Waarom jij minimalisme zou moeten overwegen.

Tegenwoordig of eigenlijk al jaren is het voor veel mensen heel normaal om veel spullen te kopen. En dit is natuurlijk goed voor de economie maar minder goed voor onszelf. We hebben allemaal zo veel spullen dat de zolder of garage langzaam een opslag is geworden voor allerlei ongebruikte spullen. Misschien kunnen we een deel van die spullen ook wel rotzooi noemen. Want iedereen heeft wel van die ditjes en datjes rondslingeren in het huis die van de action of een dergelijke winkel komen. Dingen zonder financiële of emotionele waarde die je op het moment van aankoop wel leuk vond maar er uiteindelijk niks mee deed.

Hierin zit dan ook het probleem, we hebben allemaal veel rotzooi ons huis binnengehaald. We hebben immers (vaak) geld genoeg om deze troep te kopen... En dat we dit geld hebben is mooi maar vaak slaan we door en gaan we voor kwantiteit in plaats van kwaliteit. En hier gaat het fout we slepen zoveel spullen naar huis dat we wel een stel eekhoorns lijken die zich klaar aan het maken zijn voor de winter. Kijk eens hoe druk het altijd is bij de Primark/Action… Iedereen weet dat deze kleren van lage kwaliteit zijn en toch gaan we met tassen vol naar buiten. Om dan nog maar te zwijgen over dames met 2 kledingkasten vol die niet weten wat ze aan moeten trekken!

Al deze zooi zorgt voor een hoop verspilling van geld, energie, milieu en ruimte. Daarom is het misschien wat voor jou om te overwegen om minder te focussen op kwantiteit en meer op kwaliteit. Minder spullen van een betere kwaliteit.

Minder spullen = Betere slaap

Een van de belangrijkste onderdelen van je welzijn is je slaap. En je kan zeggen ik heb genoeg aan vijf uurtjes slaap maar dit is niet waar. De wetenschap leert ons dat als je minder dan 8 uur slaapt je minder presteert en wanneer je een nacht doorhaalt je IQ met 10 punten daalt. Niet meer de hele nacht leren voor de toets dus, want je staat direct 2-0 achter. Ook blijkt dat degene die 4 of 6 uur slapen denken dat ze het best goed doen. Maar in werkelijkheid net zo belabberd scoren als iemand die niet heeft geslapen. Je hersenen presteren dus minder goed wanneer je minder slaapt.

Daarnaast leert de wetenschap ons dat je in een opgeruimde kamer tot wel 19% beter slaapt. De troep zorgt er dus ook nog voor dat je minder goed slaapt dan in een slaapkamer die netjes is opgeruimd. Want onbedoeld heb je van alles in je kamer staan en hangen wat daar eigenlijk alleen maar zorgt voor afleiding en een minder goede nachtrust. Minder spullen zorgt dus voor een betere slaap. Ruim dus je slaapkamer op en zorg dat er minder troep ligt.

Minder spullen = Minder afleiding = Betere focus

Nu we weten dat onze slaap kwaliteit afneemt van veel spullen en we daardoor dus ook een deel van onze focus en denkvermogen inleveren is natuurlijk zonde. We hebben namelijk allemaal maar een bepaalde tijd gekregen op deze aarde en wanneer we die zouden verkwisten aan onze pennenverzameling zonder waarde dan gaat er een hoop kostbare tijd verloren. Ook zorgt een opgeruimde omgeving voor een betere focus. We zijn zo snel afgeleid door onze omgeving dat we gemiddeld maar een concentratieboog hebben van 8 seconden (dit blijkt uit onderzoek van Microsoft in 2015). We zijn dus snel afgeleid door de spullen om ons heen. Dit merk je waarschijnlijk zelf ook wanneer je aan een opgeruimd bureau werkt of leert kom je veel makkelijker in de zogenaamde “flow” dan wanneer je bureau vol ligt met spullen die je eigenlijk nog af had moeten maken of op had moeten ruimen. En doordat je steeds tijd verliest bij het maken van bijvoorbeeld je huiswerk verlies je dus ook tijd die je kon besteden aan de dingen die er voor jou toe doen. Zoals samen zijn met je familie of het opbouwen van je bedrijfje. Het maken van de som is dus ontzettend eenvoudig. Wanneer we minder spullen om ons heen hebben zijn we minder snel afgeleid en dit leidt tot een betere focus.

Ruim dus je bureau op en zorg er zo voor dat je meer tijd over hebt voor de dingen die je echt leuk vindt! En misschien haal je je toets nu wel!

Minder spullen = Minder ruimte = Meer te besteden

We hebben allemaal zo veel spullen tegenwoordig dat we er een groter huis voor moeten hebben dan nodig zou zijn. Of is het juist andersom? Hebben we meer spullen omdat we een groter huis hebben? Het maakt niet uit van welke kant we hier tegenaan kijken uiteindelijk hebben we minder ruimte nodig als we minder spullen hebben. En deze ruimte die we besparen kan ons flink wat geld besparen. Want een kleiner huis kopen kan op zichzelf al een flinke besparing geven zo koste in 2019 een vierkante meter gemiddeld al €2500 en in 2020 was dit zelfs al meer dan €3000. Dus tel uit wat het je zou schelen als je een minder spullen zou hebben en dus minder ruimte nodig zou hebben.

