Financiële tegemoetkoming voor studenten

Na een jaar of anderhalf online studeren, weinig sociaal contact en je discipline zien te vinden als je vroeg in de ochtend uit bed moet komen om weer fris en fruitig aan te sluiten bij de les. Hopelijk mogen we straks weer gewoon naar school, en heb je geen vertraging opgelopen in dit studiejaar.

Door alle maatregelen die zijn getroffen rondom school, zoals thuisstudie en een paar zware maanden met weinig mensen om ons heen. Heeft de overheid besloten dat Ome DUO ons mag gaan belonen/tegemoetkomen in de kosten van onze studies. Hiervoor zijn een aantal maatregelen getroffen. Zoals:

 • Het vervallen van de bijverdiengrens in 2020 en 2021 (deze grens is alleen voor MBO studenten en studenten die nog onder de oude regeling vallen en dus een beurs krijgen.)
 • Het recht op het studentenreisproduct wordt verlengd met 12 maanden
 • Korting op het lesgeld 50%!
 • Tegemoetkoming voor de extra kosten bij studievertraging
 • Een tegemoetkoming voor het wegvallen van beurs (door vertraging)

Daarnaast wordt er ook nog hulp aangeboden voor studenten die door de coronacrisis in financiële problemen zijn gekomen. Als de algemene maatregelen niet voldoende zijn om deze problemen op te lossen kijkt duo met je mee naar een oplossing op maat. Maar we gaan er niet van uit dat onze volgers in de financiële problemen zijn gekomen.

Het vervallen van de bijverdiengrens

Deze bijverdiengrens geldt normaliter voor de studenten op het MBO en daarvoor een beurs, lening of reisproduct kreeg. Of wanneer je onder het oude studiefinancieringsstelsel valt op een HBO of Universiteit

In 2020 en 2021 zijn is de bijverdiengrens vervallen dit houdt in dat je meer mag bijverdienen deze grens was in 2020 ongeveer €1200 bruto per maand en in 2021 €1280 per maand. Je moet natuurlijk wel veel werken om deze bedragen te halen. Maar het is natuurlijk mogelijk om dik €15.000 te verdienen naast je studie door ergens te gaan werken waar je toeslagen krijgt en een hoog loon betaald krijgt. Wel is het zo dat MBO studenten vaak nog jong zijn tijdens de studie en dus een niet toereikend loon hebben om dit bedrag te behalen. Ben je wel een groot verdienen zorg dan dat je volgend jaar even checkt of je niet te veel aan het bij verdienen bent.

https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/bijverdienen.jsp

12 maanden studenten reisproduct

Studeer jij aan het HBO of de uni? Dan kun je twaalf extra maanden reisrecht krijgen. Deze hoef je niet zelf aan te vragen als dit wel zo is heb je hier al bericht van gekregen van Ome Duo. Wanneer je voldoet aan de volgende criteria:

 • Je volgt een voltijd of duaal opleiding aan hbo of universiteit en deed dit ook in 2020 in de maanden maart tot en met december voor tenminste 1 maand en in die tijd had je ook minimaal 1 maand een beurs, lening, studentenreisproduct of een ov-vergoeding.

Deze twaalf maanden komen automatisch na je laatste mand van het normale reisrecht. Ook als dit normale recht al verbruikt is krijg je de twaalf maanden als je voldoet aan de voorwaarden.

Let natuurlijk wel op dat je je diploma haalt want anders bouw je extra studieschuld op

Tot wel 50% Korting op lesgeld

Volg je een opleiding aan het MBO, HBO of universiteit (of Vavo) of ga je die volgen in 2021-2022 dan krijg je de helft van de kosten van de overheid. Dit betekent dat je voor een HBO of Universiteit opleiding het eerste jaar €542 betaald (dit geldt ook voor de lerarenopleiding jaar 2). Alle andere studenten van de daaropvolgende jaren betalen €1.84 in plaats van €2.168 dit scheelt natuurlijk veel geld! (Let wel op dat mocht je die hebben je collegegeldkrediet hiermee ook de helft wordt) Dit geld ook wanneer je ouders of voogd je school bekostigen. Het is dus altijd voor iemand mooi meegenomen.

Voor MBO studenten geld dat dit jaar €608 collegegeld moet worden betaald in plaats van €1.216 voor de bol opleidingen voor de bbl opleidingen gelden kortingen van €126.50 voor niveau 1 en 2 en €306 voor bbl niveau 3 en 4.

Vavo voltijd betaald net als MBO €608 collegegeld. Of €0,39 per 45 minuten onderwijs voor de deeltijdstudenten.

