Wat betekend minimalisme voor ons?

Wat betekend minimalisme voor ons, en hoe uit zich dat?

Kijk eens om je heen, hoeveel spullen heb je al in geen jaren meer gebruikt? Veel waarschijnlijk… Dat gevoel hebben wij ook ervaren. Nu we nog thuis wonen zien we heel erg dat extra ruimte in het huis altijd benut wordt met spullen die na genoeg nooit worden gebruikt. In de garage is eigenlijk geen ruimte om makkelijk met je fiets naar buiten te komen. De oude kamer van mijn (schoon)zusje is een opslag geworden voor alles wat los en vast zit. Op de zolder is een extra verdieping gemaakt die helemaal vol staat met allerlei dingen die we nooit meer gaan gebruiken, zoals mijn eerste loopauto. Al deze spullen kunnen andere mensen misschien wel veel beter gebruiken dan wij.

Richard voor de switch naar minimalisme

Als klein kind wou ik (Richard) altijd zo veel mogelijk nieuwe lego kopen, en ik spaarde dan ook om die lego te kopen. Er liggen nu hele bergen lego in het huis, en wat ga ik daar dan nog mee doen? Mijn moeder zegt je mag het niet verkopen dat is leuk voor je kinderen. Ik heb vroeger ook een hele doos lego gehad die van mijn vader was, en raad eens! Daar deed ik nagenoeg niks mee, omdat het niet de lego is van nu. Ik denk zelf dan ook dat mijn kinderen anders zullen kijken naar de lego die ik toen kocht als de lego die hun later zullen krijgen. Als ze al met lego willen spelen... Vanaf mijn 12e tot mijn 19e gaf ik eigenlijk niks uit totdat ik meer geld ging verdienen en eigenlijk alles wat ik had gespaard in die jaren op heb gemaakt aan designerkleding, handgemaakte Italiaanse schoenen, een Gucci tas, zonnebrillen. Lees hier alles over in Fouten maken we allemaal. Achteraf denk ik wat dacht ik daar allemaal mee te gaan doen? Ik heb nu meer schoenen dan ik in mijn leven kan verslijten, en het zijn ook niet de hippe sneakers die je voor mooie prijzen kan verkopen. En ik had twee dure zonnebrillen gekocht terwijl ik altijd mijn bril op sterkte draag en de zonnebrillen dus niet gebruikt heb… Achteraf doodzonde van het geld. Op een gegeven moment kocht ik zo veel spullen dat ik niet eens meer kon sparen, en eigenlijk van loon tot loon ging leven. Toen ik een keer moest lenen van mijn zusje omdat ik mijn creditcard eerder moest betalen dan mijn loon kwam (dit ging om maar liefst 1 dag). Heb ik het roer omgegooid en ben volop gaan sparen en vanaf toen ook begonnen het lezen over persoonlijke financiën.

De omslag voor ons

Na het lezen van het boek vaarwel spullen waren wij geïnspireerd door minimalisme. We kwamen erachter dat niet alleen onze ouders maar ook wij en met name Richard erg veel spullen hadden. We zijn toen begonnen met het verkopen van spullen die eigenlijk geen waarde hadden voor ons, maar wel voor andere van waarde konden zijn. Zoals de hiervoor genoemde zonnebrillen. Hoe begin je hier nou mee?

Declutteren: Hoe hebben wij dit aangepakt?

Om in een keer over te gaan naar minimalisme is heel erg lastig, je moet echt je mindset veranderen als het gaat om de waarde die je hecht aan spullen. Je denkt nog altijd dat spullen veel waarde hebben voor je of dat het nog eens van pas gaat komen in de toekomst. Daarom hebben wij in het begin eerst globaal alle dingen die we zagen en niet gebruikten weggedaan of op marktplaats gezet. Dingen die nog gebruikt konden worden maar niet verkocht hebben wij weggegeven of weggegooid. Daarna zijn we per onderdeel gaan kijken waar we afscheid van konden nemen. Wij zijn begonnen met de oude verzamelingen van Richard aangezien we bij hem woonden. Oude boekjes die geen waarde meer hadden, oude tekeningen, een lichtslang enzovoorts. Uiteindelijk hebben we alleen de foto’s bewaard die we tegen waren gekomen in de kast met spullen. Aan het eind van de dag hadden we 2 lege lades! Hier konden we onze kleren op een nette geordende manier in kwijt welke eigenlijk nog geen plek hadden. Ook kwam er ruimte vrij om de zak met spullen van het aquarium die nog in de slaapkamer stond netjes in op te bergen. En zo gingen we naar alle volgende dozen, lades en tassen met spullen.

