Ons verleden (met geld)

Intro

Hi, wij zijn Richard en Xana.

Wij zijn 20 en 27 jaar oud en studeren beide nog. In ons dagelijks leven houden wij ons veel bezig met de zogenaamde FIRE lifestyle (extreem) veel sparen en investeren. Dit doen we om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te worden. Hoe we dit doen lees je in 5 stappen naar FIRE en Waarom wij voor FIRE gaan. Daarnaast houden wij ons dagelijks bezig met onze gezondheid door middel van sporten en voeding.

Ons doel is niet om in 10 jaar niks meer te hoeven doen en alleen maar te werken om te sparen. Maar om daarnaast nog veel leuke dingen te doen, veel te reizen en vooral te genieten van de tijd die ons is gegeven op deze mooie aarde.

Dus als je geïnteresseerd bent om te leren hoe je geld kunt sparen, verdienen en investeren op weg naar financiële onafhankelijkheid maar tegelijkertijd het beste uit je leven wilt halen en misschien wel vervroegd met pensioen gaan, dan is deze site iets voor jou! Volg ons en laat je inspireren.


Richards verhaal en eerste geldervaringen

Ik ben sinds 2020 terug naar school gegaan om onze weg naar FIRE te kunnen versnellen, ik studeer Finance Tax en Advice. Wat houdt dat in hoor ik je denken? Om het makkelijkere te maken doe ik fiscaal(belasting) recht en Economie. Hierdoor kom ik alles over het Nederlandse belastingstelsel te weten en dit wil ik jullie natuurlijk ook allemaal bij gaan brengen. Uiteindelijk wil ik doorgroeien naar internationale belastingrecht om zo nog beter info te kunnen geven hoe je het snelst de FI-status kunt behalen. Daarnaast sport ik graag samen met Xana in het calisthenics park in Weert. Ook doe ik Jiujitsu bij Toro Bravo daar train ik met een gezellige groep van gemotiveerde mensen! Mijn trainer heeft dan ook geholpen met het opzetten van onze site! (www.steido.nl) Ziet er goed uit toch? Daarnaast probeer ik sinds Juli 2020 zo min mogelijk vlees te eten! Ik moet zeggen daardoor heb ik nog veel meer energie maar hierover later meer. Aangezien de blog over geld gaat wil ik jullie graag meenemen op mijn reis tot het besef dat ik financieel onafhankelijk wou worden.

Mijn eerste ervaringen met geld:
Op mijn derde verjaardag kreeg ik mijn eerste doosje lego en heb de rest van die dag nergens anders meer naar omgekeken, die voetbal, puzzels enzovoorts konden mij gestolen worden! Mijn volgende verjaardagen wist ik dan ook direct wat ik graag zou willen krijgen! Of lego of geld om een grotere doos te kunnen kopen als ik genoeg had gespaard. Zo leerde ik al snel om te sparen van mijn ouders want alles krijgen dat gebeurde niet bij mij thuis. Thuis is er voor mijn gevoel altijd genoeg geld binnen gekomen en was er nooit een gebrek aan geld. Wel was er een spaarzaam bestaan en werd er niks over de boeg gegooid. Maar dit spaarzame leven heb ik om kunnen zetten in mijn FIRE lifestyle, ik was het immers toch al gewend!
Als jongetje van 7 kende ik eindelijk de rijksdaalder en het kwartje uit mijn hoofd en wist hoe ik deze kon besteden toen ik mijn guldens moest inwisselen voor euro’s. Zo begon de ervaring van muntjes en briefjes leren kennen weer helemaal opnieuw. Opeens had ik een spaarpot met nog maar de helft!! Hoe kon zoiets nou weer… dat kan je toch niet begrijpen als zeven jarig jongetje!
Op mijn 12e toen ik naar de middelbare school ging kreeg ik mijn eerste echte zakgeld en een prepaid mobiel, in de eerste jaren gebruikte ik hem zo weinig dat ik twee keer per jaar een tientje erop moest zetten. Soms zelfs om ervoor te zorgen dat het oude saldo niet verliep. Sparen ging mij dan ook goed af, op mijn zeventiende had ik een paar duizend euro bij elkaar gespaard nog voor dat ik echt ging verdienen.

