Waarom dollar cost averaging voor jou werkt.

De meeste van ons hebben vaak niet ineens een groot bedrag om te kunnen beleggen. Dat is niet raar want je hebt natuurlijk een noodbuffer die eerst gevuld moet worden, daar kan al flink wat geld in gaan zitten. Daarnaast ga je vaak pas echt op je geld letten als je weet waar je het voor doet. Op dat moment ga je ook pas denken aan het opbouwen van een vermogen. Dit doe je natuurlijk op een verantwoorde manier, door te beleggen in indexfondsen met lage kosten. De vraag is hoe ga je dit doen want je hebt eigenlijk niet veel geld maar wilt wel gaan beleggen en daar heb je toch veel geld voor nodig? Nee, dat is niet waar en daarom is dollar cost averaging een manier die voor iedereen werkt.

Wat is dollar cost averaging

Allereerst een korte uitleg wat dollar cost averaging is (hierna DCA). DCA is een manier van beleggen waarbij op een vast schema voor een vast bedrag een bepaalde belegging wordt gekocht, zonder hierbij te kijken naar de aandelenkoers. Dit wordt ook wel periodiek beleggen genoemd. Op deze manier worden meer aandelen gekocht wanneer de prijzen laag zijn en minder wanneer de prijzen hoger zijn. Dit is dus een fijne manier van beleggen voor de gemiddelde mens. We hebben meestal geen grote som geld om op zo de beurs mee op te gaan maar kunnen wel iedere maand een kleiner bedrag beleggen.
In dit voorbeeld van DCA kan je zien dat wanneer er iedere maand voor €1000 een bepaald indexfonds wordt gekocht dat er meer aandelen in het fonds kunnen worden gekocht wanneer de prijs laag is dan wanneer de prijs hoog is. Namelijk 14 stuks bij een prijs van €70 en maar 8 stuks bij een prijs van €110. De blauwe lijn geeft namelijk de prijs weer welke je aan de linkerkant kan aflezen en de oranje staven het aantal aandelen dat je kan kopen voor die prijs.

DCA kan ook worden gebruikt wanneer je een financiële meevaller ontvangt zoals een grote teruggave van de belastingdienst of een erfenis. Door gebruik te maken van DCA vermijd je namelijk het risico dat je dit grote bedrag in een keer belegt wanneer de prijzen op hun hoogtepunt zijn. Dit zorgt vooral voor emotionele rust, uit onderzoek blijkt namelijk dat 67% van de tijd het beter is om een groot bedrag in 1x te investeren, hierbij is wel de kans dat het bedrag in korte tijd veel minder waard wordt. Door deze kans op een grote waardedaling is DCA een geschikte strategie voor mensen die minder risicobereid zijn.
In deze voorbeelden kan je zien wat het verschil is wanneer je in 1x een bedrag investeert en wanneer je dit zou doen volgens de DCA-methode. In een stijgende markt is het beleggen van een grote som geld in een keer het verstandigst. Maar niemand weet wat de markt op de korte termijn gaat doen natuurlijk. Wanneer de aandelenmarkt daalt heb je een lagere aankoopprijs wanneer je gebruik maakt van DCA maar dit is niet te voorspellen. Uit onderzoeken blijkt dat 67% van de tijd het verstandiger is een groot bedrag in 1x te beleggen. De markt stijgt immers over langere periodes altijd. De korte termijn bewegingen zijn niet te voorspellen. Hier is risicospreiding dus twee van de drie keer een risico op een lager rendement. Dit heeft dus vooral te maken met je risicobereidheid en of je nog kan slapen als je je grote som geld in één keer belegt.

Voordelen en emoties

We hebben net gezien dat het beleggen van een grote som geld meestal beter uitpakt dan de DCA methode. Maar er zijn natuurlijk ook voordelen voor DCA. Bij beleggen komen namelijk een hoop emoties kijken maar door gebruik van de DCA-methode is je blootstelling aan de markt langzaam en gestaag.
  • Je kan profiteren van de schommelingen (volatiliteit) van de markt.
  • Je haalt ook voordeel in dalende markten want je kan nu meer aandelen in een indexfonds kopen door de lagere prijs.
  • Je slaapt beter, want je hebt niet vandaag een groot bedrag belegt en morgen zakt de markt misschien wel 20%. Niemand kan de toekomst voorspellen, daarom luisteren we niet naar experts.
  • Het is voor iedereen toe te passen omdat je niet in één keer een groot bedrag nodig hebt om te beleggen. Je kan dus al beginnen met indexbeleggen met een laag bedrag per maand. (Let wel op bij een ETF moet je minimaal het bedrag beleggen dat de participatie in de ETF kost. Bij een indexfonds kan je wel delen kopen en dus voor ieder gewenst bedrag beleggen)

Hoe werkt dit voor jou?

Genoeg voorbeelden en voordelen, het is nu tijd om echt te beginnen. Waarschijnlijk wil je gewoon met een klein bedrag iedere maand gaan beleggen, je maakt dan dus gebruik van de DCA-methode. Je weet nu hoe dit werkt en dat je op deze manier niet direct een zware last op je schouders haalt. Daarnaast is het voor de meeste mensen niet zo dat ze flink wat geld hebben liggen om te beleggen. Je gaat dus een vast bedrag beleggen op een vaste dag met een vaste regelmaat. Dus bijvoorbeeld €500 of 10% van je inkomsten iedere maand of ieder kwartaal. Je kan dus klein beginnen maar met deze consistente kleine stappen kan je in de loop van de tijd een groot vermogen opbouwen. Hoe dit zit lees je in de post over Compound interest

Je blootstelling aan de markt is dus niet direct immens groot, hierdoor heb je waarschijnlijk minder stress door korte termijn dalingen van je indexfondsen. Het is wel van belang dat je zo snel mogelijk begint, het gaat om je tijd in de markt en niet om het timen van de markt. Beleg dus consistent op bijvoorbeeld de eerst of laatste maandag van de maand. Uit onderzoek van Fidelity is gebleken dat de beste beleggers degene zijn die reeds overleden zijn, hoe kan dat? Ze hebben niet emotioneel gereageerd op marktschommelingen, koop dus consistent indexfondsen maar verkoop ze nooit! Totdat je met (vervroegd) pensioen gaat natuurlijk. Want dan ga je ervan leven.

Het is wel voor iedereen wel belangrijk om pas te gaan beleggen wanneer je een voor jou passende noodbuffer hebt opgebouwd.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.