Tegemoetkoming voor de extra kosten bij studievertraging

Loop je studievertraging op? En moet je daardoor langer collegegeld betalen? Dan kan je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming om een deel van deze kosten te dekken. Wel moet je dan voldoen aan de volgende eisen:

 • Je moet minstens 1 maand ingeschreven staan bij een bekostigde opleiding aan het MBO, HBO of een universiteit in de studiejaren 2019-2020 en 2020-2021. Je moet daarbij wel ingeschreven staan als voltijd, deeltijd of duaal student,
 • Daarbij moet je in schooljaar 2020-2021 een van de volgende diploma’s behaald hebben
 • Bbl of bol mbo-diploma in de periode van 1 augustus 2020 en 31 augustus 2021
 • Een bachelor, associate degree of master op het hbo of een master aan de universiteit met een afstudeerdatum tussen 1 september 2020 en 31 augustus 2021
 • Voor MBO is er een extra voorwaarde dat je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder moest zijn.


Voor de studenten met studievertraging is er de volgende tegemoetkoming

Soort diplomaTegemoetkoming
Bbl – MBO€150
Bol -MBO€300
HBO AD, bachelor of (universitaire) master€535


Je hoeft deze tegemoetkoming niet zelf aan te vragen.

De uitbetaling van de tegemoetkoming hangt af van wanneer je afgestudeerd bent. De uitbetaaldatum en andere info kan je vinden op: https://duo.nl/particulier/corona/tegemoetkoming-voor-extra-kosten-studievertraging.jsp

De tegemoetkoming is een gift en deze hoef je dus niet terug te betalen.

Tegemoetkoming voor het wegvallen beurs

Wanneer je een beurs krijgt van Ome Duo vervalt deze na het maximaal aantal maanden dat je recht hebt op deze beurs kijk hiervoor in onze andere blogs “basisbeurs” en “aanvullende beurs”.  Op het moment dat dit recht vervalt kun je alleen nog maar lenen en als je dus vertraging oploopt door de Corona maatregelen bouw je dus een schuld op die je andere niet had gehad. Hierin wil Ome Duo (de overheid) je tegemoetkomen.

Je moet voor deze tegemoetkoming voldoen aan de volgende twee criteria:
 • De laatste maand van je studiebeurs valt in de periode van juni 2020 tot en met augustus 2023
 • Je volgt een studie aan het MBO, HBO of de universiteit

Voldoe je aan deze twee criteria dan krijg je een vast bedrag welke afhangt van de hoogte van de beurs die je kreeg.

Opleiding en beursTegemoetkoming
MBO basisbeurs
€800
MBO aanvullende beurs
€1200
Mbo-basisbeurs + aanvullende beurs€800 + €1.2000 = €2.000
HBO of universiteit aanvullende beurs
€1.500


Dit zijn toch flinke tegemoetkomingen, maar als je een jaar vertraging hebt is het helaas niet zoveel. Maar alles wat je krijgt is natuurlijk mooi meegenomen. We hopen alsnog dat je hier geen recht op hebt want dat zou betekenen dat je je studie binnen de normale tijd hebt afgerond, ondanks alle thuisstudie en schermtijd.

Als je aanvullende beurs nog niet is berekend wordt er gewacht met uitkering. Blijkt dat je recht hebt op de aanvullende beurs dan krijg je alsnog de tegemoetkoming betaald.

Voor de basisbeurs welke er alleen voor MBO studenten is, wordt er wel meteen uitgekeerd.

Voor de betaaldatums kijk je op: https://duo.nl/particulier/corona/tegemoetkoming-voor-wegvallen-beurs.jsp

De tegemoetkoming is een gift en deze hoef je dus niet terug te betalen, dat is weer een meevaller.

Al met al komt de overheid voor ons studenten met een financiële steun die voor de meeste mooi meegenomen is. Helaas is die voor sommige ook afdoende wanneer de studievertraging heeft opgelopen door al het Corona gebeuren. Heb je toch vertraging gehad zoek dan snel uit waar je recht op hebt op: https://duo.nl/particulier/corona/

Let op: Deze blog is informatief zodat studenten een richtlijn hebben waar ze aan toe zijn. Er kunnen altijd uitzonderingen zijn op tegemoetkomingen en niet beschreven voorwaarden of regels waar aan voldoen moet zijn. Zorg er dus voor dat je voor jezelf uitzoekt waar je recht op hebt wanneer dit niet automatisch is geregeld door DUO.