Wat is FIRE?

FIRE

FIRE staat voor ‘Financial Independence, Retire Early’. Dit is Engels voor Financiële onafhankelijkheid en vervroegd met pensioen. Dit pad is voor iedereen anders maar over het algemeen betekend het zo snel mogelijk met pensioen (kunnen) gaan door zuinig mogelijk te leven en te investeren. Zo zijn er mensen die voor hun dertigste al met pensioen gaan door deze manier van leven, zij hebben wel vaak een boven modaal inkomen. FIRE is echt een manier van leven die veel ups en downs met zich meebrengt. Maar FIRE hoeft natuurlijk niet in rap tempo te gebeuren je kan er ook gerust twintig jaar voor uit trekken, je hoeft dan minder te sparen en laat de tijd zijn ongelofelijke werk van samengestelde rente voor je doen. Deze manier van leven kan je ook gewoon helpen om meer geld te besteden te hebben tijdens je pensioen.

Om FIRE te halen is enige financiële kennis nodig, welke wij gaandeweg gaan uitwerken voor jullie op onze blog. Verder heb je tijd nodig en veel geduld! Het belangrijkste is zo snel mogelijk beginnen met de 5 stappen naar FIRE  

Verschillende soorten FIRE

Lean FIRE
De weg naar Lean FIRE wordt vaak bewandeld door extreem zuinig te leven en op die manier zoveel mogelijk te investeren, de mensen die deze manier van FIRE naleven kunnen dan ook vaak leven met weinig inkomsten omdat ze een minimalistische leefstijl hebben. Deze mensen kunnen al leven van nog geen €20.000 per jaar daarbij wel in acht genomen dat zij hun huis al hebben afbetaald. En hoe kom je dan aan €20.000 per jaar zou je denken? Nou door te investeren, en van 4% van dit belegde bedrag te leven nadat je bent gestopt met werken (Trinity study). Het gaat dan om een beleggingsportefeuille ongeveer €600.000 dit is voor bijna iedereen haalbaar, zeker als je vroeg begint!

Fat FIRE
Bij Fat FIRE gaat het er vooral om dat je na je vervroegde pensioen nog steeds kan leven zoals je dat deed en hierbij flink geld kan blijven uitgeven. Deze vorm van FIRE is dan ook alleen voor de grootverdieners, of mensen met heel veel geduld en die jaren extreem zuinig kunnen leven om daarna pas te gaan leven. Het geïnvesteerde vermogen bij pensioen is dan ook minimaal €5.000.000 euro hier kan je dus ruim van leven met de 4% regel. Het gaat dan om ongeveer €125.000 na belasting (dit is een globale schatting), Hier kun je dus erg ruim van leven, maar het behalen is dus zeker niet voor iedereen weggelegd.

Coastal FIRE
Wanneer het eerder met pensioen je niet zo trekt is er ook nog deze manier van FIRE, bij Coastal FIRE reken je terug en zorg je ervoor dat je nu het bedrag hebt wat door de groei van compound interest op je geplande leeftijd genoeg waard is, bijvoorbeeld: je wil op je 65ste met pensioen met in ieder geval €1.000.000 dan reken je dus terug naar hoeveel je op een bepaald moment moet hebben om het bedrag te hebben wanneer je met pensioen gaat. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je op je 30ste €200.000 in je beleggingsportefeuille hebt zitten dit groeit dan in de 30 jaar met 5% rente naar €1.000.000 je stopt dan op je 30ste met het toevoegen van geld. Je kan natuurlijk ook een eerder pensioen plannen op deze manier, je hebt dan alleen een groter bedrag nodig wat kan gaan groeien voordat je stopt met investeren.

Waarom zuinig leven?

