Onze financiële analyse van 2021

Wij houden iedere maand onze inkomsten en uitgaven bij in een Excel sheet, zodat wij precies weten hoeveel we hebben uitgegeven maar ook hoeveel inkomsten wij hebben genoten. Zo kunnen altijd onze financiële cijfers inzien en bijvoorbeeld vergelijken met vorig jaar. Hierdoor hebben we ook een duidelijk overzicht of onze buffer nog vol genoeg zit en hoe ons vermogen groeit. Daarnaast zien we ook hoe ons Fire nummer is gegroeid in een jaar tijd. In deze blog gaan we dus kijken hoe we het in 2021 hebben gedaan. En kunnen we de cijfers vergelijken met die van de financiële analyse van 2020

Door alles bij te houden, let je beter op je uitgaven. Vooral de uitgaven die je niet wilt maken. Ook kun je zien of deze stijgen of juist dalen. Al met al heb je een zeer goed inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Inkomsten

Eerste opvallende dingen
In de cirkeldiagrammen zijn 2020 (links) en 2021 (rechts) naast elkaar gezet, er zijn geen grote verschillen te zien. Overal zit een paar procent in maximaal 3 zoals bij salaris welke is gezakt van 72% naar 69%. Dit verschil is makkelijk te verklaren omdat Richard vorig jaar nog 40 uur per week werkte bij Fruittella in het eerste halfjaar en nu studeert en nog maar 21 uur per week maakt. Mede daarom ook dat het aandeel van toeslagen gestegen is. We kregen iets meer zorgtoeslag €75 > €107 dit zorgde op zichzelf al voor een kleine stijging en de verhouding veranderd natuurlijk. Dit zal volgend jaar een kleiner aandeel worden omdat wij misschien samen gaan wonen en dan partner zijn voor de toeslagen, hierdoor zal de toeslag flink afnemen. Daarnaast gaan we allebei flink meer verdienen dit jaar waardoor de toeslag misschien wel helemaal wegvalt. Ons grootste deel van de inkomsten komt nog altijd uit salaris wat naar verwachting nog een aantal jaren zo zal blijven. Daarnaast hebben we dividend niet meer meegerekend omdat deze direct opnieuw geïnvesteerd wordt. Die bedroeg dit jaar zo’n 2.5% van het totaal.

Inkomsten uit producten à verkoop bezittingen
De inkomsten uit de verkoop van bezittingen zijn te baseren op verkoop van spullen op marktplaats die we niet meer gebruiken. 2% van het totaal, de vraag is natuurlijk of dit echte inkomsten zijn, maar het zijn in ieder geval binnenkomende geldstromen. Deze waren vorig jaar nog 1% dit komt mede omdat wij nu onze boeken aan het verkopen zijn. We hebben namelijk allebei een e-reader gekregen dit jaar, zo besparen we uiteindelijk geld maar belangrijker nog ruimte. We hebben weer minder spullen. Zie ook minimalisme

Giften
In de blog analyse van 2020 zijn nog hogere giften te zien omdat we toen de giften ontvingen en zelf weer uitgaven aan school bijvoorbeeld. Dit hebben we nu niet meegerekend maar wel gekregen.  Daarom zijn in bovenstaande cirkeldiagrammen de giften lager dan in de vorige analyse. Wel is het aandeel van de giften gestegen naar 3% dit komt door een schenking met warme hand die wij dit jaar hebben ontvangen. Deze gift hebben wij volledige geïnvesteerd in indexfondsen

Uitgaven

Huishoudelijke uitgaven
Deze post bestaat dit jaar grotendeels uit meubilair, boodschappen, een laptop en mobiele abonnementen. Daarvan zijn de mobiele abonnementen het grootst mede omdat hierin de aanschaf van twee Iphone 8 refurbished zijn meegerekend. Deze zorgen dit jaar voor een grotere uitgaven maar verlagen onze kosten in de komende jaren. Wij denken namelijk 2,5-4 jaar te doen met deze toestellen. Dit geldt natuurlijk ook voor de laptop.

