Geef je kind de beste start!

Nu hoor ik je denken wat nou als mijn ouders al voor mij waren begonnen met beleggen? Hoeveel geld had ik dan nu gehad? Hoeveel zou ik dan moeten beleggen per maand? Om de €500 per maand van Xana (18) uit het volgende voorbeeld te evenaren zal je vanaf de eerste maand €145 moeten beleggen voor je kind welke het dan overneemt zodra die het zelf over kan nemen. Door deze €145 per maand te beleggen voor je kind komen de beleggingen op een uiteindelijk saldo op de verwachte AOW leeftijd van 69, net zo hoog uit als dat van Xana die op haar 18e begint met €500 per maand namelijk €2.714.077, dit bedrag is immens!
Nu kun je natuurlijk denken hadden mijn ouders dat maar gedaan? Maar helaas ontbrak hun de kennis. En hadden zij het geld wel om te beleggen? Er zijn natuurlijk een aantal factoren die meespelen. Het gaat er natuurlijk om dat jij deze kennis wel hebt en gewoon kan beginnen met beleggen voor je kindje m en dat hoeft geen €145 te zijn met €50 per maand kom je bijvoorbeeld ook al heel ver (€938.705 op 69jarige leeftijd). Het belangrijkste is dat je je kind betrekt bij zijn of haar beleggingen zodat ze hun geld zien groeien en weten wat ze er later mee kunnen gaan doen. Op die manier kan je ze stimuleren mee te gaan investeren voor hun financiële toekomst en hebben ze later geen problemen met pensioen.
Zoals je kan zien is het rendement enorm over het belegde vermogen omdat de tijd in de markt 69 jaar bedraagt met een inleg van maar €145 per maand/1740 per jaar. Zo kan je voor komende generaties welvaart opbouwen. Het blijft natuurlijk lastig dit te behouden maar jij kan een welvarende familie starten door een klein bedrag te beleggen.

Beleggen op naam van je kind

Beleggen voor je kind in indexfondsen is bij verschillende banken en brokers mogelijk. Je maakt dan een account aan op naam van je kind. En kan direct beginnen met beleggen op naam van je kind. Wel betaal je belasting over het vermogen van je kind omdat dit vermogen wordt gerekend tot het vermogen van de ouders totdat het kind de leeftijd van 18 bereikt. Dit geldt alleen mits het  gezamenlijke vermogen boven het belastingvrije vermogen van €57k per ouder ligt (in 2023).

Een rekening voor je kind kan bijvoorbeeld geopend worden bij de volgende banken en brokers:
  • Meesman
  • ABN-Amro
  • ING
  • Rabobank
  • Brand New Day
Let hierbij op de lopende kosten. Deze lopen namelijk sterk uiteen.
Kijk dus goed welke kosten zijn verbonden aan de broker/bank en kijk goed welke fondsen ze aanbieden. Je wilt namelijk een zo gespreid mogelijk fonds met zo laag mogelijke kosten. Indexfondsen vergelijken kan op deze website indexfondsenvergelijken.nl.

Beleggen voor je kind in jouw account

Wanneer je niet belegt op naam van het kind (bijvoorbeeld omdat je bij het bereiken van 18-jarige leeftijd geen zeggenschap meer hebt over wat er met het geld gebeurt) is er mogelijk schenkbelasting verschuldigd bij het geven van het vermogen omdat je boven de belastingvrije schenkgrens komt. Aangezien het belegde vermogen dan gegroeid is tot ongeveer €61.000 en dit boven de schenkgrens ligt voor ouders. Deze ligt in 2023 op €6.065 per jaar. Daarnaast mag eenmalig €28.947 worden geschonken waar de €61.378 ook ver boven ligt. Wanneer je dus in één keer het bedrag schenkt zal belasting moeten worden betaald.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de portefeuille in fases over te hevelen naar het kind. Door bij jou de aandelen te verkopen en bij je kind direct weer in te kopen. Let wel op dat je dit direct doet, je wilt geen dag missen op de aandelenmarkt. Je kan hier dan de jaarlijkse schenkgrens voor aanhouden en daarnaast de eenmalige belastingvrije schenkgrens van (in 2023) €28.947 één keer gebruiken om een groter deel van de portefeuille over te maken.

Het voordeel is dat je overal kan beleggen op deze manier. Bijvoorbeeld bij je eigen bank kan je (meestal) meerdere rekeningen aanmaken zo kan je op een aparte rekening beleggen voor je kind (wel op je eigen naam) en zo de beleggingen gescheiden houden. Op deze manier behoud je het overzicht op de beleggingen.
 
De huidige belastingvrije schenkingsbedragen vind je op: Belastingvrij schenken

Bonus: Babyshower? Compound growth power bedoel je!

Om deze kracht te versterken, kan je bij het organiseren van een babyshower en de kraamvisite een vrijwillige bijdrage vragen aan alle genodigden om het kind een financiële boost te geven. Zet bijvoorbeeld een grote glazen pot neer om het geld in te doen. Zo hoef je zelf minder per maand in te leggen of begin je met een mooi bedrag vanaf de geboorte en kan het geld gaan werken voor je kind. Zo bekostig je de financiële vrijheid van je kind niet alleen, maar samen met je vrienden en familie. Bespreek dit dus met je ouders en vrienden en leg uit waarom er nu geïnvesteerd zou moeten worden voor het kind en hoe dit geld op deze manier het beste resultaat gaat behalen door de kracht van compound interest. Iedere geïnvesteerde euro wordt namelijk 106x zo veel waard met een gemiddelde groei van 7% per jaar voor 69 jaar. Als je €1000 inzamelt bij de geboorte van je baby heb je al €106.000 voor zijn of haar pensioen.

De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.