Iedereen kan beleggen met deze 8 regels

Veel van mijn vrienden komen naar me toe met de vraag:  ‘Ik weet dat je veel spaart, maar wat doe je met al dat geld?’. Want als ik het op een spaarrekening zet krijg ik bijna geen rente of ik geef het heel makkelijk uit. 'Wat moet ik er mee doen?' Vaak als je over beleggen begint schrikken ze. ‘Dat is toch heel risicovol en tijdrovend’. Maar dit hoeft helemaal niet. Als je je aan deze 8 simpele regels houdt is beleggen makkelijk, niet heel erg risicovol en het levert gemiddeld ook nog zo’n 10% rendement per jaar op.
“Hoeveel miljonairs ken je die rijk zijn geworden door hun geld op een spaarrekening te zetten? Dat bedoel ik.”

1. Hoe langer je kan beleggen, hoe beter.

De koersen van je beleggingen kunnen flink schommelen. Dat hebben we in 2022 wel weer kunnen zien. Het ging letterlijk op en neer, zoals te zien in de grafiek hieronder. Dit is een grafiek van de MSCI World Index van 2022, deze index volgt dik 1500 bedrijven in meer dan 20 landen. De waarde kan met grote percentages per maand schommelen en soms zelfs per week of per dag. Hier moet je doorheen gaan leren kijken. Je moet de grote lijnen gaan zien en even uitzoomen. Daarom is het zo belangrijk te beleggen voor de lange termijn, hoe korter de periode hoe groter de kans is dat je of ‘geluk’ of ‘pech’ hebt, je bent dan namelijk aan het gokken. Laat de markt zijn werk doen en na verloop van tijd hersteld de markt zich weer.
Als we kijken naar de grafiek vanaf 1970 dan zien we dat de waarde op de lange termijn altijd is gestegen. Er zijn natuurlijk altijd pieken en dalen maar als je naar de grote lijn kijkt stijgt de index altijd. Daarom is het zo belangrijk om te beleggen voor een lange periode en een wereldwijd gespreide index te volgen. Hier onder zien we het bewijs daarvan.

2. Kies een passende verdeling tussen vermogensbestanddelen.

Obligaties zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven of overheden. Als jij een obligatie koopt dan leen jij dus geld uit aan de overheid of een bedrijf. Als jij een aandeel koopt dan bezit jij feitelijk een klein stukje van dat bedrijf.

Obligaties en aandelen bewegen in een crisis meestal tegengesteld. Een voorbeeld hiervan is de crisis van 2008. Toen de aandelen fors onderuitgingen stegen de obligaties juist. Dit komt omdat de centrale banken dan goedkoop geld de markt in gaan pompen, hierdoor daalt de marktrente, hierop reageren de obligaties met hogere rentes door in waarde te stijgen(deze stof kan ik nog wel eens verdiepen in een andere blog). Voor meer zekerheid is het dus handig om een goede spreiding tussen obligaties en aandelen te maken. Dit noemen we de asset allocatie. Voor meer informatie lees je onze blog HIER. Een gepaste verdeling tussen aandelen en obligaties is voor iedereen anders, dit ligt namelijk aan je persoonlijke situatie en beleggingshorizon. De verdeling tussen aandelen en obligaties verschilt dus per persoon, levenssituatie en risicobereidheid.

3. Je hoeft de markt niet te verslaan, volg ‘de markt’.

Iedereen heeft het altijd over ‘de markt verslaan’. Een keer lukt het en de andere keer ga je zwaar onderuit. Het is voor professionele beleggers zelfs nagenoeg onmogelijk om de markt ieder jaar te verslaan. Een actief beheerd beleggingsfonds probeert de markt te verslaan, zo’n 20% van de fondsen lukt dit over een periode van 10 tot 20 jaar. Dat betekent dat het 80% van de fondsen niet lukt. Over een periode van 50 jaar is dat zelfs maar 1%. De winnaars van nu zijn de verliezers van morgen. Je haalt dus een beter resultaat als je index volgt in plaats van probeert te verslaan. Dit kan je doen door te investeren in indexfondsen. Meer weten over index fondsen? Bekijk onze blog HIER.

4. Ga voor de laagste kosten.

“Ik betaal liever iets meer, omdat het dan voor mij gedaan wordt, het meer vertrouwd is en ik krijg misschien iets meer rendement.” Dit is een grote fabel, elk procent kosten is een procent minder rendement. Een procent of een halve procent per jaar minder kosten lijkt misschien weinig maar als je naar de lange termijn gaat kijken dan gaan die lagere kosten een enorm verschil maken. Ook is er wetenschappelijk bewezen dat fondsen met hoge kosten slechter presteren dan fondsen met lagere kosten. Dit komt omdat het de fondsen met hoge kosten het niet lukt om de kosten met het rendement goed te maken voor de klant. Wil jij hier meer over weten? Lees dan HIER onze blog.

5. De DCA methode/periodiek beleggen.

Om het risico nog meer te spreiden kan het slim zijn om iedere maand participaties bij te kopen in plaats van in één keer een groot bedrag te beleggen. Ook heeft niet iedereen een grote som geld liggen die zomaar belegd kan worden. Als je iedere maand inkoopt dan spreidt je het risico omdat je over tijd zowel ‘hoog’ als ‘laag’ bijkoopt. Je hoeft dus niet elke dag de markt te gaan volgen om zo tegen een zo laag mogelijke prijs participaties bij te kopen. Met dolllar cost averaging (DCA)/Periodiek beleggen koop je dus zowel tijdens goede en slechte tijden in. Wanneer jij bijvoorbeeld iedere maand €100 belegt dan koop je bij een lage koers meer aandelen dan bij een hoge koers. Zo spreid je het risico in de loop van tijd. Daarnaast helpt deze methode van beleggen je om klein te beginnen en zo eerst te kunnen aftasten wat het met je doet wanneer de koers daalt. Wil jij meer weten over DCA? Bekijk dan HIER onze blog.

