De rijkste man van Babylon: Zeven gouden regels voor welvaart en welzijn.

Dit is het eerste boek dat ik en Richard allebei hebben gelezen. Het is een klein en kort boekje, maar er zitten veel waardevolle lessen in.

 
De inwoners van Babylon zijn de rijkste in de geschiedenis. Hoe kon een stad die gebouwd was in het midden in de woestijn zo rijk worden. De inwoners kende de eeuwige regels van geld. George Clason, de schrijver van het boek laat in dit boek zien dat de regels nog steeds van kracht zijn, en dat de rijke mensen van de wereld waar we nu in leven deze regels gebruiken.

Babylon

Het verhaal speelt zich af in Babylon, een van de grootste steden uit de oudheid. Misschien hebt je ooit van de tuinen van Babylon gehoord een van de zeven wereldwonderen uit oudheid of de toren van Babel.  De stad was gelegen in Perzië het huidige Irak, maar er is weinig meer van over, rond het jaar 0 zou het al geheel verlaten zijn. In het boek worden verhalen verteld over de tijd dat Babylon de rijkste stad van de wereld was. Dat kwam omdat Babylon het middelpunt van de handel was in die tijd, er kwamen handelaren vanuit Griekenland tot aan China.

Tussen de resten van Babylon zijn kleitabletten gevonden waarop is aangemerkt hoeveel geld iemand een ander verschuldigd was deze behoren tot de oudste kleitabletten die we kennen. Dit zijn dan ook de eerste vormen van het vastleggen van schulden en betalingen. Je kan dan ook van een financieel stelsel uitgaan waar ze geld als ruilmiddel gebruikten maar er ook geld werd uitgeleend.

De man die naar goud hunkerde

Het boek begint met het verhaal van 2 mannen die net buiten Babylon wonen, Babylon is op dat moment de rijkste stad ter wereld. De 2 mannen zagen dagelijks alle welvaart en rijkdom om zich heen maar konden zelf maar net rondkomen en hadden ook niks kunnen sparen na jaren van hard werken. Ze vroegen zich af hoe dit anders kon. Ze besloten naar een oude vriend, de rijkste man van Babylon te gaan en te vragen hoe hij zijn welvaart en rijkdom heeft verkregen. Dit was de eerste keer dat Arad (de rijkste man van Babylon) deze vraag kreeg. Normaal wouden mensen zijn geld, maar nooit zijn wijsheid en kennis over geld. Arad besloot zijn kennis te delen en vertelde deze in 7 stappen om je vermogen te laten groeien.

De 7 stappen die ik ga uitleggen kan echt iedereen volgen! En dat is het mooie aan dit boek iedereen kan dit, met een hoog of laag inkomen. Het boek is heel mooi geschreven en wij vonden het heel motiverend. Dit was Richard zijn eerste boek, het motiveerde hem heel erg om te gaan sparen en uit zijn “Geef alles uit” fase te komen. Er zitten honderden tips in het boek en je kan dit boek echt meerdere keren lezen.

De 7 stappen om je welvaart te laten groeien

De 7 stappen om je welvaart te laten groeien

  1. Begin met je portemonnee te spekken: Zet een deel van je inkomsten opzij bijvoorbeeld 10% van je inkomsten dus van iedere euro die binnenkomt spaar je €0,10. Hierdoor laat in de loop van de tijd je vermogen toenemen.
  2. Beheers je uitgaven. Verwar niet je benodigde uitgaven met je verlangens.
  3. Vermeerder je geld: Geld in je portemonnee voelt fijn, maar hier verdien je niks mee. Zoek een manier om je geld voor je te laten werken.
  4. Bescherm wat waardevol is tegen verlies: Zorg ervoor dat je vermogen veilig is. Er zijn vele manieren om te investeren, houd rekening met risico’s.
  5. Maak van je woning een rendabele investering. Probeer een woning te kopen in plaats van te huren, zo bouw je iets op.
  6. Verzeker je van toekomstige inkomsten: Maak voorbereidingen voor de toekomst wanneer je niet meer kan of wilt werken.
  7. Vergroot je verdienvermogen: Zorg dat je je zelf blijft ontwikkelen en blijft leren. En zo je inkomsten kan verhogen.

