Waarom ik voor FI(RE) kies

Hoe zijn wij bij FIRE gekomen?

Toen Richard bij mij en mijn ouders in Spanje woonde had ik niet heel veel vrije tijd, ik moest naar school daarna meestal dansen of mijn huiswerk maken en anders moest ik werken. Maar Richard had wel heel veel vrije tijd over hij leefde immers van zijn spaargeld. Hij was heel veel bezig met hoe hij nog beter geld kon besparen, en dit geld beter kon investeren. Hij was constant financiële educatie boeken aan het lezen om nieuwe kennis over beleggen en geld op aan het doen. In deze periode ontdekte hij ook zijn eerste FIRE vlog “Our Rich Journey”, dit gaat over een Amerikaanse familie met twee kinderen die in 8 jaar FIRE hebben bereikt en daarbij geen extreem hoge lonen hadden.  Hierdoor zijn wij langzaam de FIRE richting opgegaan. We hebben dan ook een precies overzicht van onze inkomsten en uitgaven. En spaarde in 2020 & 2021 maar liefst 58% van onze inkomsten!

Wat is FIRE?

FIRE staat voor “Financial Independence, Retire Early”. Wat staat voor Financiële onafhankelijkheid en een vervroegd pensioen.  Heel veel mensen laten zien dat dit kan, denk daarbij bijvoorbeeld aan bekende blogs als “mrmoneymustache” en “jlcollinsnh”. Dit is voor iedereen mogelijk binnen 10 jaar, 15 jaar, of misschien wil je rustig aan doen en pas na 30 jaar met pensioen gaan, er zijn geen regels. Je leeft namelijk je eigen leven, en dat loopt zoals jij het stuurt.  FIRE staat dan wel voor financieel onafhankelijk worden en dan vervroegd met pensioen kunnen gaan. Dit betekent natuurlijk niet dat je dan ook echt met pensioen moet gaan, je hebt dan alleen de mogelijkheid om niet meer te werken. Je kan natuurlijk ook iets gaan doen waar je echt zin in hebt en hier wat extra mee bijverdienen naast het inkomen uit je beleggingen.

¡Je hoeft geen miljoenen te krijgen om FIRE te bereiken!

Richard en ik komen niet van rijke families zoals jullie hebben kunnen lezen in onze blog over ons verleden en geld. We zijn namelijk niet zoals Donald Trump en kregen geen “small loan of one million dollars”. Wij verdienen ons geld zelf, en laten het geld daarna voor ons werken op de aandelenbeurs.

Waarom wij kiezen voor FIRE:

Meer vrijheid

Toen Richard en ik echt over geld begonnen te praten wisten we dat we niet vanaf ons 16de en 23ste tot 69 jaar fulltime willen werken. Ikzelf heb een kinderwens en toen ik klein was waren mijn ouders meestal ook thuis. Ik kan me dan ook herinneren dat ik dit als heel fijn heb ervaren. We gingen ook vaak leuke dingen doen of op vakantie met het gezin. Maar wat ik het fijnste vond was dat mijn ouders thuis waren als ik thuiskwam van school.

Wij hebben gekozen voor FIRE omdat wij meer vrije tijd willen, we willen meer uit het leven halen dan alleen maar werken en streven naar het weekend en vakanties. We willen de wereld zien, nieuwe hobby’s uitproberen, boeken schrijven en blijven leren want je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren. Daarnaast wil ik natuurlijk meer tijd voor mijn kinderen hebben, om ze op te zien groeien, ze te helpen met huiswerk, met ze te spelen en nog veel meer. Het komt erop neer dat we onze tijd die we hebben in dit leven beter willen besteden dan alleen maar aan werken om rond te kunnen komen. We willen dus zelf kunnen kiezen hoe we onze tijd indelen.
Minder geldzorgen

Iedereen heeft het wel ooit gehoord “geld maakt niet gelukkig”, ”geld stinkt”, “voor geld kun je de duivel doen dansen” komen deze uitspraken je bekent voor? Bij ons namelijk wel. Maar zonder geld kun je gewoon niet leven. Zonder geld kan je niet reizen, zonder geld kan je niet naar dat pretpark waar je heen wil of dat ene restaurantje waar ze zo lekker eten hebben. En zonder geld kan je al helemaal niet doen wat je wilt of eerder met pensioen gaan. Geld alleen maakt zeker niet gelukkig. Maar geen geldzorgen zouden heel veel mensen gelukkiger maken.
Tijdens onze reis naar FIRE kwamen wij er al snel achter dat Richard eigenlijk het liefst alles (90%) zou sparen omdat hij van jongs af aan altijd mee kreeg dat sparen belangrijk was en je nooit wist wat er ging komen. Hij heeft had dan ook moeite om geld uit te geven, en zolang je kan besparen is dat natuurlijk niet erg. Maar helemaal niet meer leven was voor mij niet de bedoeling, en ik had hier dan ook wel moeite mee die extreem zuinige lifestyle. Tot hij begin 2020 met het idee kwam om te gaan werken met een potje voor “leuke dingen”. Hierin deden we 10% van al het geld wat binnenkwam in. In 2021 hebben we dit bedrag zelfs verhoogd naar 20% (nu inclusief kleding, vliegtickets naar mijn familie in Spanje, en het aquarium). Door deze manier van inkomsten verdelen is het voor Richard makkelijker om geld uit te geven aan dingen die we “gewoon” leuk vinden. Al met al geniet Richard nu meer van leuke dingen aangezien het geld toch al gereserveerd is voor leuke dingen. Soms geeft hij nu zelfs makkelijker geld uit dan ik dat doe.

