Ga opzoek naar jouw rijkdom in het leven.

Tegenwoordig zitten we allemaal langer op onze telefoon dan onze voorouders op zoek waren naar eten. We kopen schoenen die meer waard zijn dan een maandsalaris, en we kopen meer eten dan we nodig hebben. Aan het einde van de maand is bij de meeste mensen niet meer duidelijk wat er in is gekomen en vooral niet wat eruit is gegaan. Hoe vaak voel je een twijfel om iets te kopen… maar dan koop je het alsnog. En doe je er daarna niks meer mee.

In deze blog gaan wij jou helpen om dit een beetje op orde te krijgen. En voordat je weg gaat en denkt "zei gaat mij nu vertellen dat ik een budget moet gaan maken..." Nee dat ga ik niet, dat werkt namelijk niet.niet.

Waarom geen vast budget?

Richard en ik hebben eerst ook geprobeerd een budget volgen. Maar wat ik al zei dat werkt niet, je houd je er nooit precies aan. Aan het begin van de maand/ het jaar maak je netjes een budget, alles wordt heel netjes uitgewerkt en je doet precies wat de financieel adviseurs zeggen. Alles ziet er super netjes en georganiseerd uit en je bent er helemaal klaar voor. In de eerste maand kom je er al achter dat je eigenlijk wel een vakantie met je vrienden wilt boeken, alleen 1 probleem is dat dit niet past in je vakantiebudget. Met kerst kom je er vervolgens achter dat je de cadeautjes bent vergeten mee te tellen, dus dan moet je weer gaan schuiven met het geld en het ergens anders weghalen. 

Dit werkt natuurlijk niet op de lange termijn. 

Geen leuke dingen doen en alleen maar sparen?

Hoewel sommige van ons dit de beste en snelste manier vinden ben ik iets anders van mening, het is wel de snelste manier om financieel onafhankelijk te worden maar zeker niet de leukste. 

Ik vind het belangrijk om de dingen te kunnen blijven doen die je leuk vind. En de vrijheid te hebben om die dingen te doen of te kunnen kopen.

Je kan natuurlijk zo veel mogelijk werken/sparen en dan zo veel mogelijk beleggen in een ETF, als je veel werkt kan je namelijk ook minder uitgeven, en zo ben je het snelst financieel onafhankelijk. Maar zo doen ik en Richard het niet.

Er is een verschil tussen goedkoop zijn en op je geld letten.

Vorig jaar wilden ik en Richard iets lekkers te eten halen bij de toko (Indonesische winkel), we hadden toen een uur vrij van school en wouden dus iets lekkers te eten halen. Ik vroeg een vriendin om mee te gaan en ze was heel verbaasd dat wij dat gingen doen… “jullie sparen toch alleen maar?”

Ze dacht omdat wij veel beleggen en over geld schrijven dat wij dan ook niks aan luxe of genot uit willen geven.
Maar dat is dus helemaal niet zo, wij willen de dingen blijven doen die ons vreugde geven en blij maken.
Het is juist goed om je geld uit te geven aan de dingen waar je van houdt!

Vind jouw rijkdom in het leven

Pak een pen en papier en schrijf de 3 dingen op die jou echt gelukkig en blij maken in het leven. 
Bijvoorbeeld: schoenen of uiteten gaan, of uitgebreid koken, reizen, mode, technische snufjes, sporten, efficiëntie/gemak, aquariums, make up, auto’s etc. je kan het zo gek maken als je wilt.

Die van ons zijn: 
  • Eten à samen of met familie uiteten en nieuwe dingen proeven
  • Reizen à Kennis maken met nieuwe culturen en plekken 
  • Herinneringen opdoen met vrienden/familie à Gewoon leuke nieuwe dingen doen of dingen waar we echt van houden.
  • Aquarium(vissen) à Wij gaan vaak als uitje naar een aquariumzaak (aan de andere kant van het land). En dan een nieuwe vis aanschaffen of toebehoren.


Hier genieten wij van en geven wij dus ook graag ons geld aan uit.

Maar dit zijn natuurlijk niet de goedkoopste dingen zie ik je al denken, en ook ja maar hier heb ik eigenlijk helemaal geen geld voor. En daarom is deze zin zo belangrijk: “Geef geld uit aan de dingen waar je van houdt, en bespaar geld op de dingen waar je niks om geeft.”

Stel, jij houdt ontzettend veel van reizen, maar je geeft eigenlijk niks om kleding merken en er zo “duur” mogelijk uitzien. Geef dan ook geen geld uit aan dure kleren met grote merknamen. Er zijn ook kledingwinkels met dezelfde kwaliteit kleding alleen dan veel goedkoper, kijk naar aanbiedingen en geef dan ook zo min mogelijk hier aan uit. Het geld dat je dan “overhebt” kan je dan gebruiken om te reizen bijvoorbeeld.