Minder spullen + Betere kwaliteit = Minder keuze stress

Doordat je meer te besteden hebt omdat je over minder ruimte hoeft te beschikken kan je eens gaan kijken of de spullen die je hebt wel de kwaliteit zijn die jij graag wilt hebben. Want het is natuurlijk super gemakkelijk om 5 shirtjes te kopen bij de Primark. Dit gebeurt omdat je eigenlijk in de winkel al last hebt van keuze stress. Maar doordat je 5 shirtjes hebt gekocht heb je ook meer ruimte nodig in je kledingkast. En dit zorgt ervoor dat je meer spullen hebt in je slaapkamer je dus minder goed slaapt en je in de ochtend ook nog moet gaan kiezen tussen die 5 nieuwe shirtjes en de andere 20 die je al had. Wij raden je dan ook aan om eens in je kledingkast te duiken en te kijken wat je niet meer past of aantrekt en dit weg te doen. Zo heb je meer overzicht in je kledingkast en hoef je minder lang te denken over wat je aantrekt. En deze kleding was nog maar een voorbeeldje want dit geld ook voor: deodorant, shampoo, horloges, tasjes, jassen, schoenen, persoonlijke verzorgingsmiddelen enzovoorts. Minder spullen van een betere kwaliteit zorgen er dus voor dat je een langere periode doet met je spullen en je minder keuzestress ervaart. En minder keuzes maken op een dag is betere keuzes waar je ze echt nodig hebt. Kijk naar Steve jobs, hij verspilde geen enkele keuze aan zijn kledingkeus van de dag.

Minder spullen = Meer geld = Meer vermogen

We hebben al gezien dat wanneer je minder spullen koopt je meer te besteden hebt. Puur en alleen omdat je minder spullen koopt zou je al meer vermogen op kunnen bouwen. Maar daarnaast zijn de kosten aan je huis ook een stuk lager en kan je dus nog makkelijker vermogen opbouwen. Al het geld dat je hierdoor overhoudt kun je dus gebruiken voor de opbouw van je vermogen. Dit kun je doen door gebruik te maken van indexfondsen. Op deze manier kan je namelijk makkelijk je geld laten groeien om bijvoorbeeld je pensioen aan te vullen of misschien eerder met pensioen te gaan dit hangt af van jouw wensen. Maar het belangrijkste is dat iedere euro die je niet uitgeeft voor jou kan werken en kan groeien met de kracht van het achtste wereldwonder.

Alles bij elkaar opgeteld heb je dus een betere slaap wanneer je minder spullen hebt. Daardoor krijg je een betere focus gedurende de dag en kan je betere keuzes maken. Deze keuzes wil je niet verspillen aan de 50 verschillende shirtjes die je hebt. En dus zorgt het hebben van minder spullen voor minder keuze stress en dus betere keuzes gedurende de dag. Daarnaast heb je minder ruimte nodig en kan je je focussen op betere kwaliteit voor je spullen waardoor je er langer van kan genieten en je ook nog eens geld overhoudt om zo nog meer vermogen op te kunnen bouwen. Al met al zitten er veel voordelen aan het hebben van minder spullen. Tijd dus om op te gaan ruimen, hoe wij dit hebben aangepakt kun je lezen in onze blog: Wat betekend minimalisme voor ons

MEER LEZEN

ONZE FINANCIËLE ANALYSE VAN 2021
Wij houden iedere maand onze inkomsten en uitgaven bij in een Excel sheet, zodat wij precies weten hoeveel we hebben uitgegeven maar ook hoeveel inkomsten wij hebben genoten. Zo kunnen altijd onze financiële cijfers inzien en bijvoorbeeld vergelijken met vorig jaar. Hierdoor hebben we ook een duidelijk overzicht of onze buffer nog vol genoeg zit en hoe ons vermogen groeit.

LEES MEER

WAAROM WEL OF NIET, DE STUDIELENING?
De studielening er zijn tegenwoordig zoveel discussies over. Daarom hebben wij eens op een rijtje gezet waarom je wel of geen studielening zou aanvragen. Want zeg nou zelf het klinkt zo aantrekkelijk een lening tegen 0%. Maar is het dat ook wel echt?

LEES MEER

EEN BIJBAANTJE, WAAR MOET JE OP LETTEN
Een bijbaantje naast je studie geeft je vele voordelen ten opzichte van degene die geen bijbaantje hebben gehad. Je bouwt namelijk een cv op en leert hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt. Hiervoor is het niet eens zo belangrijk dat het precies is wat je later wilt doen. Ten eerste treedt je buiten je comfortzone door voor het eerst te gaan solliciteren voor een baantje.

LEES MEER