Waarom jij ook boeken zou moeten lezen.

De afgelopen 4 jaar hebben wij meer dan 70 verschillende boeken gelezen. Van biografieën van grote denkers zoals Leonardo da Vinci of topsporters zoals Hamilton tot tientallen boeken over financiën en tientallen boeken over leiderschap en mindset. Dit heeft ons erg veel kennis gebracht over hoe dingen werken en dit hebben we dan ook toegepast in ons leven. We leren natuurlijk nog elke dag bij en doen dit het liefst uit een boek. Boeken kunnen soms duur lijken of zijn maar een boek heeft vaak meer waarde dan de €20,- die je ervoor neerlegt. Er staat namelijk informatie in die een expert door de jaren heen heeft verzamelt. En al deze kennis staat samengevat op 300 pagina’s je kunt dus de kennis waar iemand jaren voor heeft geleerd en geleefd binnen 1 week tot je nemen. Is dat niet geweldig? Sla deze week dus een boek open en begin.

Waarom lezen goed voor je is

Met lezen stimuleren we ons brein, we zijn namelijk bezig met het opnemen van nieuwe info. Of kunnen helemaal wegdromen in een verhaal. Je kunt je totaal afsluiten als je aan het lezen bent en dit verminderd stress. Daarnaast krijg je een betere woordenschat, hierdoor kun je je beter uitdrukken in gesprekken en wordt je bijvoorbeeld beter begrepen. Daarnaast is het zo dat als je leest voor het slapen gaan je beter slaapt. Ook verruimt het je denken, je leest namelijk hoe andere denken over dingen en hoe andere mensen leven. Al met al zijn er een hoop voordelen aan lezen.

Waarom je alles kan leren uit boeken

Tegenwoordig is natuurlijk alles te leren van YouTube. Maar boeken kunnen je net zo goed alles leren. Er zijn miljoenen boeken en over elk denkbaar onderwerp is er wel één geschreven. Je kunt dus echt alles leren vanuit een boek. We hebben het dan natuurlijk wel over informatieve boeken. Maar ook boeken met een verhaal kunnen je leren beter te communiceren bijvoorbeeld omdat je meer empathie krijgt voor de gevoelens van andere. Wanneer je bijvoorbeeld 3 boeken leest over een bepaald onderwerp ga je verbanden leggen tussen de kennis uit het ene boek en kennis uit het andere boek. Door dus meerdere boeken te lezen over een bepaald onderwerp kun je alles leren. Wij hebben ook leren beleggen vanuit boeken. En het is dan vooral de strategie die we geleerd hebben. Maar zonder boeken waren we nooit begonnen. In een boek kun je namelijk makkelijk op je eigen tempo de informatie in je opnemen.

Alleen lezen is niet genoeg

Je kan natuurlijk honderden boeken lezen en precies begrijpen hoe dingen werken. Maar je zult deze kennis ook echt toe moeten gaan passen. Want zolang je je kennis niet toepast in het leven kom je niet verder. Je kan 100 boeken lezen over communicatie maar als je dit niet toepast wordt je communicatie echt niet beter. En als je 25 boeken leest over beleggen maar je begint niet zul je ook nooit resultaten behalen. Het is dus echt van belang dat je de stof die je leert gaat toepassen. En dit hoeft niet altijd goed te gaan de eerste keer. Maar al doende leert men nog meer dan tijdens het lezen van alle theorie. De theorie kan je natuurlijk wel helpen met je strategie en inzien waarom dingen niet gaan zoals je zou willen dat ze gaan. Omdat je het verband kan leggen tussen de fout en de theorie. Je zult dus echt de theorie toe moeten gaan passen om iets te veranderen.

Wat wij dit jaar hebben gelezen

Dit jaar hebben wij het lezen ook weer opgepakt en zijn flink van start gegaan met lezen. Door het lezen kunnen we weer meer waarde leveren op alle vlakken van ons leven en onszelf nog beter maken op verschillende vlakken: mentaal, fysiek en financieel. Ook wij leren nog iedere dag nieuwe dingen over beleggen en andere aspecten van het leven. Naast de onderstaande lijst hebben wij ook nog verschillende boeken moeten lezen voor school. Bijvoorbeeld over erfrecht, huwelijksrecht, beleggen, hypotheken enzovoorts. De boeken die wij dit jaar gelezen hebben zie je hieronder:
Principes – Ray Dalio
Unscripted - MJ Demarco
The Instagram beginners blueprint – Daniel Wheeler
Sixpack Miljonair – Neal van de Kamer
Focus aan/uit – Mark Tigchelaar, Oscar de Bos
Hypotheekvrij – Gerhard Hormann
Mental Fitness – Ant Middleton

Daarnaast lezen wij nog erg veel bij onze studie Wet Financieel Toezicht. Hier leren we erg veel over financiën en verzekeringen. Ook komende vakantie in Amerika zullen we weer flink wat boeken gaan verslinden. Wij hebben de volgende boeken al aangeschaft voor de vakantie:

Behave – Robert Sapolsky
The psychology of money – Morgan Housel
SAS Who Dares Wins – Anthony middleton, Jason Fox,  Matthew Ollerton en Colin Maclachlan

