Nieuwe telefoon en abonnement waar moet je op letten?

Nieuwe telefoonabonnement

“Over 3 maanden loopt uw abonnement af, vraag nu al een nieuwe aan.” Herken je dit?
En het gevoel dat het met zich meebrengt? De spanning van een nieuwe telefoon te “mogen” uitzoeken bij een nieuw abonnement. Maar dan ga je op internet kijken en kom je er al snel achter dat bij de provider waar jij die 2 jaar zat, alles een stuk duurder is geworden. En word je weer met je neus op de feiten gedrukt en zie je dat de telefoons van tegenwoordig ook niet echt goedkoop meer zijn. De IPhone 13 kost bijvoorbeeld op het moment dat ik dit schrijf ongeveer €909, heb jij dit voor je mobiel over? En zeg dat je die IPhone 13 2 jaar hebt. Dan kost dat je €37,88 per maand daarbovenop komt nog je abonnement van zo’n €10 tot €37,50 of meer per maand. Dit is natuurlijk best veel geld voor ons studenten maar ook voor een gezin met een paar kinderen kan dit de spuigaten uit lopen.

Ik kreeg laats ook dit SMS-berichtje “Uw abonnement loopt bijna af, klik hier om het te verlengen.” Daarnaast kreeg ik nog vier keer een mail dat ik een nieuw abonnement uit kon zoeken. De provider wil maar wat graag dat je weer bij hen een abonnement neemt, en zeg nou zelf dat zou jij ook willen als je de provider was.

Voorgaande telefoon en abonnement

Richard en ik hadden allebei een refurbished telefoon. Een IPhone 7, met een abonnement van 7 GB per maand en 200 bel minuten/SMS voor €22,45.

Maandelijkse toestelkrediet: €10,00
200 Bel/SMS: €2,20
7GB: €10,25
Provider: Tele2

Wij hadden dit abonnement van Tele2 via Mobiel.nl. Dit abonnement was geldig voor 2 jaar. En we hebben er die 2 jaar ook veel plezier van gehad.

Omdat het toestel refurbished is en niet tweedehands heeft het toestel ook nog 2 jaar garantie vanuit de aanbieder (Forza refurbished). Dit was heel fijn want ik had nogal pech met de telefoon. Ik heb hem 4 keer op moeten sturen met defecten, maar kreeg wel elke keer een ander of een gerepareerd toestel terug. Het ging hierbij om het niet meer kunnen verbinden met het netwerk, een kapotte batterij en een kapotte camera dit viel allemaal onder de garantie ook het opsturen zaten geen kosten aan verbonden. Ik ben dan ook zeker te spreken over de service deze was heel goed en erg fijn. Richard heeft in die 2 jaar helemaal geen problemen gehad met de telefoon en bij hem werkt alles nog steeds naar behoren. Aan het eind van de 2 jaar hebben we de batterij nog kunnen laten vervangen en de telefoon werkt nog steeds naar behoren nu 1 jaar verder.
„Do not buy things you can’t afford, just to impress other people”

Nieuwe telefoon

Voor de nieuwe telefoon begon onze zoektocht ook weer bij de abonnementen van Tele2 op mobiel.nl want dat beviel goed. Maar we kwamen er al snel achter dat het abonnement natuurlijk veel duurder was geworden. En het doel is natuurlijk onze vaste kosten te verlagen, dus een duurder abonnement is een No-go!

Ik was zelf ook aan het twijfelen tussen de IPhone 8 en de IPhone 10. Dit maakte het natuurlijk niet makkelijker.

Daarbij is het natuurlijk belangrijk om voor jezelf te bedenken waarom je nou die IPhone 10 nodig hebt i.p.v. de IPhone 8? Want wat doe je nou eigenlijk op je telefoon behalve: Whatsapp, Instagram en af en toe foto’s maken? Door deze vraag aan mezelf te stellen kwam ik er al snel achter dat het geen toevoeging zou zijn een IPhone 10 te nemen ten opzichte van de 8, wel vind ik het belangrijk dat ik mijn mobiel kan blijven updaten in de jaren dat ik hem heb aangezien je dan beter beveiligd bent. Je kunt op internet makkelijk vinden tot welke datum je toestel geüpdatet wordt, zo weet je hoelang het toestel nog veilig te gebruiken is.

Mijn ouders bestellen hun telefoon altijd op back market in combinatie met een sim only abonnement. Hier zijn we dan ook maar naar gaan kijken. Refurbished toestellen worden aangeboden op verschillend sites zoals Backmarket en Forza refurbished. Refurbished wil zeggen dat ze tweedehands zijn maar wel getest op allerlei eisen. Je hebt op de telefoons 3 jaar garantie. En ze kosten vaak de helft of zelfs minder dan de originele prijs.

