Wat is een indexfonds

Je zult vast al eens van het fenomeen gehoord hebben “indexfonds” maar wat is nou zo’n indexfonds precies? Dat lees je in deze blog. Beleggen in indexfondsen is namelijk de meest toegankelijke manier om te beleggen in aandelen en obligaties. En je verslaat op de lange termijn (30 jaar) namelijk 99% van de actief beheerde beleggingsfondsen. In deze blog zal duidelijk worden wat een indexfonds precies is.

Wat is een beleggingsfonds

Om de vraag te kunnen beantwoorden wat een indexfonds is moet eerst een duidelijk beeld worden gegeven van een beleggingsfonds, aangezien dit de basis is van een indexfonds. Een beleggingsfonds is een actief beheerde beleggingsportefeuille die wordt beheerd door experts op het gebied van beleggen. In dit fonds zit geld van soms wel miljoenen beleggers, dat geld word beheerd door deze experts ofwel fondsmanagers en analisten zij selecteren vermogensbestanddelen zoals aandelen en verhandelen deze binnen het fonds. Op deze manier proberen zij een index ofwel de markt te verslaan. Deze beleggingsfondsen zijn dan ook meestal goed gespreid over verschillende regio’s, landen en sectoren. Het voordeel van een beleggingsfonds is dat automatisch in meerdere bedrijven en sectoren wordt belegd en er diversiteit binnen de portefeuille ontstaat. Zonder dat de belegger hier zelf nog iets aan hoeft te doen. Wanneer een van de bedrijven niet goed presteert wordt dit opgevangen door de andere bedrijven in de portefeuille. De kosten van actief beheerde beleggingsfondsen liggen wel hoger dan van passieve beleggingsfondsen (indexfondsen). Deze kosten ontstaan door de tussenkomst van dure fondsmanagers, analisten en het uitvoeren van vele transacties om zo de markt/index die wordt gevolgd te verslaan. Het consistent verslaan van de markt lukt maar 4% van de fondsmanagers over een periode van 15 jaar en maar 1% over een periode van 30 jaar, de zogenaamde actieve beleggingsexpert zit er dus vaak naast. En om deze 1% van fondsmanagers te vinden die na hun hoge kosten de markt consistent gaan verslaan heb je heel veel geluk nodig. Dit is namelijk niet te baseren op de behaalde resultaten uit het verleden of een hoge Morningstar rating. Want zoals vaak gezegd resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Je zoekt dan eigenlijk een naald in een hooiberg.

Wat is een index?

Het is misschien handig om eerst even kort uit te leggen wat een index is en een leuke vereenvoudigde omschrijving te geven van een index. Dit stukje komt uit het boek “beleggen voor dummies” met een kleine aanvulling voor nog meer duidelijkheid:

Vergelijk een index met een fruitmand. Hierin zitten diverse soorten fruit, zoals appels, bananen, druiven en mandarijnen. De totale fruitmand (de index) heeft een totaalgewicht, dat wordt bepaald door het gewicht van het afzonderlijke fruit. Hierdoor heeft het ene stuk fruit (aandeel) een grotere invloed op het totale gewicht (de index) dan het ander stuk fruit. Wanneer dit grote fruitstuk begint te rotten en dus in waarde daalt, heeft dit een groter effect op het totale gewicht (de index) dan wanneer een klein stuk fruit begint te rotten. Wanneer een groot stuk fruit procentueel zou gaan groeien, zal het totale gewicht van de index ook sneller toenemen. De index is dus het totale gewicht van een aantal aandelen dat samen de index vormt.

Het indexfonds

Wat is dan zo’n indexfonds waar deze blog over gaat? Een indexfonds is een passief beleggingsfonds dat een index volgt en deze probeert na te bootsen in plaats van te verslaan. Er wordt in een indexfonds alleen gehandeld als de weging van de aandelen binnen de index verandert. Vandaar dat dit geen actief maar passief beleggingsfonds is. Om de index na te bootsen moet de index dus nauwgezet gevolgd worden door de beheerder van het indexfonds. Daarom stelt de beheerder twee tot vier keer per jaar de vermogensverdeling van het fonds bij om zo de index nauwgezet te kunnen blijven volgen. Dit omdat de weging in de index kan zijn veranderd omdat bijvoorbeeld 1 bedrijf veel harder in waarde is gestegen ten opzichte van de andere bedrijven. Doordat er weinig wordt gehandeld binnen het fonds zijn er geen dure managers of analisten nodig voor het selecteren van aandelen, daarom is deze manier van beleggen voordeliger dan beleggen in actief beheerde beleggingsfondsen. Daarnaast weet je inmiddels dat deze dure managers en analisten 99% van de tijd het niet voor elkaar krijgen de markt/index te verslaan over een periode van 30 jaar.