Aanraders

Wij hebben inmiddels meer dan 70 boeken gelezen over zelfontwikkeling, financiële ontwikkeling en biografieën. Hieronder staat een selectie van boeken die wij aanraden. Op Instagram worden deze week ook al een aantal boeken uitgelicht. De lijst hieronder is de selectie die we aan zouden raden.
Financieel:
De rijkste Man Van Babylon ~ George Clason (Een van de beste boeken om mee te beginnen als het gaat om persoonlijke financiën)- https://stire.nl/rijkste-man-van-babylon
Rijke Pa Arme Pa ~ Robert T. Kiyosaki (Je leert anders denken over geldstromen en het verhaal leest lekker weg.)
De Intelligente Belegger ~ Benjamin Graham (mentor van Warren Buffet (Wil je beleggen beter leren begrijpen en meer te weten komen over de verschillende manieren van beleggen? Dan is dit boek een echte aanrader)
I Will Teach You To Be Rich ~ Ramit Sethi (Een opvallend boek met een heel andere aanpak dan de meeste persoonlijke financiën boeken.)
Millionaire Teacher ~ Andrew Hallam (Een duidelijk boek over indexbeleggen)
The Millionaire Next Door ~ Thomas J. Stanley & William D. Danko (Een boek dat inzicht geeft hoe de gemiddelde miljonair in Amerika eruit ziet, dit veranderd je beeld van een miljonair daadwerkelijk!)
Miljonair Met Een Gewone Baan ~ Oeds-Jan Postman (Nederlands boek over hoe je miljonair kan worden met een gewone baan)
The Simple Path To Wealth ~ JL Collins (Engelstalig boek met diepgaande uitleg over waarom je zou moeten beleggen in indexfondsen)
The Little Book Of Common Sence Investing ~ John C. Bogle (Wetenschappelijk onderbouwd boek over indexbeleggen)
Playin With Fire ~ Scott Rieckens (Een verhaal over de weg naar FIRE)
The Automatic millionaire ~ David Bach (Boek over het automatiseren van je persoonlijke financiën)

Mindset en leiderschap:
The Compound Effect ~ Darren Hardy (Hoe kleine consistente stappen tot grote veranderingen kunnen leiden)
Unstoppable ~ Ben Angel (Nog beter presteren door met diepgang te kijken naar je voeding en allergieën, dan is dit wat voor jou)
Hoe Hoort Het Eigenlijk ~ Reinildis van Ditzhuyzen (Wil je weten hoe het eigenlijk hoort? Een vrouw behandelen volgens de Etiquette en meer een gentlemen worden. Lees dan zeker dit boek!)
Het Juiste Moment ~ Daniel H. Pink (Wil je weten waarom sommige dingen op het ene moment van de dag beter gaan dan op het andere moment? Lees dan zeker dit boek)
The 7 Habits Of Highly Effective People ~ Stephen R. Convey (Wil je efficiënter omgaan met je tijd en meer bereiken in het leven dan is dit boek een echte aanrader)
The Power Of Habit ~ Charles Duhigg (Zoals de titel al zegt gaat dit boek over de kracht van gewoontes)
How to win friends and influent people – Dale Carnegie (Dit boek leert je hoe je beter om kan gaan met mensen en je communicatie skills naar een ander niveau te brengen)
Mental Fitness – Ant Middleton (Wil je mentaal sterker worden lees dan zeker dit boek.)
 
Biografieën en andere boeken:
Leonardo da vinci – Walter Isaacson (Wil je eens op een andere manier ergens tegenaan gaan kijken? Lees dan zeker de biografie van deze grote denker. Van het ontleden van mensen, schilder tot het ontwikkelen van oorlogsvoertuigen voor Leonardo was niks te gek.)
Lewis Hamilton – Frank Worrall (Volgens sommige de beste coureur aller tijden, een kijkje in zijn leven en hoe hij door de eerste seizoenen kwam in de formule 1. Een aanrader voor de formule 1 fans.)
The autobiography of Andrew Carnegie and the Gospel of Wealth – Andrew Carnegie (De biografie van een van de tycoons van Amerika. Deze staalmagnaat werd een echte filantroop en hield zich bezig met het weggeven van zijn geld. Hij heeft talloze bibliotheken gefinancierd en ook het Vredespaleis in Den Haag is ook door hem gefinancierd.)
Sapiens – Yuval Noah Harari (Wil je meer te weten over hoe de mens zich heeft ontwikkeld tot wie we nu zijn? Dan is dit dikke boek wat voor jou.)
Homo Deus – Yuval Noah Harari (Het vervolg op Sapiens, Wat we al kunnen en waar we naartoe gaan als mensheid. Een eye-opener.)
21 lessen voor de 21ste eeuw – Yuval Noah Harari (Eindigen we in een digitale dictatuur zoals Yuval ons verteld?)

MEER LEZEN

HALEN WIJ ONZE DOELEN VOOR 2022? (Kwartaal 1)
Zoals je begin januari hebt kunnen lezen hebben wij een aantal doelen voor onszelf gesteld voor 2022. In deze miniblog kijken we terug op het eerste kwartaal en hoe wij ervoor staan met onze doelen.

LEES MEER

ASSET ALLOCATIE
Wanneer we het hebben over asset allocatie spreken we over de beleggingsmix dit is de verdeling van de portefeuille over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten. Als je naar een site gaat van een vermogensbeheerder of bank gaat waar je je geld kan laten beleggen zul je altijd verschillende categorieën zien. Zoals defensief, neutraal en offensief. Het gaat er hierbij grotendeels om of je je geld met zo min mogelijk risico wilt laten groeien (defensief) of meer risico durft te nemen (offensief).

LEES MEER

HOE COMPOUND INTEREST TEGEN JE KAN WERKEN
Wij hebben het wekelijks over de kracht van samengestelde rente ofwel compound interest. En dit is misschien wel de grootste hulp die je kan hebben bij het opbouwen van vermogen omdat je geld exponentieel toeneemt. Dit betekent dat het ieder jaar ietsje harder gaat groeien doordat je rente op rente krijgt. En dat ieder jaar weer opnieuw.

LEES MEER