Maar even terug naar het onderwerp de geldzorgen. Op het moment hebben we weinig kosten en weinig zorgen maar in de toekomst is er toch de wens dat er een huis en kinderen komen. Deze verhogen onze vaste lasten daarom zijn wij begonnen aan het verhogen van onze inkomsten. De stappen die we ondernemen zijn bijvoorbeeld:

  • Minimaal 60% van ons inkomen investeren in indexfondsen met lage kosten.
  • Richard is terug naar school om een hbo-diploma te halen.
  • Zo veel mogelijk werken, en daarnaast 60% investeren natuurlijk.
  • Wij hebben een buffer opgebouwd zodat we 3 maanden zonder werk kunnen overleven, deze zal langzaam opgebouwd worden naar 6 maanden en er zal rekening worden gehouden met stijgende kosten.

€ $ £ ¥ 

Wij zijn natuurlijk niet de enige met zorgen over geld.

In meerdere artikels staat dat ruim een derde van de Nederlandse bevolking bezorgd is over zijn/haar geld, zon 34% op precies te zijn.

Ze hebben in Nederland een onderzoek over geld gedaan met bijna 1400 Nederlanders. Studenten weten niet hoe ze met geld om moeten gaan en gaan liever langlopende schulden aan dan dat ze iets minder uitgeven aan stappen, of kleding. De lening ligt natuurlijk ook voor het oprapen en die rente is ook nog altijd zo laag (0%). Maar als je deze lening of basisbeurs gebruikt om breed van te leven dan ben je bezig met uitstelgedrag! Wanneer je dan Volwassen bent kan je waarschijnlijk nog steeds niet met geld omgaan en daardoor ook in de schulden komen. Schulden zorgen voor nog veel meer stress, dan alleen al het idee dat je de rekeningen maandelijks moet betalen.
Minder stress

Richard is zelf ook heel gevoelig voor stress, en daarom ging hij kijken van hoe gaan we dit doen. Hoe kan ik rustig leven en geen of in ieder geval minder stress ervaren door geld. Hoe kunnen we onze kinderen de mooie herinneringen geven. Hoe kan ik met Xana de wereld verkennen, zonder dat ik hoef te stressen over ons geld.

Omdat Richard eerst belegde in Canadese Cannabisaandelen en dus totaal niet gespreid zat, zakte zijn aandelenportefeuille soms zoveel op een dag dat hij de eerste paar uur wakker lag in zijn bed. Toen hij bij mij in Spanje woonde en de boeken nogmaals las kwam hij erachter dat hij het verkeerd had aangepakt! Ook al had hij het boek al gelezen, hij dacht nog altijd net als veel mensen dat hij van de markt kon winnen. Nou de markt had bij deze duidelijk gewonnen! Vanaf Juni 2019 is hij daarom gaan beleggen in indexfondsen met een brede spreiding. Hierdoor ga je als het ware met de markt mee. En sinds toen heeft Richard eigenlijk geen stress meer ervaren van zijn aandelen. Omdat hij nu wist wat hij bezat en wist dat dit eigenlijk altijd zal blijven groeien over de lange termijn. Kan hij zich ervan los maken, zelfs tijdens de crash van 2020 wist hij nu dat het goed zou komen (en dat kwam het!) al kon hij er natuurlijk nog wel een paar daagjes over piekeren! Maar uiteindelijk waren dit alleen maar mooie koopkansen, en een mooi leermoment.

Minder stress heeft Richard ook omdat hij zijn horizon voor de groei van zijn geld naar 2050 heeft gezet. Wij geven ons geld nu 30 jaar om te groeien voordat we zeker met pensioen willen. Hij is dan zelf 55 en ik ben dan pas 48, dat leek ons een mooie leeftijd om met pensioen te gaan! Onze FIRE reis gaat nog even duren dus en misschien wordt die wel korter dan we denken. Door de verre horizon is er in ieder geval meer rust. En doordat wij investeren met een dollar cost average strategie is er ook geen probleem om de markt te proberen te timen, dat scheelt weer een avondje plafonddienst. En dit werkt namelijk ook niet, je kan de markt niet iedere keer goed timen.

FIRE in het buitenland

Net als bijna iedereen vinden wij het heerlijk om in Spanje te zijn en wakker te worden met de zon op ons gezicht! En lekker buiten te kunnen genieten van alle heerlijke gerechten die het land te bieden heeft. Dit is dan ook een van de redenen waarom wij voor FIRE gaan in het buitenland. De eeuwige zon aan de Costa Blanca, in de zomer is het daar erg heet. Maar in de winter is het op ongeveer 2 weken na zonnig en 17-20 graden. We weten nog niet zeker of we naar Spanje gaan, maar we weten wel dat het een land zal zijn met veel lekker eten en heel erg veel zonuren! De zon geeft ons echt een energie boost. Daarnaast is de zorg in Spanje ook erg goed en niet geheel onbelangrijk naarmate je ouder wordt. Al met al goedkoper leven, goede zorg, lekker eten en veel zon.

Wij kunnen dan ook niet wachten om naar een zonnig land te verhuizen en daar te gaan genieten van ons pensioen!