Van krantenjongen tot miljonair?
Op mijn veertiende begon ik met een krantenwijkje hier bracht ik een keer per week de folders rond, en wat een gedoe altijd het vouwen van de folders… Gelukkig werd ik hier nog geholpen door mijn moeder en vouwde we ze altijd samen, wat een geluk heb ik toch! Hier verdiende ik een extra zakcentje mee ongeveer €60 per maand. Na twee jaar heb ik deze krantenwijk over gedragen aan mijn 1.5 jaar jongere zusjes. En heb ik niet echt een baan gehad tot mijn 18e omdat ik niet meer wou werken voor minder dan €10 per uur, ik vond mijn tijd namelijk meer “waard”. En als ik daar zo over nadenk geef ik mijn jongere ik gelijk, tijd is en blijft gelimiteerd. Terwijl er aan geld verdienen eigenlijk geen limiet zit kijk maar naar Jeff Bezos of Elon Musk.
Via vrienden kwam ik bij een bedrijf dat in de pluimvee zit en hier werkte ik s ’nachts naast mijn school, ik weet nog goed dat ik mijn eerste loon al kwijt was voor dat ik hem had... Mijn eerste echte boete met de auto en dat ook nog in de eerst maand dat ik mocht rijden… (geflitst door rood, zonder opzet!) Daar ging mijn hard verdiende geld. Helaas pindakaas dit was een goede les, geld komt niet aanwaaien. Maar hier moet je voor werken. Tot op heden werk ik nog af en toe bij dit bedrijf en heb hier geleerd dat samenwerken en hard werken loont. Wij kregen per stuk betaald dus hoe harder we werkten als groep hoe eerder we thuis waren en hoe het hoger uurloon. Naast mijn studie heb ik dus altijd hard gewerkt zo heb ik ook nog twee jaar naast mijn studie speeltuinen en sport toestellen in heel Nederland geplaatst met mijn klasgenoot/beste maatje. Ieder vrij uur dat we hadden of konden gingen we werken en soms ging ik ook nog in de nacht bij het pluimveebedrijf werken. Daar ging weer een studie aan verloren helaas, altijd maar meer willen werken en meer geld verdienen is wat mij dreef.
Materialisme…
Rond mijn 20ste ging ik twee jaar tijd slecht met mijn geld om, ik was het slachtoffer van materialisme en consumentisme. Na school op vrije dagen ging ik shoppen in de outlet in Roermond, dan weer een wollen Ralph Lauren trui, een Burberry jas, Gucci schoenen het kon niet op! Wat een doodzonde... Achteraf natuurlijk, een kast vol schoenen die ik nooit meer versleten krijg in mijn korte bestaan hier op aarde. Helaas soms moet je het zelf even ervaren om ervan te leren.

De omslag!
Tot het moment kwam dat ik van mijn zusje €500 euro moest lenen voor één dag om niet in het rood te komen op mijn bankrekening. Want daar kwam de creditcard rekening van mijn Louis Vuitton riem en mijn loon kwam pas de dag daarna! Mijn maand was 1 dag te lang. Dat zette mij aan het denken, want dat mocht nooit maar dan ook nooit meer gebeuren! In dat jaar begon ik dan ook volop te sparen en had ik voor mijzelf voorgenomen om te leven van zo min mogelijk geld. Dat jaar had ik wel nog mijn Mercedes CLK320 met een v6 een echte benzine zuiper, maar wat een genot dat rijden. Na een jaar besloot ik weer naar school te gaan en startte aan de Hbo-opleiding Ondernemerschap en Retail management want ik wou toch graag voor mijzelf beginnen uiteindelijk. Dus Mercedes eruit en een gloednieuwe scooter erin, mijn vaste maandlasten voor vervoer gingen van €160 naar €13 (tegenwoordig €4) een tiende van wat het was! En dan ook nog een verbruiksvermindering van 1:9 naar 1:40! Heerlijk zo zuinig rijden vind ik nu, de tijden zijn veranderd. Als we gaan kijken naar afschrijving van de auto en scooter en alle kosten die bij het rijden komen kijken rijd ik nu voor minder dan 1/10de van de kosten dan met de Mercedes.

Mini pensioen in Spanje
Helaas paste deze opleiding niet bij mij, want een opleiding tot werknemer was niet waar ik naar op zoek was op dat moment. Naast school en werken las ik nog zo veel mogelijk boeken over financiën en zelf ontwikkeling. Toen ik met de opleiding echt klaar was ben ik gestopt en naar Xana in Spanje gegaan, eindelijk na twee en half jaar een lange afstand relatie waren we samen. In Spanje las ik meer dan één boek per week en volgde een onlinecursus Spaans op Duolingo en ging ik 6x per week naar Braziliaans Jiujitsu training, na dit half jaar mini pensioen wist ik helaas nog niet wat ik wou gaan doen.