Mensen die volgens de FIRE lifestyle volgen zo zuinig mogelijk leven en geen cent te veel betalen voor dingen waar ze geen waarde aan hechten of die ze zelf kunnen doen. Ze leven zo zuinig mogelijk en doen zoveel mogelijk zelf om zo een hogere spaarratio te halen op hun inkomsten. Ze zijn dan ook heel erg goed op de hoogte van hun netto vermogen, inkomsten en uitgaven en kunnen jou op ieder moment vertellen wat hun spaarratio van dit jaar of deze maand is. De regel is namelijk dat als je 25x je uitgaven in beleggingen hebt je daarvan kan leven. Hoe? Deze manier van geld opnemen uit je geïnvesteerde vermogen is onderzocht met de Trinity study, daaruit blijkt dat je jaarlijks 4% van je beleggingen af kan halen en de portefeuille dan met de inflatie mee blijft groeien (zo blijft je koopkracht gelijk). Mensen die voor Lean FIRE gaan halen dit vaak al snel, binnen 15 jaar is niet abnormaal. Door snel te beginnen met investeren en zo zuinig mogelijk te leven is Lean FIRE ook voor jou haalbaar!

Hoe snel ben ik financieel onafhankelijk met mijn spaarratio?

Hoe snel ben je nou daadwerkelijk financieel onafhankelijk en zou je met pensioen kunnen gaan, dit hangt voornamelijk af van je spaarratio. Zoals de veel gebruikte tabel hieronder laat zien, ben je met een spaarratio van 50% in 17 jaar al in de gelegenheid om met pensioen te gaan, dus waarom zou je dan werken tot je 69ste? Zoals je kan zien in de tabel neemt het aantal jaren Exponentieel af wat je uitgewerkt in de tabel kan zien.
Bij deze tabel wordt uitgegaan van:

-        Een start met een nettowaarde van €0

-        5% rendement na aftrek van inflatie tijdens de jaren dat gespaard wordt

-        Dat de 4% regel wordt toegepast en dat tijdens pensioen 4% van het belegde bedrag wordt gebruikt om van te leven.

Hoe investeren mensen die Fire naleven?

Mensen die de FIRE lifestyle naleven gaan voor zekerheid ‘financiële zekerheid’ en wanneer heb je de meeste zekerheid? Als je de markt volgt en daarmee een ‘gemiddeld’ rendement behaald. Dit zogenaamde gemiddelde is het gemiddelde van de markt. En hoe haal je dan het gemiddelde rendement van de markt? Het gemiddelde van de markt haal je door te investeren in wereldwijd gespreide indexfondsen met lage kosten, alles hierover lees je in de blog wat is een indexfonds?   

Van wie ben je afhankelijk?

Hoelang het precies gaat duren is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je spaarratio wat je hierboven hebt kunnen zien. Daarnaast ben je natuurlijk afhankelijk van de aandelenmarkt, wanneer deze namelijk in een jaar sterk daalt moet je misschien je pensioen nog een aantal jaren uitstellen.

Daarnaast ben je sterk afhankelijk van het land of de stad waar je woont, je maandelijkse kosten kunnen flink verschillen. Zo zijn er veel mensen die naar Spanje en Portugal verhuizen om daar van hun pensioen te genieten. Waarom? Omdat daar de kosten van het leven een stuk goedkoper zijn. Zo zijn de kosten voor zorg, huizen, vervoer en eten stukken lager in deze landen. Hier pak je dus gelijk ook de drie grote kostenposten mee. Daarnaast heb je natuurlijk veel meer zonuren in deze landen dan in Nederland, zeg nou zelf wat is nou lekker dan wakker worden met een zonnetje!

Nu denk je waarschijnlijk hoe kan dat dan je moet toch gewoon belasting betalen? Het mooie is over inkomen uit vermogen betaal je bijna geen belasting! Je geld werkt dus voor een lager belastingtarief dan jij zelf doet! Dus met iets meer dan €500.000 kan je dus al rondkomen. Je hebt dan €20.000/ 12 = 1.666 per maand te besteden dit klinkt als erg weinig, maar als je huis al is afbetaald en je wilt niet de nieuwste auto rijden. Vanaf je pensioenleeftijd wordt dit ook nog eens aangevuld met de AOW want daar heeft iedere inwoner van Nederland recht op.

Gaan wij ook voor Fire?

Jazeker gaan wij voor FIRE! Wij gaan er in ieder geval voor zorgen zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn, of we dan gelijk met pensioen gaan dat zien we dan wel weer. Hoe wij dit doen lees je in onze blog ‘Waarom wij voor FI(RE) gaan’. Daarnaast kun je ons volgen op weg naar FIRE in onze verdere blogs.

How to start?

Om te starten met FIRE hoef je alleen maar deze 5 stappen naar FIRE te volgen!