Tijd om je zooi op te ruimen

In maart moesten we Richards oma verhuizen want ze ging naar een verzorgingstehuis. En wat we al niet vonden in het huis wat waarschijnlijk in geen jaren is aangeraakt of waar zelfs nog het prijskaartje aan zat. Al deze spullen zorgde voor een huis dat helemaal vol was met van alles en nog wat en waarvan het meeste eigenlijk nagenoeg niet gebruikt werd. Is dit herkenbaar voor jou? Is je kamer ook een rommeltje en weet je eigenlijk niet meer waar je moet beginnen met opruimen. In deze blog vertellen we eerst waarom een opgeruimde omgeving beter voor je is en daarna zullen we je op weg helpen met vier tips om zo veel mogelijk spullen weg te doen.

Spullen leiden je af

Wist je dat spullen je ontzettend afleiden en zelfs een deel van je denkvermogen kunnen ontnemen. Je hebt het vast al eens gehoord dat je het best kan werken aan een opgeruimd bureau. Uit onderzoeken komt dan ook naar voren dat dit klopt. Dit komt omdat de spullen op je bureau je tijdelijk uit je focus kunnen halen. Omdat je dit toch even gaat bekijken of er aan herinnert wordt dat je nog iets af moet maken. We vinden het dan ook niet raar dat veel mensen hun huiswerk niet gedaan krijgen, want waarschijnlijk ligt er altijd wat in de buurt wat veel interessanter is dan je huiswerk. We merken dit zelf ook wanneer er erg veel spullen om ons heen liggen zijn we onrustiger tijdens ons werken aan school of Stire, dit kost allemaal onnodige tijd. We worden met z’n alle ook vaak afgeleid door onze telefoon, leg deze dus gerust ook even weg zo heb je nog meer focus.

Je verpest je slaap

Ook je slaap heeft te lijden onder veel spullen om je heen. Uit onderzoek blijkt dat je in een opgeruimde slaapkamer tot wel 19% beter slaapt. Een opgeruimde kamer zorgt er dus voor dat je daadwerkelijk beter slaapt. Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die zorgen voor een goede slaap maar opruimen is al een mooie stap naar een betere slaap. Dus waarom zou je je kamer niet eens binnenstebuiten keren en alle spullen die je niet gebruikt weggooien, weggeven of verkopen. Een goede slaap zorgt namelijk ook voor betere prestaties overdag.

Zorg dus voor een opgeruimde omgeving, dit geeft je rust bij het leren en zorgt voor een betere slaap. De voordelen zijn misschien niet direct meetbaar. Maar een betere slaap en minder afleiding tijdens het werk of studie zorgen uiteindelijk altijd voor betere prestaties we kunnen namelijk helemaal niet goed multitasken. Ook vrouwen kunnen dit niet al beweren ze dat wel graag natuurlijk, het meest efficiënt is het om alles 1 voor 1 te doen. Zo maak je minder fouten en ben je er sneller doorheen. Opruimen zorgt dus voor rust en betere prestaties, laten we nu dan maar eens beginnen met opruimen.

Maak 3 stapels

Het beginnen met opruimen is altijd lastig, want waar ga je beginnen? Wanneer je gaat opruimen is het handig om even 3 stapels te maken voor jezelf. Je trekt gewoon de eerste beste la open en haalt hier alle spullen uit. Deze verdeel je over 3 stapels:
  • Op de eerste stapel (een prullenbak) gooi je alle spullen die zeker weg mogen
  • Op de tweede stapel leg je alle spullen waarvan je nog niet zeker weet dat ze weg mogen.
  • En op de derde stapel leg je alle spullen die je zeker nog even wilt bewaren.


Op deze manier weet je precies wat je straks direct weg kan gooien en wat je nog wilt houden. Voor de eerste en laatste stapel is dan ook duidelijk wat je ermee gaat doen. Gooi de spullen die op de eerste stapel belanden dan ook direct in de prullenbak of in een vuilniszak. Zo zorg je ervoor dat je deze spullen niet nog drie keer vast hoeft te hebben.

De spullen op de tweede stapel kan je nog eens goed vastpakken en dan bedenken of je ze eigenlijk wel hebt gebruikt de afgelopen 3 jaar. Niet gebruikt doe ze dan gewoon weg. En bij twijfel stop je deze spullen in een aparte la, kijk je er dan niet naar om in de komende maanden doe het dan daarna gewoon weg want waarschijnlijk heb je het dan helemaal niet nodig.