Terug in Nederland
In augustus 2019 kwamen wij samen terug in Nederland omdat Xana ging studeren aan de Rooi pannen in Eindhoven. Ik had nog steeds geen idee wat ik wilde doen en raakte een beetje in een dipje. Om hieruit te komen moest ik toch echt wat gaan doen! Ik ben toen 9 maanden bij de snoepfabriek in Weert gaan werken, hier besefte ik dat ik dit niet mijn hele leven wou doen. De onregelmatige diensten en het niet zelf in kunnen delen van mijn tijd bevielen niet goed. Ik kwam tot de conclusie dat ik weer naar school wou, maar dan wel iets waar ik dingen leerde over geld! Toen kwam ik bij Finance, Tax en Advice, hiermee kan ik financieel of belastingadviseur worden. Op school merk ik ook dat zelfs op deze opleiding veel mensen eigenlijk geen weet hebben wat ze met geld investeren kunnen bereiken. Omdat zelfs op deze opleiding te weinig aandacht is voor vermogensopbouw.

Xana’s verleden en geld

Wie ben ik?

Ik ben Xana, 19 jaar, en opgegroeid in Tsjechië. Daar heb ik gewoond tot mijn 12de levensjaar.

Tsjechië, Spanje maar je bent Nederlands?

Ik ben Xana en ben 19 jaar oud en ben geboren in Nijmegen en dus gewoon Nederlands. Maar ik heb tot mijn 12e in Tsjechië gewoond. Mijn ouders hebben namelijk voor dat ik geboren werd een keramiek fabriek opgezet in Tsjechië en hier woonden ze dan ook bij mijn geboorte.  Van de fabriek kan ik me alleen niet veel meer van herinneren. In 2005 hebben ze na de verkoop van de fabriek een camping opgestart. Deze lag heel mooi in het bos aan een riviertje in Cervena Recice. Mijn ouders werkte daar maar 3 maanden per jaar van juni tot augustus. De rest van het jaar werkte ze niet. Ik weet nog dat ik dit heel fijn vond, mijn ouders waren meestal thuis na school. Dit wil ik later ook voor mijn kinderen doen.

Ik kreeg geen zakgeld, of geld voor klusjes doen. Ik kreeg geld op verjaardagen, mede hierdoor heb ik nooit echt gespaard. Als ik iets wou dan kreeg ik meestal het geld van mijn ouders om iets te kopen maar had het nooit echt nodig.

Van Tsjechië naar Spanje

Na mijn twaalfde jaar in Tsjechië zijn we in 2013 als familie naar Spanje verhuisd, hier ging ik naar een internationale school in Altea. Ik werd nu dagelijks wakker met een zonnetje en we woonden dicht bij het strand. Al met al een totaal ander leven dan de winters vol met sneeuw in Tsjechië.

Spanje en mijn eerste ervaringen met geld en werk

In Spanje ben ik pas echt begonnen met sparen. Ik vroeg op mijn verjaardagen om een envelopje met geld en zocht een baantje. Jammer genoeg mag je in Spanje niet werken totdat je 16 bent! Dat was wel even lastig om te begrijpen als Nederlander. Uiteindelijk kon ik op mijn dansschool gaan werken op de zaterdagen. Daar gaf ik dansles aan kinderen van 3 tot 12 jaar oud. Ik verdiende toen €15 per zaterdag hiervoor werkte 5 uur. Ik ben daarna bij een restaurant gaan werken als stage (dit is omdat het in Spanje heel moeilijk is om aan werk te komen zonder ervaring.) Hier kreeg ik toen 2 euro per uur en ik kon de ervaring opdoen die ik nodig had om ergens anders te gaan werken. Na een half jaar bij dit restaurant gewerkt te hebben ben ik iets anders gaan zoeken. Ik vond een nieuw baantje bij een ander restaurant dat iets dichter bij huis lag. Hier verdiende ik rond de 7 euro per uur met fooi. Dat spaarde toch even wat makkelijker mijn loon was met 350% gestegen! Zo’n loonsverhoging wil iedereen wel!

Terwijl ik in Spanje woonde hadden mijn ouders nog altijd de camping in Tsjechië. Waar we dus nog altijd elke zomer heen gingen.  Deze camping is in 2020 tijdens de Coronacrisis verkocht.

