Hoe en waarom je doelen zou moeten stellen

Waarom je doelen moet stellen

Aan het einde van ieder jaar zie je iedereen nieuwe doelen maken voor het nieuwe jaar “new years resolutions” of goede voornemens noemen we die in Nederland. Maar wat is het nut hiervan en waarom doen we dat ieder jaar weer?

Ik en Richard stellen ook ieder jaar doelen voor onszelf op. We stellen onze doelen voor het nieuwe jaar maar kijken ook wat we afgelopen jaar allemaal hebben bereikt en welke doelen we wel of niet hebben bereikt. Je kan eigenlijk het hele jaar doelen stellen, het hoeft niet per se met de start van het nieuwe jaar, maar dit is wel een makkelijke datum natuurlijk.

Een doel geeft jou een richting in je leven of in dit geval een richting voor het komende jaar. Het is net als een berg beklimmen, de top is je doel.
Je hebt in je hoofd heel veel dromen en doelen die je natuurlijk allemaal wilt bereiken, deze lijken allemaal te groot om waar te maken. Daarom moet je een groot doel in meerde kleinere doelen opbreken, zodat die kleine doelen haalbaar zijn.

Stel jouw doel is: “Ik wil in 5 jaar een huis voor mij en mijn vriendin kopen.”

  • Dit is best een groot doel dat je niet in één keer kan bereiken, dus je gaat bedenken wat je daar allemaal voor moet doen. Bijvoorbeeld:
  • Je moet een vaste baan krijgen
  • 25% van het aankoopbedrag gespaard hebben
  • Weten wat voor huis je wilt (vrijstaand, 2 onder 1 kapwoning, appartement, studie)
  • Rekening houden met een eventuele gezinsuitbreiding
  • etc
Een doel geeft jou dus een richting waar je naartoe werkt. Je zegt eigenlijk tegen jezelf wat je in de gestelde periode wilt doen en bereiken.

In vijf stappen naar jouw doelen
1. Maak je doelen visueel

Maak de doelen voor jezelf visueel, schrijf ze op! Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die hun doelen opschrijven meer kans hebben op het behalen van hun doel. En ik weet dat het moeilijk is en dat je er geen zin in hebt. Dat je dit hapklare onzin vindt en dat je je doelen wel weet want die zitten in je hoofd. Maar geloof mij want ja “been there done that” het werkt echt. SCHRIJF JE DOELEN OP!

Wij hebben 3 jaar geleden een ’10 jaar doelen bord ’gemaakt. Die hangt in onze slaapkamer. Daar kunnen we precies zien welke doelen wij toen hebben/hadden en waar we onszelf in 10 jaar zien.

Je kan zien dat de zwarte tekst onze grote doelen weergeeft die we binnen 10 jaar willen bereiken of waar we onszelf in 10 jaar zien

2. Groot doel en kleine stappen

Iedereen heeft grote dromen in het leven, en ze weten niet waar ze moeten beginnen. Het probleem is dan dat je nooit begint en zo blijft dit altijd een droom, een idee dat je ooit had.

Maak van dat ene grote doel meerde kleinere doelen. Ga een stapje terug en ga kijken wat je allemaal nodig hebt om dit daadwerkelijk te kunnen bereiken.

Wil je gaan reizen? Wat zijn de eerste dingen die je moet hebben? Genoeg spaargeld, of kan je al die tijd weg van werk en online werken. Je hebt een paspoort nodig en je moet weten waar je heen gaat dan ga je pas de details bekijken en een reisplan maken.

Als we teruggaan naar het eerste voorbeeld “Ik wil in 5 jaar een huis voor mij en mijn vriendin kopen.” dan ga je die ook ontleden. Kleine stappen, kleine doelen die haalbaar zijn. Zo word jij ook gemotiveerd om het daadwerkelijk te gaan halen.

Als we dan nog kijken naar onze 10 year-goals zie je dat we ze op hebben gedeeld in kleinere stappen. Dingen die we dagelijks doen in het groen, in het blauw dingen die we wekelijks doen en in het rood onze jaarlijkse doelen daarvoor.

3. Doelen SMART formuleren

Je zult nu wel denken van ja HALLO… ik zit niet op school, waarom moet ik dit nu weer SMART formuleren?
En voor degene die niet weten wat het betekent:
S – specifiek
M – meetbaar
A – acceptabel
R – realistisch
T – tijdsgebonden

Als je een zin maakt die smart geformuleerd is, en die je dan ook opschrijft zit er gelijk meer druk op. Je hebt je doel opgeschreven, het is realistisch en er zit een tijd aangebonden, en dat laatste is heel belangrijk.

