Waarom wel of niet, de Studielening?

De studielening er zijn tegenwoordig zoveel discussies over. Daarom hebben wij eens op een rijtje gezet waarom je wel of geen studielening zou aanvragen. Want zeg nou zelf het klinkt zo aantrekkelijk een lening tegen 0%. Maar is het dat ook wel echt?

Waarom je juist geen gebruik zou moeten maken

1. Je bouwt een schuld op.

Je kent ze wel of misschien beschrijf ik jou nu wel? De studenten van lang leve de lol… minimaal 3 keer per week op stap en flink geld uitgeven aan alcohol en festivalkaarten. Daarnaast wil je natuurlijk ook drie keer per jaar op vakantie, en wie gaat dit allemaal betalen? Je ouders waarschijnlijk niet dus ga je naar Ome DUO. In twee klikken en vijf minuten krijg je nu €800 tot €900 per maand tegen 0% rente. Dat zuipen en op vakantie gaan is leuk natuurlijk maar niet als dit met geleend geld gebeurd, je zult dit uiteindelijk terug moeten betalen en bent dus eigenlijk geld dat je nog niet hebt verdiend aan het uitgeven. Je maakt het eigenlijk gewoon zwaarder voor jezelf op latere leeftijd omdat je deze lening toch echt af zult moeten gaan betalen. Ook nadat het leenstelsel wordt afgeschaft zal je lening nog niet verdwijnen. Al is het zo dat sommige studenten dat wel denken… Maar dat laten we even buiten beschouwing.

2. Je hebt nog geen goede money mindset

Wanneer je geld mindset nog niet goed is ben je je niet bewust van wat er met je geld gebeurt en   ben je niet bewust van wat voor doel je voor ogen hebt met je geld. Je hebt geen doel met je duo geld en gebruikt het om te consumeren. Ofwel je gaat er alleen maar dingen van kopen die in waarde verminderen. Ik heb het dan niet over het huren van een kamer maar over het kopen van alledaagse dingen die je gewoon leuk vindt. Je gaat dus een lening aan om nu “leuke” dingen te kunnen doen. Uiteindelijk ga je al dit geld terug moeten betalen. Wanneer je dik €900 leent per maand voor 4 jaar ga je iedere maand ongeveer €130 terug moeten betalen de dertig komende jaren. Leen dit geld dus niet als je het alleen gebruikt om een hoge levensstandaard te kunnen leven. Want als je met je eigen geld al niet bewust om kan gaan, zal dit met het geleende geld en in de toekomst niet anders zijn.

3. Je krijgt minder hypotheek

Wanneer je volop leent van ome DUO snijd je eigenlijk jezelf in de vingers wanneer je na de studie een huis wilt gaan kopen. De prijzen van huizen zijn torenhoog en je zult zelf al met ongeveer 25% van de aankoopprijs aan moeten komen. Wanneer je dan ook nog een lening hebt bij DUO wordt deze door de bank meegenomen in de lasten die je moet dragen met je inkomsten. Je wordt dus gekort op je hypotheek omdat je een terug betalingsverplichting hebt bij DUO. Houdt hier dus rekening mee wanneer je je lening aanzet bij DUO. Je kunt namelijk minder lenen dan je misschien verwachte en kan dus nu je droomhuis niet kopen of misschien wel helemaal geen huis kopen.

Er wordt voor degene die onder het nieuwe leenstel vallen gerekend met een financiële last per maand van 0,35% van het geleende bedrag. Deze last kan je dus minder dragen op je hypotheek. Wanneer je 20.000 studieschuld hebt kan je bijvoorbeeld €20.500 minder lenen.

Waarom je wel gebruik zou moeten maken

1. Je hebt het echt nodig en kan niet zonder

Wanneer je uitwonend bent en bijvoorbeeld geen recht hebt op een aanvullende beurs. Zul je ergens geld vandaan moeten halen. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je dan gaat voor een bijbaantje. Althans dat zou je zeggen wanneer iemands prioriteiten goed liggen. Maar wanneer je echt niet rond kan komen of je een zware studie doet kan het toch zo zijn dat je moet lenen. Maar doe dit dan wel met verstand en gebruik het geleende geld alleen voor je basisbehoeftes. Luxe dingen kan je het beste altijd uit je eigen zak betalen. Wij raden je toch aan zoveel mogelijk van je eigen geld hiervoor te gebruiken. Zo heb je na je studie minder zware financiële lasten.

