Waarom iedereen zou moeten beleggen in indexfondsen.

In de vorige blog over indexfondsen heb je al kunnen lezen wat een indexfonds is, heb je dat nog niet gedaan dan vind je de blog HIER. In het kort is een indexfonds een mandje met allemaal verschillende aandelen die je in één keer kan kopen. Maar waarom zou iedereen dan in zo’n mandje aandelen moeten beleggen? Dat lees je in deze blog.

Een goede spreiding

Door te beleggen in indexfondsen heb je direct een goede spreiding, dit zul je al vaker gehoord hebben. Er zijn momenteel overal indexfondsen voor, zelfs voor cryptomunten. Daarom is het belangrijk om te weten wat een goede spreiding is. En een goede spreiding binnen een indexfonds is dat het fonds wereldwijd is belegd en in zo'n groot mogelijk deel van de wereldmarkt belegd is. Of in ieder geval in zo veel mogelijk bedrijven die over de hele wereld actief zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Northern Trust fondsen of de S&P 500. Maar ook de spreiding over verschillende sectoren is belangrijk. Wanneer je alleen belegt in een bepaalde sector ben je weer bezig met het voorspellen van de markt en dat schiet vaak niet op. Dat lukt 99% van de professionele fondsmanagers niet consistent op de lange termijn, dus jou waarschijnlijk ook niet. Het is dus van belang dat je een indexfonds neemt met een zo breed mogelijke spreiding. Zo heb je direct een portfolio met een goede spreiding. In het kort: Koop een indexfonds dat in zo veel mogelijk bedrijven, sectoren, en landen is belegd.

Lage kosten

Indexfondsen hebben veel lagere lopende kosten dan actief beheerde fondsen die vaak ver boven de 1,5% kosten per jaar zitten. Je hebt tegenwoordig al indexfondsen in Nederland te koop met totale kosten van 0,35% per jaar. Dit is gevoelsmatig geen groot verschil, maar over de lange termijn zijn er toch flinke verschillen in de uitkomst van het totale rendement. Hoe kosten je rendement opsnoepen lees je HIER.  Hieronder zie je een voorbeeld waarbij is uitgegaan van een inleg van €500 per maand met een gemiddelde opbrengst van 7% per jaar over een looptijd van 30 jaar. Na kosten zijn de rendementen dus 6.65% voor een indexfonds en 5,50% voor een actief beheerd fonds. Na 30 jaar beleggen is er een verschil van dik €100.000. Daar kun je toch veel leuke dingen van kopen, of een hele dikke vakantie van betalen. Zonde van je geld dus!

Rendement van het marktgemiddelde

Een indexfonds haalt het marktgemiddelde aan rendement omdat het fonds eigenlijk de markt is. Omdat het fonds de index nauwgezet volgt zijn de opbrengsten nagenoeg gelijk. Wel is het belangrijk te zeggen dat hier de kosten nog vanaf gaan. Daarom is het belangrijk om je kosten zo laag mogelijk te houden zo heb je jaar in jaar uit een rendement ongeveer gelijk aan het marktgemiddelde. En zoals je weet in een tijdspanne van 30 jaar haalt maar 1% van de actief beheerde beleggingsfondsen een positief resultaat boven het marktgemiddelde. En welk fonds dit in de toekomst gaat worden is niet te voorspellen. Door een indexfonds te kopen kom je dus het dichts bij het marktgemiddelde, ieder jaar weer. En wat moet je hier zelf voor doen, nou eigenlijk helemaal niets! Je koopt met regelmaat een wereldwijd gespreid indexfonds en verkoopt deze nooit (tot je pensioen natuurlijk). That’s it, stay the course. Je kan dit zelfs helemaal automatiseren met een automatische incasso of overboeking, dit kan bijvoorbeeld bij de Nederlandse grootbanken dan hoef je helemaal niks meer zelf te doen.

Het kost weinig tijd

Wanneer je je indexfonds of beleggingsprofiel hebt geselecteerd en bent begonnen met beleggen is het makkelijk en kost het je als het goed is niet meer dan 5 minuten per maand of zelfs helemaal geen tijd. Je hoeft namelijk helemaal niets anders te doen dan nieuwe participaties in het fonds kopen en dat kan je automatiseren met een automatische overboeking en order. Het is wel van belang dat je niet gaat proberen de markt te timen. Pak voor jezelf een vaste dag in de maand dat je aandelen koopt. Bijvoorbeeld de eerste vrijdag van de maand (Soms is dit de tweede vrijdag aangezien de beurs heel af en toe dicht is op feestdagen). Maar het kan dus ook automatisch, en dan kost het je helemaal geen tijd meer nadat je je account hebt aangemaakt en een automatische overboeking hebt ingesteld, gaat alles vanzelf. Eens per jaar kijk je of je fondsen nog in verhouding zijn met de markt en herbalanceer je je portefeuille.

Geen moeilijke analyses of dure adviseurs nodig

Ooit een jaarverslag doorgekeken? Op het eerste gezicht weet je helemaal niet waar je moet zoeken. Of heb je weleens een patroon proberen te vinden in een technische analyse? En stel dat je dat kan, dan moet je ook nog eens de best presterende bedrijven van die sector vinden. Want de sector kan het goed doen maar dan hoeft niet elk bedrijf alles op orde te hebben. Het kost je ontzettend veel uren werk en dan moet je nog een beter resultaat behalen dan de markt. Door te beleggen in indexfondsen hoef je geen moeilijke analyses uit te voeren. Op deze manier heb je veel meer tijd over en kan je je richten op meer verdienen. Door meer te verdienen kan je weer meer beleggen en kan er meer geld voor je gaan werken of je hebt meer tijd voor leuke dingen. Waarom zou jij de markt wel kunnen verslaan als de professionals het al niet kunnen?

Sexy is anders.

Sexy is het beleggen in indexfondsen zeker niet. Maar op de lange termijn is het wel de beste strategie voor het grootste deel (99%) van de mensen. Zeker omdat pas achteraf gekeken kan worden naar de opbrengsten van de actieve belegger beter zijn dan die van de markt op de lange termijn. Met alle beleggers samen behalen we namelijk het marktgemiddelde, ofwel de opbrengst van de wereldindex dus hoe lager je kosten hoe dichter je bij het gemiddelde zit. En wanneer je jaren achter elkaar het gemiddelde haalt zit je zeker goed! De actieve belegger heeft een stuk meer rendement nodig omdat die veel meer kosten maakt voor het beheer en de handel binnen zijn portefeuille. Ofwel beleggen in indexfondsen is niet spannend en mijn motto is dan ook: Koop met regelmaat een wereldwijd gespreid indexfonds, verkoop nooit en wacht. “Stay the course” Je hoeft alleen deze 8 stappen te volgen!


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.