Asset allocatie

Wanneer we het hebben over asset allocatie spreken we over de beleggingsmix dit is de verdeling van de portefeuille over verschillende beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten. Als je naar een site gaat van een vermogensbeheerder of bank gaat waar je je geld kan laten beleggen zul je altijd verschillende categorieën zien. Zoals defensief, neutraal en offensief. Het gaat er hierbij grotendeels om of je je geld met zo min mogelijk risico wilt laten groeien (defensief) of meer risico durft te nemen (offensief).
Bij een defensieve portefeuille is er een groter deel belegt in obligaties en een kleiner deel in aandelen. Dit is omdat obligaties minder grote schommelingen hebben in de waarde. Hierdoor wordt de waarde van de portefeuille bijvoorbeeld minder snel gehalveerd wat wel kan gebeuren wanneer voor 100% in aandelen is belegd zoals bij een zeer offensieve portefeuille. Welke asset allocatie geschikt is voor jou? Dat hangt vooral af van je beleggingshorizon, dus hoe lang je gaat en kan beleggen. Maar ook van je beleggingsdoel en je risicobereidheid. Kan je bijvoorbeeld nog slapen als je portefeuille ineens nog maar de helft waard is? Of trek je dan de haren uit je hoofd of word je depressief? Hoe langer je beleggingshorizon hoe hoger het risico dat je kan lopen. Je kunt dus wel raden dat je dan zult gaan voor een meer offensieve portefeuille. En wanneer je slecht slaapt omdat je geld minder waard kan worden dan zul je voor een meer defensieve portefeuille gaan.

Obligaties en leeftijd.

Allereerst zullen we even uitleggen wat een obligatie is. Een obligatie is een lening aan een bedrijf of overheid. Meestal heeft deze lening een vooraf vastgestelde looptijd en rente. Je krijgt dus een vast bedrag aan rente en aan het einde van de looptijd krijg je je geld weer terug. Obligaties veranderen van waarde doordat de rente stijgt of daalt. Wanneer de rente stijgt worden oudere obligaties met een lagere rente minder aantrekkelijk waardoor de waarde daalt. En wanneer de rente dus zakt zal de waarde van obligaties stijgen.

90/10 regel

Wanneer je toch graag zelf wilt handelen in aandelen, crypto of andere beleggingsproducten. Is het toch slim om 90% van je portefeuille in een indexfonds te stoppen en zo jouw fair-share van de rendementen van de markt te pakken. Zo ben je verzekerd van mooie rendementen en kan je toch nog proberen met 10% van je beleggingsvermogen de markt te verslaan. Het kost trouwens wel veel tijd en moeite om zelf te beleggen en de markt te verslaan. Je zult namelijk bedrijven moeten gaan analyseren. Denk dan aan jaarverslagen lezen, kijken hoe het management is, hoe de financiële gezondheid van een bedrijf is en of jij gelooft in hun visie. Het is toch erg lastig om de markt over langere periode te verslaan en dit lukt dan ook bijna niemand. Kan je dit wel dan ben je vaak ook gelijk bekend denk aan Warren Buffet die met Berkshire Hathaway een gemiddeld rendement van 20% heeft behaald. Dit is ongekend hoog en hoger dan het marktgemiddelde, daarom kent iedereen hem en is hij een van de rijkste personen van de wereld.

Op jonge leeftijd houd ik zelf een beleggingsportefeuille aan van 100% indexfondsen (aandelen). Zo kan je je 100% focussen op het verhogen van je inkomen. De kans dat je het beter doet dan de markt is niet groot daarnaast kan je met een betere betaalde baan of overuren meer geld beleggen in je indexfondsen om zo meer rendement te behalen dan wanneer je je focust op de markt verslaan. Wanneer je de formule gebruikt kun je naargelang je ouder wordt dus obligaties toevoegen en zo je portefeuille ieder jaar iets defensiever maken.

Scheefgroei

Ieder jaar zul je een keer moeten gaan kijken of er geen scheefgroei is ontstaan in je portefeuille. Nu natuurlijk de vraag wat is scheefgroei? Dat is als bijvoorbeeld je beleggingsmix van 65/35 veranderd is doordat de aandelen het een stuk beter hebben gedaan dan de obligaties en je beleggingsmix 70/30 is geworden. Op dit moment moet je dus aandelen gaan verkopen en obligaties kopen om de portefeuille weer in balans te brengen. Je verkoopt dan 5% aan waarde van je totale portefeuille aan aandelen en koopt hiervoor weer obligaties. Op deze manier is je beleggingsmix weer 65/35. Dit kan natuurlijk ook bij de 90/10 regel wanneer je een heel goed jaar hebt gehad met je risicovolle beleggingen in de 10% en dit is bijvoorbeeld 20% geworden van je totale portefeuille dan zul je de helft moeten verkopen om weer terug te komen bij je beleggingsmix van 90/10. Anders krijg je scheefgroei en wordt je risico groter of kleiner dan je wilt hebben.

We hebben een voorbeeld van de 90/10 portefeuille. Hierin zijn de rendementen wel overdreven afwijkend van elkaar. Maar het gaat erom dat je het principe begrijpt.

 Start jaar 1  Waarde  Rendement  Eindwaarde jaar 1  Nieuwe weging 
 90% indexfondsen  €9.000  -11%  €8.000  80% 
 10% risicogeld  €1.000  100%  €2.000  20% 
 Totaal  €10.000  €10.000 

Het is nu dus van belang om de portefeuille weer in balans te brengen aan het begin van jaar 2. Door een deel van het risicogeld te verkopen en hiervoor weer indexfondsen te kopen. Zoals je ziet is na de transacties de weging weer 90/10.

 Start jaar 2  Waarde  Transacties  Na herbalanceren  Weging 
 80% indexfondsen  €8.000  + €1000  €9.000  90% 
 20% risicogeld  €2.000  - €1000 €1.000  10% 
 Totaal  €10.000  €10.000 

Het voordeel van het toepassen van het herbalanceren is dat je door de verkoop van je aandelen “goedkoper” obligaties kan kopen. Want deze bewegen meestal de andere kant op dan aandelen. Zo koop je dus in slechte tijden voor de aandelen, goedkoop aandelen door te herbalanceren en je obligaties te verkopen. Zo blijft je risico gelijk en je belegginsmix in balans.

De asset allocatie is voor iedereen anders, want iedereen heeft een andere risicogevoeligheid, een ander doel en een andere leeftijd. Je zult dus voor jezelf goed na moeten denken hoeveel risico je wilt en kunt lopen met je beleggingen.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.