Gaan voor Fire maar toch leuke dingen blijven doen

Gaan voor Fire maar toch leuke dingen blijven doen

Toen Richard mij voor de eerste keer het concept FIRE liet zien was ik nogal sceptisch. Dat eerder met pensioen klinkt wel leuk maar moet je er dan ook alles voor laten? Richard is zo’n “alles of niets” persoon. En ik wist dat als ik hier mee akkoord ging dat als het aan hem lag wij echt elke cent van ons inkomen gingen sparen. Dit ging voor mij persoonlijk net een stapje te ver, ik was 17 en dacht kom op ik wil nog wel leuke dingen doen.

Richard zou er helemaal voor gaan (wat helemaal geen slechte eigenschap is). Hij zou zijn inkomen maximaliseren en zo veel werken als hij kon. Ook zou hij van dat inkomen zo veel mogelijk sparen, dat betekent: geen leuke dingen, geen uitjes, niet op vakantie, niet uiteten en zo veel mogelijk dingen vermijden die geld kosten. Om zo snel mogelijk met pensioen te kunnen gaan en dan pas te kunnen gaan leven.  

 Maar ik wou dit niet, ik hou van een wijntje op het terras als het lekker weer is en naar de dierentuin gaan en uiteten. Ik wou sparen maar tegelijkertijd ook nog leuke dingen kunnen doen.

Richard vertellen wat ik wel wil

Ik moest natuurlijk eerst aan Richard vertellen dat ik die dingen wel nog wil kunnen doen. Dat ik zonder dat ik me schuldig moest voelen geld kon uitgeven en dat ik ook nog wil “leven” tijdens de reis naar FIRE toe. Dit was en is nog steeds heel belangrijk voor mij. Ik wil natuurlijk regelmatig naar Spanje om daar mijn familie te bezoeken. En ook gewoon leuke dingen doen met Richard en vrienden vind ik belangrijk, en dit kost nou eenmaal vaak geld.

I Teach You to be Rich – Ramit Sethi

Het boek “I Teach you to be Rich” van Ramit Sethi hielp mij bij het overtuigen van Richard, dit was namelijk een van de vele boeken die hij had gelezen in zijn tijd in Spanje. Dit boek gaat namelijk over dat er ook genoten moet worden van het leven en zeker niet over Pennypinchers (iedere eurocent sparen) zoals in veel financiële hulpboeken wel wordt gedaan. Hiermee bedoel ik dat er wordt gezegd dat je moet besparen op je dagelijkse €6 Starbucks koffie. En natuurlijk als je dit elke dag doet is dit een dure hobby. Maar als jij de koffie het echt waard vindt zijn wij de laatste die je ervan weerhouden deze dagelijks te halen. Maar daar gaat het niet om in dit boek, het gaat hierbij juist om het creëren van je Rich Life. En voor mij is dat reizen en leuke dingen doen met vrienden en daarnaast alsnog zo snel mogelijk financiële onafhankelijkheid bereiken. Het ging in dit boek vooral om het besparen op dingen die een grote impact hebben zoals kosten op je beleggingen. Ik denk dan ook dat het belangrijk is om altijd te gaan voor het “optimale resultaat” denk hierbij aan kosten die je maakt voor elektra, gas, abonnementen, verzekeringen. Vaak kun je dezelfde producten of diensten een stuk goedkoper krijgen. Dit kost je een keer per jaar wat tijd maar deze tijd verdien je terug. Ik betaal liever voor leuke dingen wat meer dan te veel voor dingen die ik ook goedkoper kan krijgen door even te vergelijken en te switchen.

Hoe doen wij dit?

We hebben voor onszelf een paar regels opgesteld, regels die wij vinden dat haalbaar voor ons zijn en realistisch.