Je bent enorm verslaafd fashion, en je houdt vooral van schoenen, van sneakers om het nog specifieker te maken. Je wilt dus ook veel schoenen hebben voor verschillende outfits en je moet natuurlijk ook de nieuwste schoenen hebben. Maar technologie geef je eigenlijk helemaal niks om… Koop dan niet elk jaar die nieuwe iPhone, meestal verandert er namelijk bijna niks. Misschien de camera en de kleur maar verder niks. Op technologie kan je goed bezuinigen omdat je niet het nieuwste van het nieuwste nodig hebt, en als je er niks om geeft is dit erg makkelijk.

Oké je snapt het idee denk ik nu wel.

We hebben als opgeschreven waar we van houden en geld aan uit willen geven. Maar waar geef jij niks om? Waar ga jij op bezuinigen? Wat zijn jouw dingen waar je niks om geeft?

Een paar van dingen ons zijn:
  • De nieuwste technologie (Allebei een refurbished iphone 8 en zijn van plan deze nog jaren te gebruiken.)
  • Uitgaan en feesten (Wij gaan eigenlijk nooit uit, de vrijheid die we met dit geld en tijd krijgen is voor ons belangrijker.)
Wij geven bijvoorbeeld helemaal niks om uitgaan of festivals. Hier geven we dan ook geen geld aan uit. Ook de nieuwste technologie vinden wij overbodig, wij kopen een tweedehands telefoon en doen hier zo lang mogelijk mee. Ook is het fijn om een telefoon te hebben van €200,- want deze kunnen we zo makkelijk vervangen. Dit heb je in een dag of twee weer terug verdient en kost je niet een hele maand of meer werken. Daarvoor heb je natuurlijk je buffer.

Het belangrijkst is:

“Geef geld uit aan de dingen waar je van houdt, en bespaar geld op de dingen waar je niks om geeft.”

Houdt dus de uitgaven rondom dingen die je niet leuk vindt zo laag mogelijk, en geef wat extra uit aan de dingen waar je van geniet. Met de Fire mentaliteit denk je natuurlijk veel aan de toekomst en het niet meer hoeven werken. Maar het is zeker zo belangrijk om te kunnen genieten van het hier en nu.

Ben je student? Zoals ons. Probeer dan voor jezelf een verdeling te maken voor het geld wat je binnen krijgt. Wij kunnen nu we nog thuis wonen eigenlijk doen wat we willen en we gebruiken ons geld op de volgende manier.

20% à Vaste lasten (telefoon abonnement, verzekeringen, eten)
20% à Variabele lasten (reizen, uiteten, kosten van vervoer, kleding)
60% à Investeren (low-cost indexfondsen met een wijde spreiding)

Voor als we uit huis gaan hebben we al een schatting gemaakt en komen we op:

50% à Vaste lasten (hypotheek/huur, abonnementen, verzekeringen, eten)
30% à Variabele lasten (reizen, uiteten, kosten van vervoer, kleding)
20% à Investeren (low-cost indexfondsen met een wijde spreiding)

Je kunt dan minder investeren maar bent wel nog altijd flink aan je vrijheid aan het bouwen.

Het is dus voor thuiswonende studenten van belang bewust te zijn met waar je je geld aan uitgeeft en hiermee een boost te geven aan je vrijheid voor later. Maar vergeet dus niet te genieten! En voel je niet schuldig bij uitgaven.

MEER LEZEN

5 STAPPEN NAAR EEN GEZONDE RELATIE MET JE GELD
Heb jij een gezonde relatie met je geld? Ofwel een goede money mindset? En hou je consistent iedere maand geld over? Of is de relatie met je geld niet zo goed, en is de maand voor jou soms net te lang? Dit zul je allemaal al vaak gelezen hebben, je money mindset moet goed zijn… Maar hoe krijg je dit dan voor elkaar?

LEES MEER

FOUTEN MAKEN WE ALLEMAAL
Je hebt vast weleens iets gekocht en een week later dacht je wat heb ik in godsnaam gedaan? Dit kan natuurlijk gebeuren maar wat nou als je dit zo vaak doet dat je er eigenlijk financieel onder lijdt. Dit is niet goed voor je financiële toekomst. Zelf hebben wij ook een aantal domme fouten gemaakt die iedereen wel zou kunnen maken. Dus voor jullie beter voorkomen dan genezen.

LEES MEER

WAAROM JE VANDAAG NOG MOET BEGINNEN MET BELEGGEN
Op onze Instagram hebben we nu al een aantal keer aangegeven dat het van belang is dat je zo vroeg mogelijk begint met beleggen, maar wat maakt dit dan voor verschil? Om dit een beeld te geven hebben wij een insta reeks gepost “start zo snel mogelijk”. In deze reeks belegd iedereen vanaf een andere leeftijd €500 per maand tegen een rendement van 7%. De verschillen zijn groots!

LEES MEER