Waarom schoolboeken te duur zijn!

Je kent het wel aan het begin van de zomervakantie een hele lijst met boeken die je moet bestellen voor je nieuwe schooljaar, dat had Richard ook bij de start van zijn nieuwe studie. Daar kwam de link van school naar www.studystore.nl  met een gepeperde rekening van €869.86! En een grote pop up als je alles besteld krijg je 5% korting totaal kosten alsnog €826.37. Voor een gemiddelde student van 18 die zijn of haar opleiding start 150+ uren werken, dit moet anders kunnen dachten wij. Daarom hebben wij de volgende stappen gevolgd en in de loop van het jaar steeds meer manieren geleerd. Met de volgende tips en tricks heeft Richard 50% op de kosten bespaard en in het tweede jaar zelfs maar €37,- betaald aan boeken.

Stap 1: Schaf boeken niet direct aan

Koop nooit maar dan ook nooit blindelings de boekenlijst met zogenaamd 5% korting, je bent dan alsnog vele malen duurder uit dan na een uurtje research te doen door de stappen ui deze blog te volgen. Gebruik de boekenlijst om je boeken ergens anders aan te schaffen, als je geld je lief is natuurlijk. Anders kan je de boeken natuurlijk direct aanschaffen zonder verder te kijken, maar dat lijkt ons niet.

boeken-stapel.jpg

Stap 2: Stel het aanschaffen van boeken uit.

Door niet meteen het hele pakket te bestellen kan je jezelf een hoop geld besparen om de volgende redenen.

1.      Je kan de leraar vragen of je een oudere druk kan gebruiken (scheelt een hoop geld).
2.      Je wordt wegwijs in de mediatheek op school en kan vaak hier je boeken gratis lenen.
3.      Wanneer je halverwege het jaar stopt heb je geen ongebruikte boeken liggen. Die voor veel minder waarde verkocht kunnen worden.
4.      Later in het jaar kan je boeken vaak goedkoper tweedehands kopen van schoolverlaters (Dit zijn meestal studenten van een andere opleiding omdat deze een ander tijdschema hebben of studenten die gestopt zijn).
5.      Ook zijn er veel schoolboeken online beschikbaar via school dit scheelt enorm veel geld.

De derde reden is vooral zuur wanneer je de gehele boekenlijst hebt besteld en de opleiding toch niet bij je blijkt te passen. Stel ik had voor €869 mijn boeken besteld en met de online licenties die ik nodig had zelfs €925 en ik was halverwege het jaar gestopt had ik 7 van de 19 boeken niet eens aangeraakt. Deze hebben samen een waarde van €375 waarvan ik een deel niet eens meer zou kunnen verkopen omdat dit online licenties zijn… zuur geld dus. Let hiermee dus op, en koop je boeken per periode.

Stap 3: Maak voor jezelf duidelijk wat je nodig hebt.

Zorg ervoor dat je een compleet overzicht hebt van welke boeken en licenties je nodig hebt. Deze krijg je als het goed is van je school voor het schooljaar begint. Wanneer je al op de opleiding zit kan het zijn dat deze op de schoolwebsite of systeem te vinden is. Met deze lijst heb je je overzicht van wat je nodig hebt en kun je alle stappen gaan aflopen. Ook geeft deze lijst vaak al aan of een boek verplicht is of een aanvulling op de lesstof.

Stap 4: Vraag aan de leraar of je ook een oudere druk kan gebruiken?

Het is aan te raden om te wachten tot de eerste les van ieder vak. Om daar vervolgens te vragen welke druk je daadwerkelijk nodig hebt en of je een vorige druk ook kan gebruiken?

Vaak maakt de uitgeverij ieder jaar een nieuw boek zodat jij de nieuwste versie aanschaft, voor veel vakken verandert er maar weinig. Want zeg nou zelf wiskunde was vijftig jaar geleden toch precies dezelfde wiskunde? De boeken hebben maar kleine aanpassingen en vaak zitten deze in de nummering van paragrafen en oefeningen. Een net andere indeling van het boek en wat kleine aanpassingen en er ontstaat weer een nieuwe versie. De leraar heeft vaak zelf ook nog het boek van het jaar ervoor en weet precies welke opdrachten overeenkomen met de nieuwste versie. Zo weet je meteen welke opdrachten je moet maken en welke hoofdstukken je moet lezen in de oude versie.