  • Als we samen uiteten gaan doen we dit in Spanje, natuurlijk worden we hier soms uitgenodigd of gaan we met vrienden en familie soms in Nederland uiteten. Maar… samen gaan we altijd in Spanje, en dan gaan we zo vaak mogelijk. We genieten hier echt van het eten tijdens onze vakantie.
  • Als er een grote reis of iets duurs er aan komt, maken we van tevoren een potje en beginnen we geleidelijk al te sparen. Wij gaan waarschijnlijk ook met mijn familie naar Amerika op reis als corona dit toelaat. We zijn hiervoor gelijk gaan sparen en hadden het geld zo bij elkaar. Zo hebben we genoeg geld dat speciaal daarvoor bedoeld is en hebben we geen schuldgevoel om dit waar het voor bestemd is uit te geven.
  • Wij hebben een geldpotje op onze bank gemaakt speciaal voor leuke dingen. Hier gaat elke maand 20% van ons salaris heen. Als we dan een dagje dierentuin doen of een ijsje gaan halen gaan de kosten van dit potje af. Dan hebben we er net als voor de Amerika reis al voor gespaard maar dan op een kleinere schaal.
  • Als we iets duurs gaan kopen, moeten we er minstens 72 uur over nagedacht hebben (natuurlijk als dit mogelijk is), en als we dit dan nog steeds willen kopen, dan kopen we het. Hiermee voorkomen we impuls aankopen (die ik nogal eens doe). Als voorbeeld heb ik dat we vorig jaar een nieuw bed moesten kopen. We waren heel erg aan twijfelen tussen een goede box spring en een goedkoper normaal tijdelijk bed. Na ongeveer anderhalve maand waren we het er allebei mee eens dat de box spring de juiste keuze was. Slaap is namelijk belangrijk en we kregen allebei geen goede nachtrust en hadden rugpijn in ons bed van toen.
  • Bij goedkopere spullen, bedenken we of we het echt nodige of willen hebben. We kijken hoe lang we ervoor moeten werken en of dit het dan waard is. Als we teruggaan naar het voorbeeld van het bed, is een goede nachtrust een goede investering, het brengt indirect geld op door een betere nachtrust. De precieze opbrengst is dan niet te berekenen maar als je je wakkere uren beter kan benutten, kan dit uiteindelijk echt aan gaan tikken. Bij goedkopere spullen is het vaak de vraag heb je ze wel nodig, of komen ze op de grote stapel?

Sparen voor leuke dingen

Wel zijn we veel zuiniger met ons geld. In 2020 en 2021 hebben wij 58% van ons inkomen gespaard. Wij proberen ieder jaar +50% van onze verdiensten te investeren in aandelen. Om zo gebruik te maken het achtste wereldwonder. Door dit aparte potje voor leuke dingen kunnen wij veel sparen maar tegelijkertijd nog gewoon leven en leuke dingen doen.

Zoals ik zei gaat er maandelijks 20% van onze inkomsten naar dit potje, aan het begin betekent het dat je geen grote dingen kan doen zoals een vakantie. Omdat je potje dan nog niet gevuld is. Maar geloof mij dat dit het waard is, ik had in ieder geval altijd een schuldgevoel als ik bijvoorbeeld een keer een ijsje kocht, nu koop ik elke week wel een ijsje bij mijn favoriete ijs zaak omdat dit mij blij maakt.

Door de coronacrisis hebben wij ons potje flink kunnen vullen en kunnen we volgend jaar zelfs van op vakantie!

Het is vooral heel belangrijk dat je geen geld uitgeeft dat je niet hebt of daar niet voor bestemd is.

Nu denk je natuurlijk, moet ik nou echt gaan budgetteren?!

En ja zo kink het inderdaad wel en is ook een beetje, maar als je een potje maakt en daar elke keer 10 of 20 procent (afhankelijk van de hoogte) van jouw loon in stopt dan hoef je niet meer dat extra geld van je spaarrekening af te halen wat je had “gespaard”.  Want als je van je gespaarde geld moet gaan snoepen heb je je dus niet goed voorbereid en eigenlijk het geld niet gespaard voor je spaardoel. Dit kan zijn beleggen, kopen van een huis, voor meubels omdat je uit huis gaat enzovoorts.

Dit kan je natuurlijk ook onderverdelen in meerdere potjes als je dat liever hebt, bijvoorbeeld: uitgaan, uiteten, terrassen, uitjes, eten, kleding, cadeaus etc.

Wij hadden in 2020 ook verschillende potjes, maar beviel ons niet zo goed, maar dit is natuurlijk een persoonlijke smaak en keuze, wat je zelf fijn vindt.

Wij vonden het persoonlijk fijner om simpel één potje voor al onze leuke dingen te hebben. Dit scheelde weer een hoop werk in de financiën.