Is jou maand ook wel eens te lang?

Richard zijn maand was een keer te lang!

Voor Richard is dat alweer een paar jaar geleden dat de maand te lang was maar voor sommigen mensen is dat standaard elke maand zo.

De eerste en laatste keer dat Richard dit overkwam was zijn financiële omslag punt en dit wou hij dit nooit meer hebben. We hebben het dan over augustus 2016, net een auto gekocht, op vakantie geweest, veel te dure Louis Vuitton riem gekocht en met creditcard natuurlijk. En toen kwam de creditcard rekening een dag voor de betaling van zijn loon. Hij had dus een dag over in de maand…  En hoe ga je dat oplossen?

Gelukkig kon hij (met schaamte) het geld een dag lenen van zijn zusje om de creditcard te betalen. Direct de dag daarna terugbetaald en zijn leven verandert dit mocht nooit maar dan ook nooit meer gebeuren!
Vanaf toen ben ik volop gaan sparen en mij in gaan lezen over persoonlijke financiën.

Dit was voor hem het omslag punt weg met alle vaste lasten die ik niet gebruikte (sportschool, dure telefoon). Uiteindelijk heb ik ook de auto eruit gedaan want dat was pure luxe die ik eigenlijk te weinig gebruikte, ook zou ik geen designer kleding meer kopen. En de creditcard betaal ik direct vanuit de bank zodra ik iets koop met de kaart.

Er zijn natuurlijk mensen die dit veel verder hebben laten komen tot schulden. Maar ook daar is uit te komen als je de knop maar omzet en stappen in de goede richting gaat maken. Je bent niet in 1 dag schuldenvrij of financieel onafhankelijk dit proces kost jaren. En daar moet je geduld voor hebben, consistent kleine stappen brengen je dichter bij je doel.

Uitgaven bijhouden

Om de omslag te maken van veel uitgeven aan van alles en nog wat en niet weten waar je geld naartoe gaat. Is het van belang dat je weet wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Wij houden dan ook al onze inkomsten en uitgaven bij op een Excelsheet (deze komt ook bij de cursus). Zo is het heel gemakkelijk voor ons om alles in te vullen en te zien hoeveel we uitgeven. Zo krijgen we direct een overzicht van onze inkomsten en uitgaven. Zoals je kan zien is die op dit moment 42% uitgeven tegen 58% sparen.
Daarnaast zien we ook direct waar het geld naartoe gaat. Vooral in het begin is dit handig zodat je weet of er echte uitschieters zijn. En bij de uitschieters zitten vaak ook de grote besparingen. We zien dan ook in een oogopslag hoeveel procent wij aan wat uitgeven.
Dit jaar 2021 hebben wij dus 17% van onze uitgaven aan amusement uitgegeven en 21% aan woonlasten.

Zodra je dit overzicht hebt weet je ook welke kosten vast zijn en welke variabel, zo kan je jouw verdeling van je inkomsten gaan maken. In de volgende alinea beschrijven we hoe wij dit aan hebben gepakt.

Hoe doen wij dat?

Wij beleggen op het moment zo’n 60% van ons inkomen, dat gespaarde geld beleggen wij elke eerste vrijdag van de maand in indexfondsen met een wereldwijde spreiding. (Let op: Onze 3 maanden buffer is altijd vol.)

Maar hoe gaan wij dan elk jaar meer dan een maand naar Spanje en doen wij andere leuken dingen?

Wij hebben voor onszelf op het moment een 20/20/60 regel (ik zeg op het moment omdat dit kan veranderen bij een verandering van de leefsituatie). Van ons inkomen gaat er 20% naar vaste lasten, verzekeringen, abonnementen, kostgeld etc. alle kosten die we elke maand uitgeven en die niet snel veranderen. Dan gaat er ook 20% naar variabele uitgaven, daar betalen wij kleding, vakanties, uiteten, cadeautjes en andere uitjes of leuke dingen van. Ofwel alle uitgaven die iedere maand anders zijn. Zo hebben wij iedere maand dus een budget die we vrij uit kunnen geven aan de dingen die wij leuk vinden. Zo zorgen we ervoor dat er niet meer dan het potje kan worden uitgegeven. Deze 20% is meer dan genoeg voor ons om te kunnen doen wat we willen. En als laatst gaat er dan 60% van het inkomen naar investeringen, dit geld beleggen wij dus in indexfondsen met een wereldwijde spreiding.

