Fouten maken we allemaal!

Je hebt vast weleens iets gekocht en een week later dacht je wat heb ik in godsnaam gedaan? Dit kan natuurlijk gebeuren maar wat nou als je dit zo vaak doet dat je er eigenlijk financieel onder lijdt. Dit is niet goed voor je financiële toekomst. Zelf hebben wij ook een aantal domme fouten gemaakt die iedereen wel zou kunnen maken. Dus voor jullie beter voorkomen dan genezen.

Zoals je al vaker van ons hebt gehoord, geld uitgeven is niet erg! Je moet namelijk zeker nog genieten van het leven en zonder schuldgevoel geld uit kunnen geven aan de dingen die je leuk vindt. Dit is voor iedereen anders en dit is dus echt voor jezelf.

Kleding

Kleding hebben we allemaal aan om andere een beeld van onszelf te geven. Maar is het dragen van zichtbare merkkleding wel hetgeen dat je uit wilt stralen? Richard heeft toen hij rond de 20 was zelfs een keer zo veel uitgegeven aan kleding en dure dingen dat hij welgeteld 1 dag blut was en geld moest lenen bij zijn zusje. Dit alleen doordat hij die maand met zijn creditcard een Louis Vuitton riem had gekocht. Die moest en zou die natuurlijk koste wat het kost hebben... Alleen toen kwam de rekening van de creditcard eerder dan zijn loon. Gelukkig had hij een goed loon en is nooit echt blut geweest. Maar na dit voorval is hij ook gestopt met het kopen van onnodige merkkleding en grote hoeveelheden kleding. Want dit grapje had hem al zo veel geld gekost, van Gucci tassen tot Balmain schoenen tot Versace onderbroeken.
Als ik achteraf kijk naar de rekening heeft mij dit een hoop geld gekost!

Wat ik heb betaald à Hoe ik daar nu over denk...

Gucci tas €400 à Een soortgelijke tas kan makkelijk voor €40-50 worden gekocht.

Gucci Sneakers €250 à Ik draag helemaal nooit sneakers (meest idiote aankoop). Gelukkig zijn deze verkocht met minimaal verlies.

Louis Vuitton riem €400+ à Een nette leren riem van de markt doet hetzelfde €20.

Burberry/Ralph Lauren Polo’s €700 à Zeg dat dit 10 polo’s waren die had ik tegenwoordig voor max €10 per stuk bij C&A gekocht.

11*nette schoenen €2.500 à Hier kan ik mijn hele leven mee doen! En met 3 paar nette schoenen voor max €500 samen had ik echt wel genoeg schoenen gehad, dan kan je ook nog met de mode mee gaan wanneer een paar versleten is. Eerder deze schoenen zijn versleten zijn mijn knieën dat ook! Doodzonde zo veel schoenen… Ze zijn gelukkig wel allemaal van goede kwaliteit en gaan lange tijd mee. Maar ik heb in 7 jaar nog geen paar kunnen verslijten.

Burberry jassen €900 à Een van de jassen gelukkig kunnen verkopen maar die andere is een beetje over de top. Degene die de jas ooit gezien hebben begrijpen dit meteen. Een blauwe kasjmier trenchcoat met grote bontkraag. Nu betaal ik max €150 voor een winterjas.

10* Wollen truien €1.000 à  Net als de schoenen hier kan ik mijn hele leven wel mee voorruit. 4 goede truien zonder logo’s zou nu mijn voorkeur zijn. Vooral de keus zonder logo’s heeft mijn voorkeur, omdat logo’s toch een bepaalde gedachte omroepen bij je omgeving. Wanneer je geen zichtbare logo’s hebt zie je er wat ons betreft toch verzorgder en beter uit.

12*Onderbroeken (Versace, Calvin klein en Ralph Lauren) €300-400 à Tegenwoordig zou ik een 10/12 pack kopen voor maximaal €50 met allemaal dezelfde onderbroeken. Er is toch niemand die ze ziet.

€400 zonnebrillen à ik zie niet eens wat met een zonnebril zonder sterkte. Gelukkig beide verkocht wel met flink verlies.

Al met al had ik op kleding dus flink kunnen besparen! Alles opgeteld wel €5.650, hier had ik flink van op vakantie gekund of als ik dit belegd had in low-cost indexfondsen was dit inmiddels al bijna €10.000 meer waard geweest. Let dus op wat je koopt voor kleding en zorg dat je geen levensvoorraad creëert. En als je wel overtollig veel kleding hebt probeer dingen die je niet draagt te verkopen.

Ik gaf eigenlijk bijna al mijn geld uit aan designerkleding en het grappige hieraan was dat iedereen dacht dat ik rijk was. Ik had alleen hoge inkomsten voor een student maar rijk was ik zeker niet! Als ik kijk naar wat ik nu heb aan vermogen was ik toen gewoon een arme stakker. Ik leefde namelijk van loon tot loon. Wel heb ik gelukkig nooit extra geld geleend bij DUO of iets gelijks om deze leefstijl nog verder uit de hand te laten lopen.