Wat is een ETF

Het belangrijke verschil tussen het beleggen in een ETF en een indexfonds zit in de verhandelbaarheid van een ETF. Een ETF ofwel 'Exchange Traded Fund' is zoals de naam al zegt een fonds dat verhandelbaar is op de beurs. Zo'n ETF kan dus ieder moment van de beursdag gekocht of verkocht worden. Wel is het hier nodig om een geheel product te kopen. Dus als de koers op €98,87 staat zul je €98.87 of een veelvoud hiervan neer moeten leggen om te kunnen beleggen. Bij een indexfonds kan voor iedere hoeveelheid euro’s worden gekocht. Is de koers €20 en beleg je bijvoorbeeld maar €5 dan krijg je dus een kwart deel van de participatie in het indexfonds. Het nadeel van een indexfonds is dat is maar één keer per dag of soms zelfs per week een aankoopmoment is, hierdoor is de verhandelbaarheid veel minder groot. Dit aankopen gebeurt vaak aan het einde van de beursdag en wordt uitgevoerd door de bank of broker, ook kan het zo zijn dat je geld hebt gestort en dit pas een aantal werkdagen later wordt belegd. Een ETF is zelfstandig te verhandelen tijdens de openingstijden van de beurs daardoor is de verhandelbaarheid groter. Beide beleggingsproducten hebben een vergelijkbare spreiding en vergelijkbare lage kosten. Het gevaar van een ETF is alleen dat je makkelijker kan gaan handelen en hierdoor kan je veel rendement mislopen, omdat je de aandelenmarkt niet consistent kan verslaan. Deze gevaren zijn een stuk kleiner bij het automatisch aankopen van een indexfonds. let er dus op dat als je ETF’s koopt je deze niet gaat verhandelen. Daarnaast kan het handelen kosten met zich meebrengen en deze zorgen voor een verlaging van je rendement. Dat wil je natuurlijk niet!

Op de lange termijn is een indexfonds dus een betere optie dan een beleggingsfonds. Dit omdat je niet op voorhand de 1% beleggingsfondsen kan vinden die de markt Consistent verslaan. Wanneer je geen glazen bol hebt en wat gezond verstand weet je dat jij deze manager of dit fonds ook niet kan vinden. Wanneer er voor professionals maar 1% kans is om beter te presteren dan een indexfonds, waarom zou je dan de moeite nemen om zelf aandelen of een beleggingsfonds te gaan zoeken om vervolgens op de lange termijn met 99% zekerheid te verliezen van de markt. Zet het dus uit je hoofd en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en koop indexfondsen. Dit kan al vanaf een laag bedrag, zelfs vanaf €1-€50 per maand met een beleggingsrekening bij verschillende Nederlandse banken zoals bijvoorbeeld: ABN-Amro, Brand New Day, ING, Rabobank.

De grootvader van het indexfonds

Misschien leuk om nog even een klein beetje geschiedenis van het indexfonds uit te leggen. Het eerste indexfonds werd al eerder gecreëerd. Maar John C. (Jack) Bogle, gaf kleine beleggers uiteindelijk de toegang tot indexbeleggen. Hij richtte namelijk in 1975 Vanguard op de grootste vereniging zonder winstoogmerk. Vanguard is inmiddels de op een na grootste vermogensbeheerder van de wereld. Wanneer je klant bent bij Vanguard word je door het kopen van de fondsen ook gelijk eigenaar van het Vanguard zelf. Hierdoor doet er niemand moeilijk wanneer de kosten voor de fondsen worden verlaagd want iedereen heeft hier profijt van. Het bedrijf Vanguard vernoemde John C. Bogle naar een Amerikaans oorlogsschip en hiermee verwees hij naar zijn beleggingsmotto “Stay the course” (vrij vertaald: doe niks). Zijn beleggingsstrategie bleef altijd onveranderd: koop periodiek de hele markt en verkoop nooit. Je hebt volgens hem dan ook geen verdere financiële kennis nodig wanneer je belegd in indexfondsen. Meer weten, lees dan nog even deze blog Waarom iedereen zou moeten beleggen in indexfondsen.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.