dus niet per maand dit kom uit op ongeveer 32,48 per maand. Maar heb je die sportschool nou eigenlijk wel nodig? Wij zijn zelf deze winter voor het eerst naar de sportschool gegaan om te trainen, dit was puur omdat we voor buiten de motivatie niet op konden brengen.

LEES MEER

WAT VERANDERT ER VOOR ONS ALS WE €100.000 VERMOGEN BEREIKEN.
Eind dit jaar zullen wij ongeveer €100.000 belegd vermogen hebben maar voor die tijd hebben we al €100.000 aan vermogen want je moet natuurlijk altijd een buffer hebben. Dit is een mooie mijlpaal maar op zich zou er niks veranderen als we geen echte veranderingen in onze leefstijl doorvoeren als we deze mijlpaal hebben bereikt.

LEES MEER

HOE EEN BIJBAANTJE JOU MILJONAIR KAN MAKEN.
Wie gaat er tegenwoordig niet studeren? Bijna iedereen gaat wel een studie volgen in Nederland, is het geen HBO of WO (40%) dan is het wel MBO. En die studie duurt al snel 4 jaar naast die studie kun je toch echt wel al een mooi zakcentje gaan verdienen. En dan zijn er nog genoeg mensen die daarna nog door studeren.

LEES MEER