Ook kun je de oude druk vaak voor veel minder geld kopen omdat deze niet meer wordt teruggekocht door veel websites en dus eigenlijk na een schooljaar niks meer waard is op de markt. Dit geld natuurlijk ook voor boeken die jij koopt want een nieuw boek dit jaar kan volgend jaar nog maar een paar euro waard zijn, houdt daar dus altijd rekening mee.

Stap 5: Vraag ook naar de online licenties

Vaak moet je online licenties aanschaffen voor school deze kunnen flinke kosten met zich meebrengen. Vraag aan je leraar of deze licentie wel echt nodig is, uit het antwoord kun je vaak al opmaken of dit wel of niet het geval is. Schaf dus net als je boeken je licenties niet direct aan. Twijfel je nog na het antwoord van je leraar kijk dan even bij een medeleerling die hem wel heeft aangeschaft of het waarde toevoegt aan de leerstof alvorens je de licentie aanschaft. Je kan die euro maar 1 keer uitgeven en dat doe je toch liever aan leuke dingen, of niet? Wanneer de licentie verplicht is heb je natuurlijk weinig keus en zul je hem toch aan moeten schaffen, je kunt deze namelijk niet lenen van iemand.

Stap 6: Kijk in de bieb van jouw school (100% besparing)

Als het boek niet online te vinden is ga dan zeker op zoek in de bibliotheek van je school. De mensen van de media/bibliotheek helpen je altijd graag en zoeken graag met je mee naar oplossingen. Het is namelijk hun job om je van informatie te voorzien en wat geeft nou meer info dan je studieboeken. Vraag dus om hulp als je nog niet helemaal wegwijs bent in de bieb van school of een boek niet kan vinden.

Wanneer je de modulewijzer of studentenwijzer van het vak hebt ontvangen weet je precies wat je moet lezen van het boek in de lesperiode. Wat wij aanraden is het boek te lenen van de bieb en dan alle hoofdstukken te lezen en zo nodig samen te vatten voor jezelf aan het begin van de periode. Dit zorgt ervoor dat je voorloopt op de stof maar daarnaast ook het volledige bedrag bespaard over het boek. Zo hebben wij afgelopen periode €76,- bespaard op 1 boek. Doe dit wel aan het begin van de periode want dan is de kans het grootst dat het boek beschikbaar is of dat je hem nog kan reserveren voordat het te laat is.

bibliotheek.jpg

Stap 7: Vraag bij de mediatheek of ze je uit kunnen leggen waar je online boeken kan vinden! (100% besparing)

Op de meeste scholen is er ook een online mediatheek beschikbaar. Dit kan veel mensen erg veel geld gaan schelen en het is compleet legaal. Want op deze manier betaal je dus geen extra euro voor je schoolboek die online beschikbaar is via school. Je kan dus tot 100% besparen op online beschikbare boeken. En je leest deze nog altijd vanuit thuis en hebt de boeken altijd bij de hand. Let wel op dat de boeken up-to-date zijn en de druk overeenkomt met die je nodig hebt.

Ook zijn hier opgaveboeken en uitwerkingen te vinden, voor het lezen van boeken is een fysiek boek soms fijn maar voor opgaves is online net zo makkelijk!

Voor volgend jaar ga je dus zodra de boekenlijst er is op zoek in de mediatheek naar de onlineversies en zoek je uit of je deze anders kunt lenen bij de bibliotheek van school wanneer je deze nodig hebt.„Word eerst wegwijs in de bieb voordat je je eigen boeken koopt"

Stap 8: Vraag in je omgeving naar studenten van dezelfde of gelijkwaardige opleidingen

Door in je omgeving te vragen of iemand een student kent die dezelfde opleiding volgt kun je makkelijk aan tweedehands boeken komen en vaak ook nog tegen een vriendenprijsje. En als diegene in de buurt woont bespaar je ook nog op de verzendkosten, want die hoef je niet te betalen.

Daarnaast kan deze student jou ook extra informatie geven over welke boeken wel of niet voldoende waarde toevoegen aan het schooljaar. Want waarschijnlijk heeft diegene ook boeken gekocht waar hij nooit wat mee heeft gedaan. Door zijn eigen ervaringen kan de ouderejaars student je dus helpen nog meer te besparen.

Stap 9: Ga de titels zoeken op Google

Ga op zoek naar de boeken die je nodig hebt op google en vindt verschillende boekensites met tweedehands en nieuwe boeken. Let op dat je hierbij ook de druk vermeldt of zoekt op de ISBN-nummers zodat je de juiste boeken krijgt. Je zult op verschillende sites terecht komen maar voor de hulp hebben we hieronder de sites gezet die wij gebruikt hebben bij de aanschaf van schoolboeken.