Het mooie van deze 7 stappen is dat iedereen deze kan volgen. Als je dit kan volhouden, kan je ook 20% of wel 50% van je inkomen gaan investeren waardoor het nog sneller gaat. Het sparen is natuurlijk niet het enige, je moet ook om kunnen gaan met geld. En daar zijn ook 5 regels over te vinden in het boek.

De 5 lessen in omgaan met geld

  1. Geld komt toe aan diegene die 10% of meer van zijn/haar inkomen spaart.
  2. Geld werkt graag voor een kundige eigenaar die een goede investering vindt voor het geld.
  3. Geld blijft toebehoren aan diegene die het kundig en veilig investeert.
  4. Geld raakt verloren wanneer de eigenaar die het investeert, dit heeft geïnvesteerd in zaken waarin hij/zij weinig kennis heeft
  5. Geld rent weg bij diegene die te hoge rendementen nastreeft en hierbij geen rekening houdt met de risico’s.

Je moet natuurlijk met geld om kunnen gaan anders heeft het sparen en investeren geen zin. Het boek laat ook zien hoe belangrijk kennis is als je gaat investeren. Als je er niks van weet dan ga jij sowieso geld verliezen over de lange termijn in plaats van verdienen.

Verdere lessen uit De rijkste man van Babylon

  • Als je je dromen wil bereiken zul je hier altijd aan moeten werken doormiddel van studie en kennis vergaren.
  • Betaal jezelf eerst voordat je je uitgaven doet. Je werkt immers voor je eigen vermogen
  • Elke euro die je spaart is een euro die voor je aan het werk kan gaan.
  • Je welvaart opbouwen begint klein, maar door het 8ste wereldwonder compound effect zal het uitgroeien tot iets groots.
  • Advies wordt vaak gevraagd en ongevraagd gegeven maar pas op wat je er mee doet, neem niet zomaar advies aan.

Onze mening over het boek

Ik vond het een goed geschreven boek met een voortreffelijke verhaallijn. Het gaat duidelijk om het overbrengen van kennis hoe met geld om te gaan en staat dan ook vol met handige tips. Het boek heeft een duidelijk verhaal en leest daarom ook heel makkelijk en fijn. Zeker als je net begint met lezen over geld. Er worden natuurlijk nog veel meer tips in het boek gegeven. Zoals hoe je investeren aan kunt pakken.

Persoonlijk kregen wij een nieuw inzicht op geld. En dat was dat wij niet voor het geld moesten werken maar het geld voor ons. Eigenlijk is dit zo logisch, maar niet iedereen doet dit, alleen de rijke passen dit allemaal toe. En elke euro die jij uitgeeft is een werker die niet meer voor jou aan het werk kan! Dit gaf ons een belangrijk inzicht.

 

Er zitten veel praktische tips over sparen, geld verdienen en hoe je rijk wordt op de lange termijn. Het boek richt zich op de lange termijn omdat voor rijk worden op de korte termijn maar hele kleine kansen zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen bijvoorbeeld: je wint de loterij, of je oma overlijdt en je krijgt een hele dikke erfenis. Maar in het algemeen kan je niet rijk worden op korte termijn, maar wel degelijk op de lange termijn.

 

Het boek biedt fantastische inzichten over hoe je met geld om moet gaan, maar ook hoe je het niet moet doen. Ook komt in het boek naar voren dat fouten maken erbij hoort en niet erg is als je maar inziet dat het een fout was. We zijn met z’n alle gewend om ons geld aan de lopende band uit te geven, dit is natuurlijk zonde en vaak word je er zelfs niet gelukkig van. Dit boek helpt jou inzien dat je moet sparen en niet alles moet uitgeven.

 

Het boek is een aanrader om te lezen, het leest makkelijk weg en legt de basis voor persoonlijke financiën.