Waarom je niet moet luisteren naar experts

Je ziet het bijna elke dag wel ergens langskomen, van die angst zaai berichten op social media, tv, de krant, het nieuws. Er is altijd wel iemand die zegt dat aandelen in gaan storten of sky high gaan. Of juist weer de tips van alles wat je wel of niet moet kopen als belegging, van de experts met “de glazen bol”. Je wordt er letterlijk mee doodgegooid en dat is niet alleen in de afgelopen jaren, ook in 2009 toen de beurs net weer aan het opkrabbelen was waren er berichten dat dit nooit ging gebeuren. En toch kwam de grote bull (stijgende) markt die nog steeds aanhoudt. Laat je dus niet onthouden van investeren want niet investeren kost je iedere dag weer geld.
Aangezien wij iedereen aanraden te beleggen voor de lange termijn hebben al deze nieuwsberichten geen enkele toevoeging op je beleggingsplan. Een dip of crash van vandaag zou je niet bang moeten maken voor morgen. Want wanneer je beleggingshorizon nog 10-20-30 jaar weg is maakt die crash nu helemaal niks uit. En zou zelfs kansen bieden, want kopen in een dip geeft weer meer ruimte om te groeien op de lange termijn. Altijd lekker die korting, we blijven immers toch Nederlanders. Houdt dus vast aan je plan en blijf beleggen volgens je plan.

"Belegger experts"

Je kent ze wel de “belegger experts” die de crash van 2008 voorspelde. Er werd zelfs een film over gemaakt “The big short”. Dit was natuurlijk ongelooflijk dat iemand dit kon voorspellen. Deze mannen hadden zichzelf “voorbereid” op iets wat niemand aan zag komen. En toen ze gelijk bleken te hebben werden ze dan ook wereld beroemd. Want zij hadden dit aan zien komen en de grote banken en vermogensbeheerders niet. Maar naast dit ene voorbeeld zijn er dagelijks voorbeelden van mensen die berichten de wereld insturen dat er een crash aankomt. Of banken die de groei voor het komende jaar voorspellen, en hoe vaak zitten ze daar wel niet naast. Vaker dan dat ze goed zitten want anders hadden ze zo veel geld kunnen verdienen dat ze deze berichten niet meer hoefde te plaatsen. Dit doen ze alleen om zo wanneer ze gelijk hebben in de picture te komen staan, en op die manier klanten te trekken. Daarnaast word je als guru natuurlijk overal uitgenodigd om je verhaal en nieuwste voorspellingen te doen. Want als je eenmaal gelijk hebt gehad zal dat in de toekomst ook nog wel zo zijn, toch?

Koopadviezen

Ook de zogenaamde “experts” met koopadviezen die je vertellen welk aandeel je moet kopen en of verkopen zoals bijvoorbeeld op TV, dit is natuurlijk allemaal vermakelijk maar ook zij hebben geen glazen bol en kunnen alleen een technische analyse doen op een markt die wordt gestuurd door emotie. Uit onderzoek blijkt ook dat technische analyse niet werkt en dit meer geluk is dan skills. Ook alle cursussen of koopadviezen die je kan kopen op internet hoe je aandelen moet kopen. Dit zijn allemaal adviezen die niet bewezen zijn dat ze werken. En tuurlijk heeft Warren Buffet 20% per jaar aan gemiddeld rendement. Maar dit is ook waarom iedereen hem kent, maar hij verkoopt niet zomaar zijn aandelen in een crash en kijkt naar de achterliggende waarde van een bedrijf.

Niemand heeft een glazen bol

Deze zogenaamde “experts” die iedere keer weer een crash voorspellen en angst zaaien. Hebben het vaak bij het foute eind. Zij hebben dus ook zeker geen glazen bol om in de toekomst te kunnen kijken. Want wanneer ze dit zouden kunnen, hadden ze zo veel geld dat ze uit de picture zouden willen blijven en genieten van hun privacy en geld ergens op een drijvende stad (mega yacht). Waar niemand hen zou storen, beïnvloeden, of vinden.

En dat niet alleen wanneer je voor de lange termijn belegd in ETF’s zou je focus dus moeten liggen op het investeren in de ETF’s. Niet op het inspelen op de markt want zoals wij al vaak hebben gezegd kan je niet winnen van de markt. Het gaat om je tijd in de markt niet om het timen van de markt.

Het verkopen en kopen van aandelen kan je heel veel geld kosten.

Het is uiterst belangrijk dat je zelf je onderzoek doet en niet uitgaat van het advies van iemand anders. Het kopen van aandelen kan erop zichzelf natuurlijk voor zorgen dat je geld verliest. Maar het verkopen van aandelen of je ETF’s kan ook heel veel geld kosten, je loopt namelijk dividenden en groei mis. Beleggen is namelijk iets dat je op de lange termijn doet, omdat je op deze manier het beste rendement kan behalen. Zo is bijvoorbeeld Amazon tijdens de internet bubbel eerst 90% gezakt voordat die jaren later echt ging stijgen. Het gaat er dus niet om wat op korte termijn gebeurt maar op lange termijn. Je kunt ook wel raden dat in 1999 de koopadviezen niet denderend waren voor Amazon. Dit geld natuurlijk ook voor ETF’s deze zul je ook lang vast moeten houden en steeds verkopen kan je dus veel geld kosten over de lange termijn. Blijf dus bij je lange termijnplan en laat niemand je hiervan afpraten.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.