2. Je belegt het volledige bedrag

De overheid wil het al verboden maken, maar het kan nog steeds. Je leent zo veel mogelijk bij DUO en belegt het volledige bedrag in aandelen. Op deze manier kan je een mooie aandelenportefeuille opbouwen terwijl je nog studeert. Je zult dit wel met een visie op de lange termijn moeten doen, want op de korte termijn is de kans groot dat je geen winst maakt. Wij doen dit zelf ook en beleggen ons geld in een goed gespreide ETF. Dit is de manier die wij aan zouden raden wanneer je je DUO geld wilt gaan beleggen. Het wordt natuurlijk erg vaak gezegd dat je niet moet beleggen met geleend geld. En onzes inziens moet er net als bij bedrijven gekeken worden naar een goede balans tussen het belegde eigen geld en belegde geleende geld. Want wanneer er een moment komt dat je toch het geld terug zou moeten betalen omdat je bijvoorbeeld een huis wil gaan kopen en je net niet uitkomt met je hypotheek is het lullig wanneer je dit niet kan. Het is dus van belang dat er balans blijft in je portefeuille. Ook is het handig om een tweede beleggingsrekening te openen speciaal voor je DUO geld op deze manier kan je precies zien wat het geleende geld heeft opgebracht (of gekost). Ook kan je makkelijk zien hoe de verhouding is tussen je eigen geld en het deel van DUO.

Zolang het beleggen van DUO geld nog mogelijk is. Is het wanneer je geld mindset goed is en je al een flink eigen vermogen hebt een mooie manier om op de lange termijn extra vermogen op te bouwen. Dit geld reken je natuurlijk niet tot je netto vermogen. Alleen het rendement over dit geld komt bij je netto vermogen. Wanneer de rente die je betaald over het geleende geld gaat stijgen zul je weer een afweging moeten maken of het risico nog rendabel is. Je wilt namelijk zo min mogelijk risico lopen met het geleende geld. Maar zolang deze rente op 0% blijft staan, blijven wij deze manier toepassen. Let op: Het geleende geld is bij ons nog altijd onder de 10% van ons totale vermogen en wij denken dat dit ook niet hoger dan 25% van je totale vermogen moet komen om het een gezonde verhouding te laten zijn. Let dus op dat je niet alleen maar DUO geld belegd en geen eigen vermogen hebt! Want beleggen met geleend geld blijft risicovol! En als je op een moment terug moet betalen moet je dit wel kunnen. Houdt het dus binnen de perken.

3. Je gebruikt het bedrag voor de aankoop van je huis.

Je kunt natuurlijk ook een deel van je hypotheek voor je huis bekostigen met een lening van DUO. Omdat op het moment de rente op je DUO lening 0% is, is deze lager dan die voor het geld van de bank. Wanneer je dus je gehele studie je geld van DUO opzijzet om zo een deel van je huis te bekostigen leen je dit geld dus goedkoper dan bij de bank waar de rente nu rond de 1,7% zit.

Ga met het DUO geld niet overbieden op een huis want je wilt wel een achterliggende waarde houden voor je geleende geld zodat wanneer het echt nodig is je je huis kan verkopen en je lening ten alle tijden af kan lossen.

MEER LEZEN

EEN BIJBAANTJE, WAAR MOET JE OP LETTEN
Een bijbaantje naast je studie geeft je vele voordelen ten opzichte van degene die geen bijbaantje hebben gehad. Je bouwt namelijk een cv op en leert hoe het bedrijfsleven in elkaar steekt. Hiervoor is het niet eens zo belangrijk dat het precies is wat je later wilt doen. Ten eerste treedt je buiten je comfortzone door voor het eerst te gaan solliciteren voor een baantje.

LEES MEER

ONZE DOELEN VOOR 2022
Wij vertellen jullie in deze blog wat onze doelen zijn. Jullie kunnen dit jaar dus meekijken hoe wij deze doelen wel of niet gaan halen en hoe we deze hebben opgesteld. We hebben zeven hoofddoelen opgesteld die haalbaar zijn maar wel uitdagend. Deze doelen zijn onderdeel van onze grote doelstellingen zoals het behalen van financiële onafhankelijkheid. Jouw doelen zullen er dan ook totaal anders uitzien en dat zou ook zo moeten zijn want iedereen bevindt zich in een andere situatie.

LEES MEER

HOE EN WAAROM JE DOELEN ZOU MOETEN STELLEN
Aan het einde van ieder jaar zie je iedereen nieuwe doelen maken voor het nieuwe jaar “new years resolutions” of goede voornemens noemen we die in Nederland. Maar wat is het nut hiervan en waarom doen we dat ieder jaar weer?

LEES MEER