Stage of minor in het buitenland

Ga jij binnenkort een minor of stagelopen in het buitenland dan komt er een hoop op je af, allemaal papierwerk dat je moet regelen voor de stage of minor. Maar wist je dat je ook vergoedingen kan krijgen vanuit de overheid. Deze kun je heel gemakkelijk aanvragen door de volgende stappen te volgen. Dit scheelt je weer een mooi bedrag per maand. Wij kunnen natuurlijk niet garanderen dat jij recht hebt op deze vergoedingen, maar aanvragen en inlezen is zeker de moeite. Hoe je dit doet leggen we uit in deze blog.
Ga jij in het buitenland stagelopen, studeren of een minor volgen dan heb je recht op een ov-vergoeding. Je kunt dan jouw studentenreisproduct eenvoudig omzetten in een ov-vergoeding buitenland van maar liefst €104,42 per maand. Je hoeft hiervoor alleen een formulier in te vullen en op te sturen. Probeer dit formulier wel 2 maanden voor aanvang en in ieder geval de maand voordat je start op te sturen. Dit doe je door de volgende stappen te volgen.

1. Formulier downloaden
Download het formulier op deze website onder het kopje “aanvragen”, daar staat helemaal onderaan een download “verklaring onderwijsinstelling bij ov-vergoeding buitenland”

https://duo.nl/particulier/ov-vergoeding-buitenland.jsp

2. Vul op het formulier onder kopje 1 je naam en geboortedatum in.

3. Vraag je stage coördinator naar wie je dit formulier moet mailen, dit is waarschijnlijk de administratie van je school.

4. Stuur je aanvraag naar het mailadres dat je hebt gekregen.

5. Wacht nu af tot je het formulier terugkrijgt.

6. Check of alles goed is ingevuld.

7. Log in op https://duo.nl/particulier/inloggen-op-mijn-duo.jsp

8. Ga naar studiefinanciering en klik bij je reisproduct op wijzigen en kies voor ‘ov-vergoeding buitenland’.

9. Upload je bestand in pdf-vorm en voer de start en eind maand in.

10. Opslaan, wachten, OV stopzetten en dan €104,42 cashen per maand.

Voor een volledige studie in het buitenland hoef je dit formulier niet in te vullen. Je regelt het dan direct tijdens het aanvragen van je studiefinanciering.

Let op! Vergeet niet je studentenreisproduct stop te zetten bij een ov-apparaat. Wanneer je dit niet doet krijg je namelijk geen vergoeding voor de maanden waarin deze nog aan staat.

Ben je weer terug in Nederland, vergeet dan niet je reisproduct weer aan te zetten.

Dit doe je door in te loggen op DUO, Klik dan op ‘studiefinanciering’ en dan ‘mijn producten’ hier kan je je abonnement weer aan te zetten.

Tijdelijke uitwonende beurs

Studeer jij MBO of val je onder het oude stelsel voor hbo en universiteit, en ga je in het buitenland een stage lopen of een minor volgen dan kun je ook een beurs voor uitwonenden aanvragen, mits je die nog niet hebt natuurlijk. Je past dan heel makkelijk online je woonsituatie aan in je mijn DUO omgeving.

Dit doe je door onder het kopje ‘studiefinanciering’ achter de ‘soort studiefinanciering’ je woonsituatie aan te passen. Hiervoor moet je je wel inschrijven op het nieuwe adres en je uitschrijven op je oude adres. Je kan dit voorkomen door een uitzondering aan te vragen, dit kan wanneer je minder dan 2/3e van het jaar voor je studie in het buitenland verblijft. Hiervoor volg je de volgende stappen:

1. Ga naar je mijn DUO omgeving

2. Ga via ‘mijn producten’ -> ‘studiefinanciering’ naar het kopje ‘privésituatie’.

3. Hier klik je op ‘uitzondering inschrijving gemeente’ en dan op ‘uitzondering aanvragen’

4. Hier kies je voor ‘ik ga stagelopen buiten Nederland. Ik verblijf voor minder dan 2/3 van het kalenderjaar in het buitenland.’

https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/tijdelijk-naar-het-buitenland.jsp

Dit kan ook wanneer je een volledige mbo, hbo of universitaire studie in het buitenland volgt voor meer info check de links hieronder.

Volledige mbo in het buitenland

https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/volledige-mbo-opleiding-in-het-buitenland.jsp

Volledige hbo of universitaire studie in het buitenland

https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-buitenland/volledige-opleiding-aan-hbo-of-universiteit-in-het-buitenland.jsp

Erasmus beurs

Ga jij stagelopen of een minor volgen in het buitenland check dan zeker even bij je school of je recht hebt op een Erasmusbeurs. De Erasmusbeurs bedraagt minimaal €200 maar kan oplopen tot wel €450 per maand. De beurs moet je aanvragen bij jou hogeschool of universiteit, neem hiervoor contact op met de international office en zij zullen je verder helpen. Het is wel aan te raden hier direct mee te beginnen als je weet dat je in het buitenland gaat studeren of stage gaat lopen. Er is per school maar een beperkt bedrag beschikbaar.

Meer info over de Erasmusbeurs

Ben je klaar voor vertrek?

Heb je alles geregeld en ben je klaar voor vertrek? Of weet je niet wat je precies allemaal geregeld moet hebben check dan even deze checklist voor het studeren in het buitenland van de rijksoverheid. Denk hierbij aan je paspoort, woonruimte, stage, reis- en zorgverzekering.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/onderwijs-en-internationalisering/vraag-en-antwoord/checklist-studeren-in-het-buitenland

 

MEER LEZEN

HALFJAAR UPDATE VAN ONZE DOELEN VAN 2022
Na het tweede kwartaal van het jaar is het weer eens hoog tijd voor een update rondom onze doelen. We zijn met een aantal doelen hard op weg naar het bereiken van het doel maar andere doelen hebben wat tegenslagen gekend. We hebben afgelopen halfjaar hard gewerkt alleen komt dit soms in de vooruitgang van de doelen niet naar voren.

LEES MEER

TIJD OM JE ZOOI OP TE RUIMEN
In maart moesten we Richards oma verhuizen want ze ging naar een verzorgingstehuis. En wat we al niet vonden in het huis wat waarschijnlijk in geen jaren is aangeraakt of waar zelfs nog het prijskaartje aan zat. Al deze spullen zorgde voor een huis dat helemaal vol was met van alles en nog wat en waarvan het meeste eigenlijk nagenoeg niet gebruikt werd. Is dit herkenbaar voor jou?

LEES MEER

EEN E-READER IS DAT HET NOU WAARD?
Lezen, we weten allemaal wel waarom we zouden moeten lezen. Maar wil je dan een hele boekenkast in je huis? Of ga je voor een e-reader? Wij hebben vorig jaar allebei een e-book gekregen en waren eerst ook sceptisch of dit wel fijn leest.. We hebben namelijk in de afgelopen jaren 70+ papieren boeken gelezen en vonden dit altijd erg fijn.

LEES MEER