We gaan weer terug naar ons eerste voorbeeld:
“Ik wil in 5 jaar een huis voor mij en mijn vriendin kopen”

Dit doel kan natuurlijk specifieker met een prijs, wat voor soort huis of bijvoorbeeld waar. Maar dat is nu heel even minder belangrijk. Het belangrijke is dat er staat “in 5 jaar” dit geeft een soort druk en motivatie dat je echt binnen die 5 jaar een huis moet kunnen kopen. Maar hoe specifieker je je doel stelt hoe groter de kans is dat je hem ook echt gaan verwezenlijken.

Bij het voorbeeld van onze 10 jaardoelen zie je dat dit ook meetbaar is, we doen dingen dagelijks, wekelijks en jaarlijks om uiteindelijk onze doelen in 10 jaar te bereiken.

4. Plan van aanpak

Okay, je hebt je grote doel, je hebt die ingedeeld in kleinere haalbare doelen en je hebt deze SMART geformuleerd. Nu moet je een plan van aanpak voor jezelf gaan maken.
  • Wat ga je doen
  • Hoe ga je het doen
  • Wanneer ga je het doen.
Die vragen moet je jezelf gaan stellen en dan ook opschrijven. En let op je doelen kunnen en mogen natuurlijk altijd wijzigen en dit is oké. Je groeit ook als persoon en je wordt ook ouder en dit zorgt ervoor dat je doelen veranderen. Je hoeft dan ook niet boos op jezelf te worden als het een keer niet lukt of als je weet dat je je best doet en het gewoon niet werkt. Dan moet je je doelen misschien bijstellen of het totaal anders aanpakken.

Lui zijn en het niet doen is natuurlijk iets anders, maar dat weet je van jezelf wel. Doe ik me best of vermijd ik dit nu gewoon omdat ik er geen zin in heb.

Maak een globaal plan met al die kleinere doelen om vervolgens je grote doel te bereiken. Er komt trouwens waarschijnlijk nooit een concreet einde aan jou doel. Je gaat van MBO afmaken, naar mijn doel is universiteit diploma halen, naar medewerker in bedrijf X, naar manager van bedrijf X, naar pensioneren etc. Het punt is dat je jezelf telkens opnieuw weer moet uitdagen. Durf te blijven groeien en dromen!

5. Uitvoeren

Nu komt het moeilijkste en ook het belangrijkste. Je hebt alles netjes opgeschreven, het ziet er prachtig uit, nu moet je het gaan uitvoeren. Dit is waar het meestal fout gaat of wat gewoon niet gebeurt. Wij hadden hier zelf eerst ook moeite mee. We hadden alles netjes en geordend opgeschreven en hadden de kennis, we misten alleen de actie. We moesten het echt gaan doen en uitvoeren en dat is aan het begin best eng want je blijft tegen jezelf zeggen dat je niet weet waar je moet beginnen, het geheim is dat je gewoon moet beginnen. Je ziet vanzelf wel wat er ontbreekt of niet goed is. Je moet gewoon beginnen… en zo simpel is het.

Begin en neem actie! Wij staan achter je.

MEER LEZEN

WAAROM IEDEREEN ZOU MOETEN BELEGGEN IN INDEXFONDSEN
In de vorige blog over indexfondsen hebben wij jullie al uitgelegd wat een indexfonds is. Het is dus een soort fruitmand vol met verschillende soorten fruit van een ander gewicht. En het totale gewicht van al het fruit dat is een index. Maar waarom zou iedereen dan in zo’n mandje aandelen moeten beleggen? Dat gaan we jullie vertellen in deze blog.

LEES MEER

WAT IS EEN INDEXFONDS
Wij hebben het altijd over indexfondsen. Dit omdat dit een voor iedereen toegankelijke manier is om te beleggen in aandelen en obligaties. En je verslaat op de lange termijn namelijk 99% van de actief beheerde beleggingsfondsen.

LEES MEER

WAAROM JE NIET MOET LUISTEREN NAAR EXPERTS
Je ziet het bijna elke dag wel ergens langskomen, van die angst zaai berichten op social media, tv, de krant, het nieuws. Er is altijd wel iemand die zegt dat aandelen in gaan storten of sky high gaan. Of juist weer de tips van alles wat je wel of niet moet kopen als belegging, van de experts met “de glazen bol”.

LEES MEER