Woonlasten
Deze uitgavenpost was vorig jaar nog niet zichtbaar omdat we de kosten van het inwonen bij Richards ouders toen nog niet toerekende aan deze categorie. De 20% woonlasten is dus te verklaren met de kosten die we hebben voor het inwonen bij Richard zijn ouders.

Vervoer
Vervoer was dit jaar 19% van onze uitgaven en viel iets hoger uit dan voorgaande jaren omdat wij dit jaar een nieuwe scooter hebben aangeschaft. De oude scooter was namelijk versleten en niet meer veilig om op te rijden. Wegens de komende helmplicht zijn wij van een blauw kenteken over gegaan op een geel kenteken dit betekende ook dat wij 2 helmen moesten aanschaffen wat de kosten nog iets opdreef. Daarnaast heeft Xana dit jaar haar rijbewijs behaald dit zorgde ook voor extra kosten in deze categorie. Naar verwachting zal deze dus in 2022 weer een stuk lager uitvallen.

Persoonlijke verzorging
23% Niks bijzonders natuurlijk denk hierbij aan de zorgkosten, kapper, kleding enzovoorts. De grootste kostenposten hier waren natuurlijk de zorgverzekering en onze kleding. Met in juli een opvallende uitgave van €600+. Dit was omdat we allebei een nieuwe bril nodig hadden welke natuurlijk weer jaren mee kan. Daarnaast ging ook nog Richards werkbril kapot waardoor er nogmaals een bril moest worden aangeschaft. Verder waren er hier geen opvallende uitgaven.

Amusement
18% van onze uitgaven zijn gegaan naar amusement, denk hierbij aan vakanties en uiteten. Dit zijn dan ook de dingen die ons blij maken en waar wij graag geld aan uitgeven. Amusement is een deel van onze uitgaven die hopelijk nog flink mag gaan groeien. Dit betekent namelijk dat wij naast het sparen ook nog flink genieten van ons leven. Wij zijn afgelopen keren in Spanje namelijk bijna dagelijks uiteten gegaan iets wat we vorig jaar nog niet deden en daarnaast hebben we volop genoten van onze vakantie in Bologna. Wij hopen volgend jaar nog meer uit te kunnen geven aan deze categorie.
Giften/ donaties
Niks speciaals natuurlijk 3% van onze uitgaven gingen naar cadeautjes voor familie en vrienden. Denk hierbij aan verjaardagen en kerst. Wij proberen onze cadeaus wel persoonlijk en passend te maken. Weten we het echt niet geven we liever geld dan iets waar iemand niet van weet wat die ermee moet.

Juridische kosten
Dit jaar hebben wij geen Juridische kosten gehad. Daar zijn wij natuurlijk blij mee want een boete of advocaat is altijd een uitgave die je niet graag maakt.

Afbetalingen leningen
Net als vorig jaar hadden wij dit jaar geen leningen die we af hoefden te betalen. In de toekomst gaat dit wel komen omdat wij beide nu maximaal lenen bij DUO en dit investeren (let op: deze tellen wij niet als inkomsten)

2020
Als eerste valt op dat de huishoudelijke uitgaven een stuk hoger zijn in 2020 dit is te verklaren omdat in 2021 de uitgaven van huishoudelijk zijn gesplitst en deels in woonlasten zijn gekomen. Woonlasten en huishoudelijk samen waren dit jaar namelijk 36% dit is procentueel wel een stuk minder dan vorig jaar. Dit komt ook omdat andere uitgaven groter waren. Wij zijn namelijk meer gaan uitgeven aan de dingen die we leuk vinden. Zie ook: vind jouw rijkdom in het leven Zo hebben wij meer geld uitgegeven aan uiteten en vakanties hierdoor is het aandeel amusement meer dan verdubbeld.  Het vervoer is 5% gestegen vergeleken met vorige jaar ook dat is makkelijk te verklaren omdat wij dit jaar een nieuwe scooter hebben aangeschaft.

Inkomsten en uitgaven verhouding

Dit cirkeldiagram geeft ons een duidelijk beeld van het deel van de inkomsten dat wij hebben kunnen sparen en wat wij hebben uitgegeven. Aangezien wij onze inkomsten direct verdelen volgens een indeling van 20/20/60. Zegt dit ons dat wij dit jaar rond de 60% zouden moeten zitten als het gaat om sparen van onze inkomsten.