De rest van het jaar hebben mijn ouders een camperplaats deze is heel het jaar open. De drukste tijd van het jaar is de winter omdat dan veel overwinteraars uit Nederland, België en Engeland in Spanje willen verblijven. Zij komen voor het zachte winterweer aan de Costa Blanca. Later is daar ook nog een bedrijf bij gekomen die huizen beheert voor mensen die niet in Spanje wonen en daar een tweede huis hebben die ze vaak ook verhuren. Hier heb ik zelf ook vaker meegeholpen wanneer dit nodig was.

Het eerste jaar in Spanje ging alles financieel nog goed. Maar daarna moest de camper plaats dicht. Dit omdat er een vergunning ontbrak en pas na 5 jaar de Camperplaats heropend mocht worden. In deze jaren heb ik de waarde van geld leren kennen. Door de sluiting van de grootste bron van inkomsten van mijn ouders heb ik heb geleerd dat niks gratis was, en dat je voor jezelf moet zorgen. Het leven ging niet over rozen helaas, maar we zijn blij dat we weer geopend zijn!

Sinds augustus 2019 ben ik in Eindhoven gaan studeren aan de Rooi pannen, ik studeer daar Horecamanagement. Hiervoor zijn wij samen naar Nederland gekomen en zijn wij nu allebei aan het studeren. Daarnaast werken we samen bij de Lidl. Ook heb ik ook nog de standaard basisbeurs die op dit moment voor alle Mbo’ers is. En ontvang ik daarnaast door de lage inkomsten van mijn ouders de aanvullende beurs.    

Ons verhaal

Richard en ik hebben elkaar ontmoet op de camping van Xana’s ouders in Tsjechië.  Richard en zijn familie kwamen daar al jaren op vakantie. Wij kregen in augustus in zomer van 2016 een relatie.

Eerst vonden ik en Richard dit geen goed idee omdat ik (Xana) nog heel jong was. Maar dit hebben we toen al snel achter ons gelaten. 

Wij hadden twee en halfjaar een lange afstand relatie. Veel appen en in de avond bellen. Het was lastig maar we hebben ons daar samen doorheen gevochten. We zagen elkaar ongeveer een week per twee maanden als een van ons vakantie had. In die tijd werkte Richard nog fulltime en kon gemakkelijk vrij krijgen om tijd te maken tijdens de vakanties van Xana.

Richard had destijds al heel veel gespaard, werkte hard en verdiende ook veel. Ik aan de andere kant verdiende €2 per uur bij een stage. Want in Spanje is het heel moeilijk om werk te vinden als iemand die nog geen zestien jaar oud is. Door eerst een “Stage” te lopen bij een bedrijf kon ik zodra ik 16 was aan de slag bij een ander restaurant en had ik ook nog eens wat ervaring. Door discipline en hard werk krijg je alles voor elkaar. En daar gaat ons blog ook over. Sparen, Besparen, investeren en geld verdienen.

Na een tijdje kwam Richard bij mij en mijn ouders in Spanje wonen voor een half jaar. Hij had toen genoeg gespaard om twee jaar zonder inkomsten te leven. En dat beviel ons beiden wel. Leven zonder geld zorgen, en doen waar we zin in hadden, ook al moest ik nog wel naar school. In Spanje begon ons kleine ondernemers plannetje. We zijn toen een bedrijfje op Bol.com gestart. Het was een hele leerzame ervaring, maar de markt is helaas overspoelt met concurrentie. En wij hadden niet alle tijd om ons te focussen op dit bedrijfje. Zodra je dacht dat je een goed product had gevonden om te gaan verkopen. Stonden twee weken later dezelfde producten te koop tegen onze inkoopprijs. Uiteindelijk hebben we quitte gespeeld, en er heel veel van geleerd. We zijn uiteindelijk in oktober 2020 gestopt om ons te focussen op onze studies.

Na een half jaartje in Spanje zijn we met z’n tweeën naar Nederland gegaan zodat ik daar kon gaan studeren. Richard studeert tegenwoordig ook weer. Zo bouwen we samen aan een goeie toekomst. Door betere diploma’s te halen kunnen we onze inkomsten verhogen en dus ook onze reis naar FIRE versnellen.

Toen we samen in Spanje zaten ontdekten we ook de FIRE beweging. Dit trok ons beiden heel erg aan. Het enige wat mij niet aantrok was al je geld sparen en investeren en niks leuks doen. Ik heb gevonden dat het ook anders kan. We sparen nu meer dan 50% van onze inkomsten en kunnen nog steeds leuke dingen blijven doen zoals op vakantie geen, uiteten, en nog veel meer leuke dingen doen samen.