Een lijstje met sites om op te kijken voor tweedehandsboeken.

Verder zijn er natuurlijk nog talloze sites om te zoeken naar tweedehands studieboeken.
„Shopping is never a bad idea”

Stap 10: Ga op zoek naar tweedehands boeken

Voor tweedehands boeken kom je al snel bij marktplaats hier heb je vaak te maken met een prijs die exclusief verzendkosten is en deze zijn altijd en zijn een grote hap uit de kosten. Probeer hier dus altijd over te onderhandelen en biedt bijvoorbeeld de vraagprijs incl. de verzendkosten voor de boeken. Ook Studystore biedt in de boekenlijst al tweedehands boeken aan toch zijn deze vaak duurder dan bij andere sites. Vergelijk de aanbiedende sites dus altijd even.

Stap 11: E-books

Kijk of je een boek online kan aanschaffen, vaak zijn er pdf-files van boeken te koop of een online licentie waardoor je niet het boek aan hoeft te schaffen. Kijk hierbij wel naar de kosten wanneer het genoeg scheelt met het fysieke boek dan is dit het zeker waard. Een fysiek boek kun je echter wel nog vaak verkopen aan het eind van het jaar (tegen een lagere prijs), met een E-book gaat dat helaas niet. Ook is dit geheel afhankelijk of je het zelf fijn vindt om op een scherm te lezen of liever uit een fysiek boek leest. Lezen hoe wij denken over een E-reader doe je HIER.


Stap 12: Sharing is caring

Je kunt natuurlijk ook met een groepje studenten afspreken om de boeken samen te kopen. Zo deel je de kosten met medestudenten. De boeken leen je vervolgens aan elkaar uit. Of maak waar nodig een foto van opdrachten en stuur deze door. Zo kun je met een groepje toch mooi geld besparen op de boeken die je niet kunt lenen of inzien bij de mediatheek en die toch belangrijk zijn voor het behalen van je opleiding.
„Succes begint altijd waar je nu bent en met wat je nu hebt"

Stap 13: Verkoop de boeken die je niet meer nodig hebt zo snel mogelijk.

Je kent het wel boeken die je maar een schoolperiode gebruikt en die daarna een aantal jaar in de kast liggen. Wanneer je ze dan wilt gaan verkopen zijn ze nagenoeg niks meer waard omdat ze verouderd zijn. Daarom proberen wij boeken die we niet meer nodig hebben zo snel mogelijk na het behalen van de periode mits je ze niet meer nodig hebt in het vervolg van je opleiding te verkopen.

Soms kun je een boek nog terug verkopen aan een boekenverkoper zoals www.studystore.nl (let op verzendkosten onder €35 waarde) en www.bookmatch.nl kijk dan ook even wat zij bieden voor je boeken. Vaak is het de moeite dan niet waard om ze op marktplaats te proberen te verkopen (houdt er rekening mee dat er verzendkosten gemoeid zijn bij marktplaats tenzij ze worden opgehaald) bij de websites betaal je geen verzendkosten je stuurt ze naar een antwoordnummer en betaald niks. Let wel op dat de boeken die je verkoopt aan de website onbeschadigd zijn, geen omgevouwen punten hebben en er niet in is geschreven anders worden ze niet aangenomen.

Helaas kunnen particulieren geen boeken meer verkopen via www.bol.com deze optie is sinds 3 mei 2021 afgeschaft.

Toch je boeken via marktplaats verkopen omdat ze niet worden aangenomen door bijvoorbeeld studystore.nl, vermeldt dan duidelijk de titel, de druk, en het ISBN-nummer. Zet je boeken zo snel mogelijk online zodat leerlingen van soortgelijke opleidingen je boek kunnen kopen aan het begin van hun periode wanneer ze het nodig hebben. Nu aan het begin van het schooljaar is dan ook DE periode om je boeken online te zetten.

Stap 14: Orde scheppen in de chaos

Om orde te scheppen in de Chaos van verplicht/niet verplicht, nieuw/tweedehands, online/fysiek, online/in mediatheek verkrijgbaar. Is het belangrijk een goed overzicht te maken. Hiervoor gebruik je natuurlijk onze handige Excelsheet die je op deze pagina kan downloaden. Deze Excel geeft de voor jou goedkoopste optie aan in een groene kleur, dit is dan ook de beste keus. Daarvoor moet je wel de volgende gegevens invoeren.