Kleding

Ook hebben we onze kledingkasten eens onder de loep genomen, wat bleek we hadden meer dan 3 vuilniszakken vol die eigenlijk niet gedragen werden. Dit is kost gewoon een volledige kledingkast aan ruimte. Heel veel mensen hebben hun kledingkast vol liggen met kleding die ze nooit meer aan trekken of zelfs nog nooit aan hebben gehad. Veel mensen zijn bang dat dit veel werk en moeite kost en dat je te veel weg gaat doen. Wij hebben dit toen opgelost door de kleding niet meteen naar het leger des heils te brengen. Maar de kleding nog twee maanden op zolder in de zak te laten staan. Dit scheelde keuze stress bij het beslissen of iets weg kon. Uiteindelijk hebben we niks meer uit de zakken gehaald en de zakken weggebracht naar het goede doel. Doordat we veel minder kleren hebben kunnen we onze kledingkast nu veel netter inrichten en is alles geordend.

Dingen die we gekregen hebben in de loop der jaren

Het moeilijkste voor ons waren en zijn nog steeds spullen die je hebt gekregen van dierbare die er niet meer zijn. Zo had Richard verschillende bekers gekregen van zijn oma en inmiddels overleden opa. Dit vond hij erg moeilijk om weg te doen omdat dit eigenlijk het enige is waarvan hij nog zeker weet dat hij dit van zijn opa heeft gekregen. De grootste waarde zit hem dan ook in van wie je deze hebt gekregen, want de beker zelf had eigenlijk geen waarde voor Richard. Verder kwamen we nog verschillende spullen tegen die we hadden gekregen van onze ouders en andere dierbare waar we eigenlijk niks mee deden. Voor deze spullen hebben we besloten ze gewoon weg te doen omdat ze eigenlijk alleen maar ruimte innemen en niks verder niks toevoegen. Tot de dag van vandaag hebben wij nog geen spijt gehad van het weg doen van deze dingen. En de herinneringen aan dierbare die veranderen ook niet omdat je een gekregen object weg hebt gedaan. Al met al voor ons was het de beste keuze de spullen weg te doen.

Ken je dat ook een cadeau voor je verjaardag waar je eigenlijk nooit wat mee gaat doen? Die je vindt stinken en dus nooit op doet. Dit hebben wij opgelost door deze spullen of aan iemand anders cadeau te geven of deze toch te gebruiken voordat we weer over stapten op onze eigen merken.

Zo kwamen wij in een lade allerlei computer spellen tegen die al zo oud zijn dat ze onze toekomstige kinderen geen uitdaging zullen geven, laat staan dat er nog een cd-speler in onze laptops zit. Tegenwoordig is alles online en hebben wij dan ook al deze cd’s weggedaan.

Gratis gekregen spullen

Je kent het wel die dingen die je neemt omdat je ze gratis krijgt. De nieuwe spaaractie van Albert Heijn, of de kaars die je bij de Kruidvat krijgt die je eigenlijk helemaal niet mooi vindt. Of een spel bij je PlayStation die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt en eigenlijk nooit hebt gespeeld. Of wat denk je van alle spullen die je krijgt in je kerstpakket maar eigenlijk helemaal niet lekker of leuk vindt. Al deze spullen nemen alleen maar onnodige ruimte in maar je houdt ze toch omdat je ze ooit gekregen hebt. Of er misschien ooit nog wel wat mee kan. Dit zijn de spullen waar je eigenlijk helemaal geen waarde aan hecht.

Nog dagelijks komen wij dingen tegen in huis en in onze kamer die we eigenlijk niet gebruiken. En dan ook verkopen of wegdoen. Het is een heel proces om alles op orde te krijgen en verreist dan ook de nodige discipline om de vrij gekregen ruimte niet vol te stoppen met nieuwe spullen.

We hadden opgeruimd en toen?

Nadat we onze overbodige spullen weg hadden gedaan in een paar weken tijd. Zijn we gaan kijken hoe we ons leven konden ordenen om zo met minder te kunnen blijven leven. Dit proces zijn we nu al anderhalf jaar mee bezig want in een keer overstappen zou te veel verspilling geven.

