Een miljoen is voor iedereen haalbaar

Een miljoen dat is veel geld… Dat weten we allemaal maar wist je ook dat een miljoen euro voor bijna iedereen haalbaar is? als je maar vroeg genoeg begint met beleggen zal het geld harder voor jou werken dan jij voor het geld kan werken. Hoe je die miljoen kan bereiken lees je in deze blog.

Hoeveel moet je beleggen om de "magische" miljoen te halen?

We gaan eerst kijken wat een jaar verschil kan maken als het gaat om wat je moet beleggen per maand om een bepaald bedrag te behalen. Om dit uit te leggen hebben we gekozen dit te doen aan de hand van de "magische" €1.000.000, want zeg nou zelf wie wil er geen miljonair worden? In dit stuk kijken we naar aantal jaren dat je moet beleggen om de miljoen te bereiken, je kan dus op iedere leeftijd beginnen met beleggen doe je dit tegen een gemiddeld rendement van 7% (de historische opbrengst van de markt na inflatie) dan heb je iedere maand een x aantal euro’s nodig. Zoals te zien is in de tabel hieronder.
Zoals je kan zien moet je iedere maand €80.319 beleggen om in één jaar €1.000.000 te bereiken dit is voor nagenoeg iedereen onmogelijk en een enorm bedrag op zichzelf. Maar zoals je kan zien neemt dit bedrag exponentieel af (zie grafiek hieronder). En als je 30 jaar uittrekt om miljonair te worden hoef je nog maar €850 per maand te beleggen.
En voor degene die nu 18 zijn en met hun pensioenleeftijd van 69 (over 51 jaar) een miljoen willen hebben die zullen maar €184 per maand te hoeven beleggen. Miljonair worden is dus echt voor bijna iedereen mogelijk als je maar zo vroeg mogelijk begint met beleggen want met sparen zal je niet bij de miljoen niet halen.
Je kunt de tabel ook gebruiken om te bekijken in hoeveel jaar je miljonair kan worden als je bijvoorbeeld €1500 per maand belegt, het duurt dan ongeveer 23 jaar om miljonair te worden. En miljonair worden hoeft natuurlijk niet van één salaris, wanneer je een partner/echtnoot hebt hoef je allebei maar de helft van het bedrag te beleggen. Op die manier deel je de lasten en is het nog veel makkelijker om samen miljonair te worden.
Een miljoen is enorm veel geld en zeker niet voor iedereen haalbaar, maar wat we willen laten zien is dat als je maar zo vroeg mogelijk begint je minder geld opzij hoeft te leggen. Ook wanneer je financieel onafhankelijk wilt worden is het van belang zo vroeg mogelijk te beginnen om zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk te zijn. Daarnaast is het van belang dat je weet dat de aandelenmarkt altijd ups en downs heeft en dus de gemiddelde 7% niet ieder jaar wordt gehaald, dit is namelijk een gemiddelde en hier wijkt de markt dus bijna ieder jaar ver van af, positief of negatief. Het kan dus zijn dat de aantal jaren niet precies kloppen doordat er net een up of down is. Het is in de berekening dan ook puur een indicatie van hoelang en hoeveel je moet beleggen op basis van het historisch rendement.

Maar ik studeer en verdien nog niet zo veel?

Zoals je kan zien hoeven studenten die op hun 18e al beginnen en dus 51 jaar de tijd hebben maar €184 per maand te beleggen dit is goed haalbaar voor iedere student uitgaande van €8 per uur zou je dan naast je studie 5 uur en 20 minuten per week moeten werken om te beleggen. De rest kan je dan uitgeven aan leuke dingen. Zo bouw je toch een mooie portefeuille op terwijl je nog studeert. Het is daarnaast ook belangrijk dat je iedere euro zo lang mogelijk laat werken. Dus iedere euro die je eerder investeert werkt harder voor je. De groei van een euro is hieronder te zien. Je ziet dus duidelijk dat die euro zich iedere 10 jaar ongeveer verdubbeld bij een groei van 7%. Dus hoe eerder je iedere euro die je kan missen gaat beleggen hoe groter je opbrengst over die euro uiteindelijk wordt, dit is de kracht van samengestelde rente.
The Key in het verhaal is dat je zo snel mogelijk moet beginnen, om je geld zo hard mogelijk voor jou te laten werken. Zo kan jij daarnaast zo veel mogelijk leuke dingen blijven doen, en hoef je zo min mogelijk per maand apart te zetten om jouw gestelde financiële doelen te behalen. Je maandelijkse inleg neemt dus flink af als je je doel verder in de toekomst zet en hiermee wordt het dan ook minder moeilijk. Wanneer je meer kan beleggen omdat je als student veel verdient en nog thuis woont, nemen de jaren snel af, de eerste jaren tellen namelijk het hardst mee!

Kan je ook voor je 18e al beginnen?

De tijd is een enorme grote factor die meespeelt bij beleggen. Ook voor je 18e kan je beginnen met beleggen dit kan door een beleggingsrekening te openen op jouw naam met toestemming van je ouders (dit kan bij verschillende banken en brokers in Nederland). Op deze manier kan je nog een aantal jaren extra genieten van de opbrengsten over de inkomsten van je vakantiebaantje en verjaardagen. Zo kan je geld nog meer jaren voor je werken. Of kan je misschien wel eerder stoppen met werken als dit je doel is.

Ook kan je bijvoorbeeld een bijbaantje op jonge leeftijd nemen en kan je de inleg die je op latere leeftijd moet doen flink verlagen. Door bijvoorbeeld op je 14e volop te gaan beleggen hoef je later een kleiner percentage van je loon apart te zetten om de miljoen te bereiken. Hard werken loont dan pas echt, ook al verdien je nog niet zo veel je kan wel een groot verschil maken voor je latere jaren. Want €100 per maand is niet niks, zeker als je straks een eigen huis hebt en/of kinderen. Deze lasten in de toekomst kan je dus makkelijk verlagen door nu al te beginnen. En dan is het nog steeds mogelijk die magische miljoen aan te tikken, met het beleggen van een aanzienlijk kleiner bedrag.

Geef je kind een vliegende start naar de miljoen

En wat nou als je kinderen krijgt? Ik heb samen een kinderwens en denk er weleens over na hoe ik mijn kind(eren) een vliegende start zou kunnen geven in zijn of haar reis naar financiële onafhankelijkheid. Daarom hebben ik alvast een keer gekeken wat ik zou moeten beleggen voor mijn kind om op zijn pensioengerechtigde leeftijd miljonair te zijn.

Door voor je pasgeboren baby een bedrag van €53 per maand te beleggen of een eenmalige inleg van €9.387 te beleggen zal op dit bedrag op de pensioengerechtigde leeftijd van 69 één miljoen euro waard zijn. En dit puur en alleen door €53 per maand opzij te zetten voor je kind, zo is het pensioen gelijk geregeld. En doordat je zelf financieel gezond bent/wordt en dit overbrengt op je kind zal hij dit proces hopelijk gaan versnellen. Vanaf het moment dat hij zijn eigen geld heeft en kan gaan beleggen. Houdt hierbij wel rekening met de erfbelasting die moet worden afgedragen wanneer je niet op naam van je kind zou beleggen. Wanneer het kind het goede werk voortzet heeft hij op 69-jarige leeftijd 1 miljoen! In deze blog kan je er meer over lezen.

Het kan dus echt!

Een miljoen is dus echt voor bijna iedereen haalbaar, zolang de kennis maar op een zo jong mogelijke leeftijd wordt overgedragen of aangeleerd. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt om met een normale baan miljonair te worden. Maar zoals je hebt gezien het kan.

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.