Een vakantiebaantje, houdt hier dan rekening mee

Tegenwoordig kan je bijna overal wel werken, als je tenminste wilt werken. Overal waar je loopt hangen posters met de vraag naar jou. Er is dan ook een flink personeelstekort in Nederland hierdoor ligt het vakantiewerk ook voor het oprapen. En laat het nou zo zijn dat we nu vakantie hebben en genoeg tijd om even wat geld te verdienen. Er zijn wel een aantal dingetjes waar je op moet letten daarom hebben we deze blog geschreven.

Hoeveel moet je minimaal verdienen?

In Nederland geld er een wettelijk minimumjeugdloon en wordt berekend op basis van een 40-urige werkweek. Voor jongere zijn deze bedragen erg laag, dit heeft de overheid gedaan om het voor bedrijven aantrekkelijker te maken om een 15-jarige aan te nemen dan een 20-jarige omdat de 20-jarige vaak meer werkervaring heeft. Dit lagere loon zou dan op moeten wegen tegen het gebrek aan ervaring. Laat dit lagere loon je niet tegenhouden want je verdient toch je eigen geld en je bouwt al een cv en ervaring op waardoor je straks bij een volgende werkgever aan kan tonen dat je al ervaring hebt.

Het minimumloon in Nederland stijgt ieder jaar een beetje maar bedraagt nu de volgende bedragen. Dit is wat je minimaal moet verdienen exclusief 8% vakantiegeld. De 8% komt er dus nog bovenop houdt hier rekening mee. Alle bedragen in de tabel zijn Bruto en komen van de website van het UWV.

https://www.uwv.nl/particulieren/bedragen/detail/minimum-jeugd-loon 


LeeftijdPer maandPer weekPer dagPer uur
21+€1.756,20€405,30€81,06€10,13
20 jaar€1404,95€324,25€64,85€8,11
19 jaar€1.053,70€243,20€48,64€5,98
18 jaar€878,10€202,65€40,53€5,07
17 jaar€693,70€160,10€32,02€4,00
16 jaar€605,90€139,85€27,97€3,50
15 jaar€526,85€121,60€24,32€3,04
13-14 jaarGeen wettelijk minimumloon

‘Iemand van 18 jaar is volwassen en zou daarom ook een volwassen loon moeten krijgen’ – Salim El Aater

Een 18jarige verdient minder loon dan een 21-jarige wat krom is want de 18-jarige heeft ook alle kosten zoals studiekosten, huur en zorgkosten. Het is dus erg krom dat dit bestaat en de 18-jarige daarom minder verdient dan een 21-jarige want waarschijnlijk zijn ze beide nog aan het studeren.

Het loon uit de tabel is natuurlijk niet het loon waar je voor moet gaan werken er zijn genoeg bedrijven die meer bieden dan het minimumloon. Zeker nu de arbeidsmarkt zo’n enorme krapte kent heb jij het eigenlijk voor het kiezen waar je gaat werken en een klein beetje voor hoeveel. Zoek dus even goed waar je wat gaat verdienen, maar houdt dan ook rekening met je reistijd/reiskosten want deze tijd ben je ook kwijt. Hierdoor kan het soms slimmer zijn iets dichter bij huis te gaan werken voor iets minder geld. Want je tijd heeft zeker ook waarde, vergeet dit niet mee te nemen. Lees meer over een bijbaantje in de blog.

Let op je loon kan een vertekend beeld geven

Je loon kan een vertekend beeld geven zo zijn er werkgevers die een all-in loon opgeven op hun website, hierin zit dan al het vakantiegeld van 8% en de waarde van vakantie dagen á 10% al opgenomen zo lijkt het loon van €11,80 all-in al snel meer dan €10,- exclusief deze bedragen. Terwijl je feitelijk hetzelfde verdient. Daarom is het belangrijk even te checken of het geboden bedrag all-in is of niet. Daarnaast is bij sommige bedrijven nog een hogere toeslag van toepassing, waardoor je brutoloon nog hoger is. Vraag dus even naar je bruto uurloon exclusief toeslag en inclusief toeslag wanneer je bijbaantjes gaat vergelijken.

Let op je mag maar een x aantal uren werken!

Helaas zit er aan je leeftijd ook een maximaal aantal uren dat je mag werken. Zeker voor je 16e ben flink belemmert in het aantal uren dat je mag werken. Zo mag iemand van 13 of 14 jaar op een schooldag maar 2 uur per dag werken, dit omdat schooldagen ook mee worden gerekend met je werkuren. In een vakantieweek mogen ze wel 35 uur per week werken dat zijn dan 5 dagen van maximaal 7 uur. Maar niet voor 07.00 en niet na 19.00 je bent dus redelijk beperkt op die leeftijd en dat is wel begrijpelijk natuurlijk want je bent leerplichtig en jong. Daarnaast mag je ook niet op zondag werken dit beperkt je nog meer in je uren zeker in de schoolweken.