6. Pas je risico aan aan je situatie.

Iedereen belegt met een ander doel en heeft een andere risicobeleving. De een ligt nachtenlang wakker als zijn portefeuille 10% daalt en de ander doet het helemaal niks bij een daling van 50%. Iedereen heeft dus een andere risicobeleving. Daarnaast is het voor iedereen ook nog anders hoeveel risico gelopen kan worden. Zo is het voor mensen die het geld op kortere termijn nodig hebben slim het risico af te bouwen door de positie van risicovollere aandelen om te zetten naar bijvoorbeeld obligaties. Zo gaat niet door een crisis al het geld in rook op, als er geen tijd meer is om te wachten op een herstel.

7. Stay the course!

Vaak denken we dat we het beter weten of dat alle zogenaamde “experts” gelijk hebben en dat de markt nu echt gaat instorten. Deze berichten en zenuwen reageren vooral mannen impulsief op. We denken dat de markt gaat instorten dus moeten we bij deze dip toch maar al onze aandelen verkopen. Of we gaan andere gekke dingen doen en dat zorgt ervoor dat je rendement tegen gaat vallen. Je moet namelijk twee keer gelijk hebben. Het moment dat de markt gaat dalen en het moment dat de markt gaat stijgen. Op het hoogste punt verkopen en op het laagste punt is niet te voorspellen. Het is dus beter om gewoon vast te houden aan je plan en je geld belegd te laten staan.

Ga dus niet al je aandelen verkopen als je denkt dat de markt gaat dalen of extra bijkopen als de markt al een tijdje aan het stijgen is en het “zo lekker” gaat. Extra beleggen kan natuurlijk altijd maar als je voor de lange termijn belegt, weet je één ding zeker, je krijgt te maken met goede en slechte tijden op de beurs. Blijf beleggen met de DCA-methode, blijf bij je plan en raak niet in paniek als de markt daalt. Onderzoeken laten telkens zien dat de markt niet te voorspellen is, probeer dat dus niet. Ook niet als je oom of een of andere “expert” roept dat de koersen gaan stijgen of dalen. Ook je kapper weet niet welke kant de beurs op gaat bewegen, laat je dus niet van je plan. No matter what.
“it's not about timing the market, but about time in the market,”

8. Automatiseer je beleggingen.

Door je beleggingen te volledig te automatiseren haal je een groot stuk van de emotie uit beleggen. Dit komt omdat je niet meer bezig hoeft te zijn met de koersen van je indexfondsen, je koopt namelijk periodiek, automatisch participaties in het fonds. Dit zorgt ervoor dat je niet meer probeert de markt te verslaan of in paniek te verkopen. Het helpt je dus eigenlijk om de bovenstaande stappen te volgen.

Wist je dat uit onderzoek van Fidelity, een grote Amerikaanse beleggingsmaatschappij, blijkt dat de beste beleggers tussen 2003-2013 beleggers waren die inmiddels overleden waren of vergeten zijn dat ze nog ergens een rekening hadden. Dit komt omdat ze niet reageren op schommelingen van de markt. En dat kan jij ook door al deze regels te volgen en te beleggen met dezelfde strategie die ik volg.
“Investeren moet voelen als kijken naar verf die droogt of gras dat groeit. Als je spanning zoekt, ga dan naar het casino.”


De informatie in deze PDF is onze persoonlijke mening/ervaring, geen beleggingsadvies en je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Blauw onderstreepte links met   kunnen mij een vergoeding opleveren voor het doorverwijzen. Dit kost jou niets.

MEER LEZEN

EEN VAKANTIEBAANTJE, HOUDT HIER DAN REKENING MEE
Tegenwoordig kan je bijna overal wel werken, als je tenminste wilt werken. Overal waar je loopt hangen posters met de vraag naar jou. Er is dan ook een flink personeelstekort in Nederland hierdoor ligt het vakantiewerk ook voor het oprapen. En laat het nou zo zijn dat we nu vakantie hebben en genoeg tijd om even wat geld te verdienen. Er zijn wel een aantal dingetjes waar je op moet letten daarom hebben we deze blog geschreven.

LEES MEER

STAGE OF MINOR IN HET BUITENLAND
Ga jij binnenkort een minor of stagelopen in het buitenland dan komt er een hoop op je af, allemaal papierwerk dat je moet regelen voor de stage of minor. Maar wist je dat je ook vergoedingen kan krijgen vanuit de overheid. Deze kun je heel gemakkelijk aanvragen door de volgende stappen te volgen. Dit scheelt je weer een mooi bedrag per maand. Wij kunnen natuurlijk niet garanderen dat jij recht hebt op deze vergoedingen, maar aanvragen en inlezen is zeker de moeite. Hoe je dit doet leggen we uit in deze blog.

LEES MEER

HALFJAAR UPDATE VAN ONZE DOELEN VAN 2022
Na het tweede kwartaal van het jaar is het weer eens hoog tijd voor een update rondom onze doelen. We zijn met een aantal doelen hard op weg naar het bereiken van het doel maar andere doelen hebben wat tegenslagen gekend. We hebben afgelopen halfjaar hard gewerkt alleen komt dit soms in de vooruitgang van de doelen niet naar voren.

LEES MEER