Daarna gingen we rekenen. We vroegen ons het volgende af “Wat is goedkoper een abonnement met telefoon voor 2 jaar of een losse telefoon met sim only voor 2 jaar?”
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een losse IPhone 8 van backmarket met een sim only van Hollandsnieuwe IPhone 8 koste €195,99. Ik vond het ook geen toegevoegde waarde om de IPhone 10 te kopen voor €150,- extra, plus dat mijn bumper van de IPhone 7 die ik heb ook op mijn IPhone 8 past, dit scheelt al snel weer €20,- tot €30,-.  Ik hoopte met deze mobiel dan ook een aantal jaar te doen maar helaas na 1 jaar gebruik sloeg het noodlot al toe. De batterij was opgeblazen en je raad het al, dit viel natuurlijk niet meer onder de garantie. De 3 jaar garantie valt erg weinig onder bij backmarket. Deze site raden we dan ook zeker niet aan. We zijn op zoek gegaan naar een nieuw toestel en hebben nu via Forza Refurbished een nieuwe Iphone 11 gekocht voor €447. Dit toestel kunnen we namelijk betere foto’s meemaken voor de blog, dit zorgt weer voor betere content. De garantievoorwaarden hebben we nu goed bekeken en met onze ervaringen hebben we er vertrouwen in dat het nu wel allemaal goed zit. De garantie van Forza is 2 jaar vs. de 3 van backmarket, maar de garantie van Forza dekt wel veel meer verschillende problemen met als grootste plus de batterij die de gehele looptijd in ieder geval 70% moet zijn. (We hebben niet berekend hoeveel het nou heeft gekost/bespaard maar dat zal tegenvallen aangezien het toestel maar 13 maanden is meegegaan.)


Onze oude toestellen gaan altijd naar een familielid en worden daar nog jaren gebruikt.

Besparing

Een refurbished toestel kan je dus pech mee hebben maar door de garantie en lage prijs kan dit toch een manier zijn om toch wat geld te besparen. Daarnaast blijven je vaste lasten laag omdat je geen hoge maandelijkse kosten hebt aan het afbetalen van het toestel. De enige kosten die je dan hebt zijn eenmalig het refurbished toestel en daarna nog de kosten van de sim only die je al voor €10,- per maand hebt. Wij zijn dan ook erg tevreden met Mobiel.nl waar je binnen een paar minuten veel abonnementen en sim only’s kan vergelijken en zo de best passende provider kan vinden voor jouw telefoon. Je zult vast ergens met goed zoeken een betere aanbieding vinden maar dit gaat weer ten koste van veel tijd. Probeer geld te besparen maar sla niet door in het zoeken naar een besparing van €10,-. Deze besparing aan tijd en geld kan je weer gebruiken om andere leuke dingen mee te doen. Daarnaast is er altijd veel geld bespaard aan niet het nieuwste toestel kopen omdat iedereen die heeft.

Voor het sim only abonnement zijn wij beide van provider veranderd. Ik zat eerst bij Tele2, en ben overgegaan naar Hollands Nieuwe. Hollands Nieuwe had namelijk de beste aanbieding op dat moment. Nu heb ik een sim only voor €10 per maand. Deze bundel bevat 10GB en 10.000 bel/sms minuten per maand (ja dit is veel maar een bundel met minder minuten of data bleek net zo duur of zelfs duurder.)  Had ik voor Tele2 gegaan had ik 15GB gehad terwijl ik 7GB verbruik per maand, daarnaast had ik dan gekozen voor 200 minuten/sms dit had mij dan €13 per maand gekost, nu lijkt 3 euro niet veel maar 24*€3 = €72 dit is toch al snel 9 uur werken! Richard heeft een sim only van Youfone voor gemiddeld €8,50 per maand over een looptijd van 2 jaar. Beide providers bevallen goed en hebben in Spanje en Italië geen problemen gegeven met de verbinding. Hier hadden we bij het oude abonnement weleens last van in Spanje, dan stonden we weer ergens zonder 3/4g.

Doe onderzoek en vraag bij jezelf af is dit het wel waard?

Het is dus erg belangrijk om even een kort onderzoek te doen, en voor jezelf te kijken wat je wilt besteden aan een telefoon. Is die nieuwe telefoon nou wel zoveel geld waard? En ben je bereid een extra dag te werken voor je telefoon? Laat je dit geld liever voor je werken met samengestelde interest. Of ga je liever een keer wat leuks doen met vrienden van dit geld?
“Wanneer je op je geld let weet je pas echt wat je waard tijd is!”