Lees hoe het precies zit voor 13- en 14-jarige op de site van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijbaan-vakantiewerk-en-stage-door-jongeren/vraag-en-antwoord/hoeveel-uur-werken-13-14-jaar 

Als 15-jarige mag je alweer wat meer uren maken zo mag je nu 8 uur per dag werken mits je geen school hebt. Hierdoor mag je nu 40 uur per week werken. Je mag nu onder voorwaarden wel op zondag werken dit kan je weer extra geld opleveren door de zondag toeslagen, houdt hier dan ook rekening mee met het zoeken naar werk.

Lees hoe het precies zit voor een 15-jarige op de website van de rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijbaan-vakantiewerk-en-stage-door-jongeren/vraag-en-antwoord/hoeveel-uur-werken-15-jaar 

Als 16- en 17-jarige mag je alweer meer uren maken zo mag je nu 45 uur in een week werken mits je er niet meer dan 160 maakt in 4 weken.

Lees hoe het precies zit voor een 16 en 17 jarige op de website van de rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijbaan-vakantiewerk-en-stage-door-jongeren/vraag-en-antwoord/hoeveel-uur-werken-16-17-jaar#:~:text=Als%20je%2016%20of%2017,je%20recht%20op%20extra%20rusttijden.

Vanaf je 18e val je onder de werktijden van volwassenen, je mag nu 12 uur per dienst werken met een maximaal van 60 uur per week. Let wel dat je ook recht hebt op wekelijkse rust en iedere werkdag minimaal 11 uur niet mag werken. Je krijgt wel nog niet betaald als volwassene dat is pas van af je 21ste

Lees hoe het precies zit voor een volwassene op de website van de rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werktijden/vraag-en-antwoord/wettelijke-regels-werktijden-en-rusttijden#:~:text=U%20mag%20maximaal%2012%20uur,maximaal%2060%20uur%20per%20week.

Deze werktijden zijn er om uitbuiting te voorkomen, maar je moet natuurlijk ook zelf je eigen grenzen aangeven want wanneer je het niet trekt om bijvoorbeeld 5 dagen te werken dan moet je dit zeker aangeven bij je werkgever, je gezondheid is het belangrijkst en daar hoort je mentale gezondheid ook bij. Werk je dus niet helemaal kapot, maar verdien zeker elke week wat centen want zonder geld kan je ook niet.
Maak je niet te druk om de sector waarin je bijbaantje zit omdat dit niet zou passen bij je toekomstige droombaan. Het belangrijkste is namelijk dat je ervaring opdoet met collega’s en leert dat er fouten gemaakt mogen worden. Dus zoek vandaag nog een vakantiebaantje dat je misschien wel kan behouden terwijl je naar school gaat, want zeg nou zelf we hebben tegenwoordig toch echt allemaal geld nodig. Daarnaast kan je natuurlijk beginnen met beleggen van het geld dat je verdient, want als je geld verdient kun je natuurlijk direct beginnen met beleggen, een bijbaantje kan je namelijk ook miljonair maken. Lees hierover alles in de blog.

MEER LEZEN

STAGE OF MINOR IN HET BUITENLAND
Ga jij binnenkort een minor of stagelopen in het buitenland dan komt er een hoop op je af, allemaal papierwerk dat je moet regelen voor de stage of minor. Maar wist je dat je ook vergoedingen kan krijgen vanuit de overheid. Deze kun je heel gemakkelijk aanvragen door de volgende stappen te volgen. Dit scheelt je weer een mooi bedrag per maand. Ik kan niet garanderen dat jij recht hebt op deze vergoedingen, maar inlezen en  aanvragen zeker de moeite waard. Hoe je dit doet lees je in deze blog.

LEES MEER

HALFJAAR UPDATE VAN ONZE DOELEN VAN 2022
Na het tweede kwartaal van het jaar is het weer eens hoog tijd voor een update rondom onze doelen. We zijn met een aantal doelen hard op weg naar het bereiken van het doel maar andere doelen hebben wat tegenslagen gekend. We hebben afgelopen halfjaar hard gewerkt alleen komt dit soms in de vooruitgang van de doelen niet naar voren.

LEES MEER

TIJD OM JE ZOOI OP TE RUIMEN
In maart moesten we Richards oma verhuizen want ze ging naar een verzorgingstehuis. En wat we al niet vonden in het huis wat waarschijnlijk in geen jaren is aangeraakt of waar zelfs nog het prijskaartje aan zat. Al deze spullen zorgde voor een huis dat helemaal vol was met van alles en nog wat en waarvan het meeste eigenlijk nagenoeg niet gebruikt werd. Is dit herkenbaar voor jou?

LEES MEER