Kleding vereenvoudigen

Onze kleding was nu opgeruimd en alle overbodige spullen waren weg. Maar Richard had nog steeds verschillende kleuren broeken, overhemden van verschillende merken en pasvormen en sokken die niet bij elkaar passen. Vanaf toen zijn we erg gaan letten op wat we kopen. Zo heeft Richard een zwarte broek gekocht en deze in de afgelopen jaren nog twee keer bijgekocht dit scheelt erg veel tijd met passen en je weet dat de broek lekker zit. We kochten deze broek pas nieuw als er een andere kapot was zo is in de loop van de anderhalf jaar de kledingkast nog volop veranderd. Zo scheurde ik laatst twee keer in korte tijd uit een overhemd omdat deze helemaal op waren. Dit was een kwestie van naar de winkel gaan en precies dezelfde kopen als degene die hij eerder al had aangeschaft. Het was puur de winkel in lopen je maat uitzoeken betalen en weer naar buiten. Dit scheelde een hoop tijd. Online bestellen kon natuurlijk ook maar we waren toch in het winkelcentrum.

Xana had erg veel kleren die van de Primark kwamen en dus niet de beste kwaliteit zijn, langzamerhand zijn we dit aan het vervangen door kleding van betere kwaliteit zodat deze langer mee gaan en je niet overbodig veel kleren gebruikt in je leven. Wij kiezen er dan ook voor om duurdere kleding te kopen in plaats van goedkopere kleding. We hebben liever wat minder kleding van goede kwaliteit of de stof die wij willen. Dan dat wij vijf kledingkasten vol hebben met goedkope kleding die we maar twee keer dragen.

Ook letten wij erop om bij aanschaf van kleding op dat wij kleding kopen die altijd kan en dus niet binnen een jaar weer uit de mode raakt. Wij zorgen er wel voor dat we er altijd netjes bij lopen. En iets meer uitgeven aan een mooie trui die je wel draagt is niet erg. Je moet niet overal op willen besparen.

Persoonlijke verzorgingsmiddelen

Allebei onze moeders hebben een kast vol met shampoo, lotions, etc. En dit willen wij anders aan pakken. Richard en ik gebruiken tegenwoordig dezelfde shampoo en douchegel. Dit maakt het allemaal veel gemakkelijker. Xana heeft nog een conditioner om haar haren mooi te houden. Bij ons in de douche staan er dan ook maar 3 á 4 producten, shampoo, douchegel, conditioner en tandenpasta. Wij kopen ook altijd hetzelfde product of merk opnieuw. Als een product goed is en het werkt, dan is die goed en hoef je geen andere te kopen. Vaak als je dan een andere koopt of krijgt valt die tegen en blijft dan weer voor jaren in het toch al zo volle kastje staan.

Nu ga ik de dames aankijken, we hebben echt niet 100 verschillende gezichtscrèmes en verzorgingsproducten nodig. Drie tot vier producten is meer dan genoeg. Ik zelf (Xana) gebruik er maar 2. Zelf gebruik ik het scheerschuim van Richard om mij mee te scheren want speciale scheerschuim voor dames is ook overbodig, die zijn vaak veel duurder maar werken precies hetzelfde. Dit scheelt weer een product in je badkamer, en zeg nou zelf dit ziet er veel strakker uit dan dat je hele badkamer vol staat met tientallen flesjes.

Aanbiedingen

Ken je dat die aanbiedingen dat je de tweede gratis krijgt? Wij vragen ons dan altijd af hebben we twee stuks van dit product nodig op de korte termijn? Of kunnen wij hier nog iemand anders blij mee maken? Hoe minder spullen je meeneemt hoe minder ruimte je nodig hebt in je huis. En voor ons geeft het toch rust om niet alles vol te hebben liggen.

Onze belangrijkste regels

Minimalisme kun je zo ver meegaan als je zelf wilt, wij hebben voor onszelf besloten het zo aan te pakken als we hebben beschreven. Helemaal geen spullen meer hebben is niet waar wij naar streven. Wij gaan voor praktisch, en weinig keuzestress.

Begin met kleine stappen, gooi desnoods iedere dag iets weg en zorg ervoor dat hier dan niks voor terug komt. Uiteindelijk heb je dan een mooi opgeruimd huis. En dus minder ruimte nodig!

Ga op zoek naar producten die bij je passen en koop deze dan gewoon weer opnieuw. Ook al lijkt dit saai het scheelt ons een hoop geld en tijd bij het uitzoeken van nieuwe producten. En je weet van tevoren al zeker dat je het gaat gebruiken het is namelijk wat je altijd al gebruikt.

Ga voor standaardproducten. Wij kopen graag huismerk producten omdat je weet dat de kwaliteit goed is. En je door de lagere prijs eigenlijk niet met een aanbieding hoeft te kopen en dus geen grote voorraden hoeft aan te houden. Ook ben je er dan bijna zeker van dat de winkel (altijd) jouw product op voorraad heeft liggen.

Kijk vooral wat bij jou past, en ga voor minder spullen!