Handleiding

1)     Vul als eerste alle titels van de benodigde boeken en licenties in die je nodig gaat hebben dit schooljaar. (Zie stap 3)

2)     Zoek daarnaast ook uit welke druk je nodig hebt volgens de boekenlijst en of je volgens de leraar een oudere druk kan gebruiken. (Zie stap 3 & 5)

3)     Vervolgens vul je het ISBN-nummer in van alle benodigde boeken dit is een identificatienummer voor een boek zo weet je zeker dat je het goede boek koopt. (Zie stap 3)

4)     Zoek uit of een boek verplicht is en vul dit in door op de cel te gaan staan en te kiezen voor “Ja” of “Nee”. (Zie stap 3 & 4 & 8) Wanneer je invult dat het boek niet verplicht is dan wordt de verdere rij in Excel roodgekleurd omdat het dan een eigen keus is om deze te kopen.

5)     Kijk daarbij of je boeken pas later in het jaar nodig hebt. Zet deze dan bij de daar bijhorende periode (Zie stap 2 & 3)

6)     Zoek uit of de school het boek in de mediatheek aanbiedt of zelfs online. Vul in de cel in of het boek via school beschikbaar is of niet door op de cel te gaan staan en te kiezen voor “Ja” of “Nee” (stap 6 en 7) Wanneer boeken online of via school beschikbaar zijn kan je dit invullen en verdwijnt de verdere rij omdat deze dan overbodig is om te kopen.

7)     Ga op zoek op verschillende sites waar je nieuwe boeken aan kan schaffen zoals  www.studystore.nl, www.bol.com en vul deze in op de Excelsheet. (Zie stap 9 & 10)

8)     Ga daarna op zoek naar de kosten van een tweedhandsboeken en vul deze ook in op de Excelsheet. (Zie stap 10)

9)     De Excelsheet geeft je nu de goedkoopste optie weer in het groen dit is dus de optie die je het best kunt kiezen. Vul de inkoopprijs in dit doe je in de kolom “betaald” zo kun je aan het eind van het jaar zien hoeveel je hebt uitgegeven aan je boeken

10)  Na de periode kan het boek vaak weg check dit bij een ouderejaars student (zie stap 8) of bij je mentor. (Zie stap 4)

11)  Wanneer je het boek niet meer nodig hebt kan je het verkopen, dit kan het beste aan het begin van een periode of schooljaar omdat andere studenten dan sneller het boek nodig hebben. (Zie stap 13)

Download nu de overzichtelijke Excelsheet van Stire en krijg overzicht in de kosten voor schoolboeken!
Besparen-op-schoolboeken-doe-je-zo.xlsx


Download-excel-sheet-boeken-.png

Dit is een preview van de Excelsheet, de download biedt je overzicht in de kosten van je schoolboeken tot wel 10 schooljaren. Daarnaast helpt de sheet je besparen door je te helpen met je keuzes bij het kopen van schoolboeken.

Laat je dus niet verleiden door de 5% studentenkorting die je wordt geboden door verschillende sites op nieuwe boeken. Oudere versies leren je precies dezelfde stof en zijn vaak vele malen goedkoper. Via school kan je misschien wel al je geld besparen door boeken te lenen van de schoolbieb en de onlineversies te gebruiken dit geeft je een besparing van tot wel 100%!! Je kan waarschijnlijk niet de volle 100% besparen op de hele boekenlijst want dit ligt natuurlijk per opleiding anders maar 50% van het totale bedrag moet zeker haalbaar zijn.

Aangezien studenten een loon hebben die vaak niet hoger is dan €8 is het dus heel lucratief even op zoek te gaan naar tweedehands boeken, je bespaart al snel honderden euro’s alleen de online boeken hebben Richard al 50 werkuren bespaard. Wanneer je ouders de boeken voor je kopen is het natuurlijk ook verstandig al deze stappen te volgen. Daarbij kan je zelfs misschien nog wel een deal sluiten dat je bijvoorbeeld 10% van de besparing krijgt zo heb je al snel €20-€50 in 2 uurtjes verdient. Maken dus die deal.

Download onze Excel sheet en creëer een duidelijk overzicht in je kosten voor schoolboeken.

Besparen-op-schoolboeken-doe-je-zo.xlsx

„SUCCES dit schooljaar. - Xana en Richard”