Zoals je kan zien hebben we deze verhouding ook redelijk goed na kunnen leven dit jaar. Wij hebben namelijk 58% van onze inkomsten gespaard. Deze zit dus heel netjes rond de 60%, dat dit iets lager is, is te verklaren omdat wij geld hebben gebruikt dat we al hadden en dit hebben uitgegeven dit jaar. Mede omdat we in 2020 veel hadden opgebouwd voor variabele kosten. Omdat Corona ons toen nog belemmerde in het reizen en dergelijke.

58% gespaard dat is heel wat! Wij hadden onze benchmark voor 2021 wederom gesteld op 50% sparen ten opzichte van uitgaven. Dit hebben we dan ook weer ruim gehaald met 8%! De 60% is niet gehaald omdat wij iets hebben ingeleverd op ons opgebouwde potje voor leuke dingen. Dit mede omdat er dit jaar meer mogelijk was dan in 2020. In 2022 hopen wij wederom weer rond de 60% uit te komen. Of dit gaat lukken? Ligt mede aan of wij eindelijk naar Amerika op vakantie kunnen in april/mei. Maar wij denken dat dit wel moet lukken!

Toename vermogen

Aangezien wij plannen hebben om uiteindelijk te gaan trouwen kijken we nu al naar ons gezamenlijke vermogen. Ons gezamenlijke netto vermogen is in 2021 met 76,87% toegenomen dit is een heel mooi resultaat dit betekend dat driekwart van ons vermogen van januari erbij is gekomen. Voor iedere €1,- die we hadden is er nu €1,77 in ons vermogen. Deze groei zal waarschijnlijk langzaam af nemen omdat het bedrag van je netto vermogen steeds groter wordt ten opzichte van je inkomsten. En we hadden natuurlijk een zeer goed jaar op de beurs!

Fire percentage begin en eind van 2020

Wanneer we kijken naar ons FIRE percentage is het begin van 2021 natuurlijk gelijk met het einde van 2020 en is dus 5,82% dit jaar zijn we doorgestegen naar 18,52% Dit is een flinke stijging welke is toe te rekenen aan flinke investeringen die wij dit jaar hebben gedaan en de grote groei van de aandelenmarkt in 2021. Dit getal zal wanneer we uit huis gaan weer afnemen omdat dan de uitgaven een stuk hoger komen te liggen. We rekenen namelijk met de gemiddelde uitgaven van dit jaar. Maar voor nu zijn we goed op weg.

MEER LEZEN

WAAROM WEL OF NIET, DE STUDIELENING?
De studielening er zijn tegenwoordig zoveel discussies over. Daarom hebben wij eens op een rijtje gezet waarom je wel of geen studielening zou aanvragen. Want zeg nou zelf het klinkt zo aantrekkelijk een lening tegen 0%. Maar is het dat ook wel echt?

LEES MEER

EEN BIJBAANTJE, WAAR MOET JE OP LETTEN
Een bijbaantje naast je studie geeft je vele voordelen ten opzichte van degene die geen bijbaantje hebben gehad. Je bouwt namelijk een cv op en leert hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt. Hiervoor is het niet eens zo belangrijk dat het precies is wat je later wilt doen. Ten eerste treedt je buiten je comfortzone door voor het eerst te gaan solliciteren voor een baantje.

LEES MEER

ONZE DOELEN VOOR 2022
Wij vertellen jullie in deze blog wat onze doelen zijn. Jullie kunnen dit jaar dus meekijken hoe wij deze doelen wel of niet gaan halen en hoe we deze hebben opgesteld. We hebben zeven hoofddoelen opgesteld die haalbaar zijn maar wel uitdagend. Deze doelen zijn onderdeel van onze grote doelstellingen zoals het behalen van financiële onafhankelijkheid. Jouw doelen zullen er dan ook totaal anders uitzien en dat zou ook zo moeten zijn want iedereen bevindt zich in een andere situatie.

LEES MEER