Ons begin

Dit kost natuurlijk veel discipline aan het begin een moet echt een gewenning worden. Aan het begin hadden wij verschillende geldpotjes.

  • Kleding
  • Uiteten
  • Scooter onderhoud
  • Boodschappen
  • Vakanties/uitjes
  • Cadeautjes
  • Vliegtickets (naar Spanje)
  • Educatie

Na een jaar kwamen wij tot de conclusie dat we zo veel potjes helemaal niet nodig hadden.

Aan het begin hadden wij die echter wel nodig, we hadden een streng budget nodig die ons of vooral mij (Xana) op de rails zou houden. Na een jaar was dit al niet meer nodig. We kopen allebei geen onzin meer en kochten alleen iets als wij dat echt nodig hebben. Op deze manier van budgetteren zit te veel druk per potje, en de vrijheid van uitgeven heb je nodig om je rijkdom in het leven te vinden

Het “leuke dingen potje”

Met het variabele kosten potje, moet al je variabele kosten kunnen dekken die voor jou nodig zijn om te leven zoals je wilt. Zoals je hebt gelezen word je wel bewuster in het uitgeven van geld en geef je minder snel geld uit aan dingen die er eigenlijk niet toe doen. Door deze bewustwording heb je echt geen 50% van je inkomen nodig. Mocht je toch tekortkomen dan moet je er misschien voor zorgen dat je meer gaat verdienen op deze manier kan je meer leuke dingen doen en meer investeren. Maar uiteindelijk gaat het erom dat je het geld in dit potje mag uitgeven aan de dingen die jij leuk vindt!

Ons leuke dingen potje

Voor mij was dit heel belangrijk, als het aan Richard lag dan zou die zich namelijk alleen maar focussen op zo veel mogelijk geld verdienen en sparen. Hij zou in de ochtend opstaan iets eten en gaan werken tot laat in de avond. En dit dan iedere dag herhalen. Hier is niks mis mee, en op deze manier bereik je de financiële onafhankelijkheid ook sneller, maar voor mij was het belangrijk om tijdens onze reis naar die financiële onafhankelijkheid ook te leven en leuke dingen te blijven doen. Daarnaast is tijd voor ons tweeën hebben voor ons belangrijk. Daarnaast moet je je niet schuldig voelen als je een keer geld uitgeeft aan iets wat je gewoon leuk vindt.

Dit is hoe wij het nu doen, met de Corona hebben wij natuurlijk volop voor leuke dingen kunnen sparen. Er ging bijna niks uit, maar elke maand ging er wel meer in omdat we meer zijn gaan werken.

Normaal gingen wij ook iedere vakantie naar Spanje, dus gaven voornamelijk ons geld uit aan vliegtickets, maar afgelopen jaar kon dat natuurlijk niet.

Nu zitten we wel weer vaker in Spanje en hebben wij volop gebruik gemaakt van dit budget. En tuurlijk soms kan je niet alles doen wat je op dat moment wilt maar je moet ook niet alles tegelijk willen.

Opstap gaan

Als je graag gaat stappen of zuipen zoals we dat zeggen is het misschien ook een idee om hier een potje voor te maken.  Op de app van je bank kan je gemakkelijk meerderen spaarpotjes aan maken.

Zo hebben wij dus de drie potjes die ik hierboven heb uitgelegd.

Maar als jij dus graag uit gaat en dus daar veel geld aan besteed kan je daarvoor ook een apart potje maken. Je kan dan bijvoorbeeld 10% naar op stap gaan storten en 10% naar het leuke dingen potje, zo kan je nog steeds gaan lunchen met je vrienden zonder dat je het per ongeluk op maakt opstap.

Persoonlijk vinden wij allebei opstap gaan niet leuk dus geven wij er geen geld aan uit, en die ene keer dat we uit gaan drinken wij ook niet veel dus halen we het gewoon uit ons leuke dingen potje. Maar deze manier van je geld verdelen is voor iedereen anders.

Nooit meer een maand te lang

Zorg er dus voor dat je voor jezelf een buffer opbouwt, wees streng voor jezelf aan het begin en verdeel iedere keer dat je geld binnenkrijgt het geld over je potjes. Zo zie je goed waar het geld voor bedoeld is en wordt sparen ook gelijk veel makkelijker. Voor die ene vakantie met je vrienden sparen wordt dan ook gelijk veel makkelijker. Als jij die discipline kan krijgen en het een gewoonte kan maken dan snap je ook niet meer dat jou maand ooit te lang was.