Gooi niet alles direct weg

Kijk voordat je alles weggooit van de eerste stapel eerst even of er nog spullen zijn die je misschien wel weg zou kunnen geven of misschien kan verkopen en er nog een leuk centje voor terug kan krijgen. Zo maak je direct iemand anders blij met iets wat ze graag willen hebben en beland niet alles direct bij het oud vuil. Er zijn namelijk genoeg dingen waar jij geen waarde meer aan hecht of die voor jou geen emotionele waarde meer hebben maar voor bijboorbeeld je ouders misschien wel.

Zo hebben wij tegenwoordig e-readers en zijn dus al onze boeken aan het proberen te verkopen. Deze boeken hebben natuurlijk nog een waarde voor andere mensen maar wij hebben de e-reader zodat we weer minder spullen hebben want op één e-reader kan je een hele boekenkast aan boeken zetten. Maar onze fysieke boeken gooien we dus niet zonder nadenken weg en zetten ze eerst een tijdje te koop. Ook kleren en andere dingen met waarde verkopen we of geven we weg aan het goede doel. Direct alles in een container gooien is dus niet nodig en je hoeft niet in één dag van een materialistisch iemand naar een minimalist te gaan. Het opruimen gaat allemaal geleidelijk en hoeft niet vandaag af te zijn.

Laat er wat tijd overheen gaan

Zoals je al gezien hebt in de vorige hoofdstukken is het niet raar als je er even een paar maanden overheen laat gaan voordat je iets weggooit. Soms heeft het namelijk ook gewoon even nodig voordat je afscheid kan nemen van bepaalde spullen. Doe het opruimen van je spullen dan ook niet te gehaast. Het is namelijk niet niks om spullen weg te doen, neem hier dan ook gerust de tijd voor en doe het in fases. Wij hebben zelf ongeveer één keer in het jaar een dag waarop we onze kamer even binnenstebuiten keren en nog eens kijken wat we nou allemaal voor spullen hebben. En ieder jaar weer gaat er een hele stapel spullen weg omdat we dit eigenlijk gewoon helemaal niet gebruiken. Vaak lagen deze spullen het jaar daarvoor nog op de tweede stapel waarvan we niet wisten wat we ermee moesten doen en gaan ze uiteindelijk alsnog weg.

Stap voor stap

Je mag gerust je spullen stap voor stap opruimen het is niet raar om bijvoorbeeld 1 lade per week te doen. Spullen weggooien kost namelijk best veel energie en om bij ieder ding te bedenken of je het nog wilt houden of niet kan ook nog flink wat tijd in beslag nemen. Pak het dus in gedeelten aan begin eerst in één kamer of één kast op te ruimen. Zo kost het je minder moeite om dingen weg te doen. Je hebt namelijk veel minder beslissingen te maken op een bepaald moment dan wanneer je alles in een dag op denkt te ruimen.

MEER LEZEN

EEN E-READER IS DAT HET NOU WAARD?
Lezen, we weten allemaal wel waarom we zouden moeten lezen. Maar wil je dan een hele boekenkast in je huis? Of ga je voor een e-reader? Wij hebben vorig jaar allebei een e-book gekregen en waren eerst ook sceptisch of dit wel fijn leest.. We hebben namelijk in de afgelopen jaren 70+ papieren boeken gelezen en vonden dit altijd erg fijn.

LEES MEER

SPORTEN HOEFT NIET DUUR TE ZIJN!
Tegenwoordig kan je al voor €29,99 per vier weken sporten bij een sportclub, dit is dus 13* per jaar betalen en dus niet per maand dit kom uit op ongeveer 32,48 per maand. Maar heb je die sportschool nou eigenlijk wel nodig? Wij zijn zelf deze winter voor het eerst naar de sportschool gegaan om te trainen, dit was puur omdat we voor buiten de motivatie niet op konden brengen.

LEES MEER

WAT VERANDERT ER VOOR ONS ALS WE €100.000 VERMOGEN BEREIKEN.
Eind dit jaar zullen wij ongeveer €100.000 belegd vermogen hebben maar voor die tijd hebben we al €100.000 aan vermogen want je moet natuurlijk altijd een buffer hebben. Dit is een mooie mijlpaal maar op zich zou er niks veranderen als we geen echte veranderingen in onze leefstijl doorvoeren als we deze mijlpaal hebben bereikt.

LEES MEER