Telefoonabonnement

Ik had eerst altijd een redelijk duur telefoonabonnement van €50 p/m (incl. telefoon) en dan nog een verzekering van €10 voor schade/diefstal per maand. Tegenwoordig kopen wij een tweedehands telefoon voor €200 want deze kunnen we ten alle tijden vervangen met geld uit onze noodbuffer. Daarnaast hebben wij allebei een sim-only abonnement van €10 per maand. Met daarin genoeg MB’s en belminuten om de maand door te komen met ons verbruik. Let dus op dat je een abonnement uitzoekt dat bij jou past, ben je helemaal gek van de nieuwste snufjes en is dit waar je echt blij van wordt, dan hoef je hier natuurlijk niet op te besparen. Maar wanneer je eigenlijk die nieuwste snufjes helemaal niet gebruikt probeer dan je telefoon eens te gebruiken tot die echt op is. Dit in combinatie met een sim-only abonnement. Zo bespaar je al snel honderden euro’s per jaar. Die kan je weer gebruiken om te investeren of voor de dingen die je wel echt leuk vindt.

Meer hierover lees je in onze blog:  Nieuwe telefoon abonnement

NIEUWE TELEFOON ABONNEMENT
“Over  3 maanden loopt uw abonnement af, vraag nu al een nieuwe aan.” Herken je dit? En het gevoel dat het met zich meebrengt? De spanning van een nieuwe telefoon te “mogen” uitzoeken bij een nieuw abonnement. 

LEES MEER

Piramid Scheme

Je kent t wel zo’n bedrijfje waar je jezelf in kan kopen en dan vrienden over moet halen dit ook te doen. Ze laten alles mooi klinken en je kan flink geld verdienen! Tenminste dat laten ze zo lijken, degene die het meeste verdienen zitten namelijk bovenaan in de piramide. En wanneer je je vrienden bij het bedrijf krijgt door hun ook in te laten kopen met de mooie beloftes kun je pas wat gaan verdienen. Zo stak ik €250 in een veel te mooi om waar te zijn verhaal van 5% opbrengst per week d.m.v. forextrading. En deze cijfers lieten ze natuurlijk ook wekelijks zien. Maar uitbetalen dat was natuurlijk even wat anders. Je kon echt alleen geld verdienen door mensen bij het bedrijf te halen en zich in te laten kopen. Dat geld zag ik natuurlijk nooit terug.

Ook heb ik ooit een uitnodiging gehad van een bedrijf met een energydrankje dat oplicht in blacklight verlichting. Dit zag er allemaal gaaf uit en klanten voor het drankje waren ook te vinden. Alleen draaide het hele bedrijf eigenlijk om zogenaamde “verkopers” binnenhalen door ze zich in te laten kopen. Leveren van de blikjes energydrank konden ze namelijk niet. Deze hebben we dan ook gezegd dat we hier niet mee in zee gingen.

“Wanneer het te mooi klinkt om waar te zijn, doe dan zeker verder onderzoek en zeg niet meteen ja”

Beleggingsadvies

Ik kocht eens beleggingsadvies €100 voor Canadese bedrijven in de wietsector en welke dan “to the moon” zouden gaan. Uiteindelijk pakte ik in de eerste 3 maanden 100% op alle 5 de aanbevolen bedrijven. Daarna kocht ik nogmaals €400 aan adviezen over andere opkomende markten. Inmiddels heb ik alle wietaandelen met flinke verliezen verkocht -€2.200 want ik had ik natuurlijk nog bijgekocht toen ze zo hard waren gestegen. De andere info heb ik gelukkig nooit gebruikt want ook die vielen tegen achteraf. Ze hebben uiteindelijk de markt niet verslagen, een indexfonds was en is altijd de beste optie op de lange termijn.

De markt verslaan

Ik las verschillende boeken over investeren en in ieder boek kwam weer naar voren dat investeren in low-cost indexfondsen met een wereldwijde spreiding de beste manier is om te investeren. Zeker op de lange termijn zijn ze nagenoeg niet te verslaan. Mede door de lage kosten en goede spreiding. Maar ik was natuurlijk jong en eigenwijs en dacht ik kan dat toch wel ik ben slim zat. En langzaamaan verdampte mijn zuurverdiende geld. En daar stond ik dan met weer min €4.000 en met de fouten van de wiet investeringen stond ik op min €8.000 en op het dieptepunt zelfs min €12.000 + de €500 aan adviezen is dit toch een zuur verlies dit had ik 100% beter kunnen beleggen in indexfondsen en langzaamaan vermogen op bouwen. Dit is dan ook wat ik nu doe en zal blijven doen.

 

Fouten zullen we allemaal blijven maken

Fouten zullen we blijven maken, maar door onze fouten met elkaar te delen kunnen we wel van elkaar leren. En geen onnodige verspillingen doen met ons geld. En al zeker niet met de dingen die we eigenlijk helemaal niet leuk vinden.

Hoeveel beter je ook wordt met geld, een foutje is zo gemaakt maar door je mindset voor geld aan te passen worden je fouten en de gevolgen kleiner. Daarnaast wordt doordat je vermogen opbouwt de fout procentueel steeds kleiner. €50 op €1.000 is namelijk veel groter dan op €50.000 vermogen.