Hoe compound interest tegen je kan werken.

Ik heb het wekelijks over de kracht van compound interest ofwel samengestelde rente. Dit is misschien wel de grootste hulp die je kan hebben bij het opbouwen van vermogen omdat je geld exponentieel toeneemt. Dit betekent dat je geld ieder jaar ietsje harder gaat groeien doordat je rente op je rente krijgt en dat ieder jaar weer opnieuw. Door daarnaast steeds meer geld te storten op je beleggingsrekening wordt het bedrag waarover je rente ontvangt iedere maand nog groter. Op die manier kan samengestelde rente je na een tijd helpen aan een vermogen dat je niet voor mogelijk hield. Maar genoeg over hoe samengestelde rente werkt want dat staat in de blog over samengestelde rente. Maar wist je dat je deze kracht ook kunt verzwakken en hij kan zelfs tegen je werken?

Onderbreken van de curve:

Je kent vast de curve van samengestelde rente of exponentiele toename wel. Bij een exponentiele toename is er een mooie curve naar boven. Maar wat gebeurt er wanneer je die curve onderbreekt?
Stel nou dat je belegt met geld dat je nodig hebt voor andere dingen dan je pensioen. Je hebt bijvoorbeeld je noodbuffer niet eerst 100% gevuld en hebt nu financiële tegenslag. Want je pensioen is hetgeen waar samengestelde rente het best voor werkt omdat dit vaak nog ver weg is. In de grafiek is te zien dat iedere 3 jaar 10% van de portefeuille van de rode lijn wordt opgenomen omdat bijvoorbeeld een auto moet worden gekocht of een skivakantie wordt betaald. Verzin maar iets leuks, er wordt in ieder geval 10% van de beleggingen verkocht en opgenomen omdat er iets is wat “belangrijker” is dan het uiteindelijke. De grafiek loopt over een periode van 50 jaar en na die tijd is er een verschil ontstaan van 75% door het om de drie jaar opnemen van 10% hierdoor is die portefeuille maar 25% van de blauwe portefeuille waar niks is verkocht. Die portefeuille is 4x! meer waard, dan de onderbroken portefeuille. Hiermee wordt duidelijk dat het onderbreken van de kracht van samengestelde rente flinke gevolgen kan hebben op de lange termijn. (In dit voorbeeld wordt belegd doormiddel van de DCA-methode voor €100p/m)
Maar ook één keer onderbreken met bijvoorbeeld een opname van 30% precies op de helft in jaar 25 van de totale beleggingsportefeuille kan grote gevolgen hebben zo heb je aan het eind van de rit 27% minder vermogen opgebouwd. Hoe eerder je 30% onttrekt hoe kleiner het verschil aan het einde zal zijn. Omdat er dan meer tijd is om de onttrekking recht te trekken en het absolute bedrag dat onttrokken word kleiner is.
Deze uitkomsten laten zien dat jijzelf de krachtige curve van samengestelde rente ernstig kan verstoren als je een deel van je aandelen verkoopt of dit meerdere malen doet. Dit komt eigenlijk omdat de kracht van samengestelde rente ieder jaar dat het werkt steeds een beetje krachtiger wordt omdat er meer rente op rente-effect komt. Het moeten verkopen van een deel van je beleggingen is dus funest en je loopt hiermee op de lange termijn veel vermogen mis. Het is daarom van belang altijd een goede financiële noodbuffer aan te houden welke je kan beschermen tegen het verkopen van je beleggingen. Nu je hebt gezien hoe jij samengestelde rente tegen kan werken, weet je dat je dat niet moet doen. Maar er is ook nog een verborgen tegenwerkende factor bij beleggen als het gaat om compound interest en rendement, dat zijn de kosten.

Kosten die je betaalt over je beleggingen:

Nu je weet dat je de curve niet moet onderbreken omdat dit grote gevolgen kan hebben voor je vermogen op de lange termijn. Is het ook belangrijk om te gaan kijken wat kosten doen met je beleggingen. Want iedere euro die je niet belegd kan niet voor jou aan het werk.

Wanneer je bijvoorbeeld bij iedere keer dat je aandelen koopt te maken krijgt met transactiekosten in dit voorbeeld 1%. Dan is bijvoorbeeld je inleg van €200 per maand maar €198. Wat je dan dus mist is de groei van deze 1% per maand maar deze 1% maakt een groot verschil. Je hebt hierdoor namelijk 1% minder vermogen aan het einde van de rit. Maar dit is niet waar we nu naar gaan kijken want deze kosten zijn maar eenmalig. Je inleg is dan feitelijk alleen lager, de jaren daarna wordt de groei van het geld niet verder belemmerd.

Maar wat nou als er een service fee of beheerskosten worden gerekend van 1% per jaar. Dit gaat over een lange periode namelijk veel meer vermogen kosten want het is in jaar 1 minus 1%, in jaar 2 minus 1%, in jaar 3 minus 1%, … in jaar 30 minus 1%. Ofwel ieder jaar wordt er 1% van je vermogen afgesnoept. Want de beheerskosten zijn over je gehele portefeuille en niet alleen over de winst, zo slim is de vermogensbeheerder wel.  Je gaat er dus ieder jaar in ieder geval 1% op achteruit, dus ook wanneer het rendement negatief is.

Bij 10 jaar 1% inleveren van je vermogen heb je niet 1% ingeleverd van het vermogen dat je had kunnen hebben maar een verschil van 5,5%. Hoe langer het geld belegd wordt hoe groter de gevolgen zijn voor je vermogen. Wanneer je bijvoorbeeld €100 per maand belegd voor 50 jaar met een gemiddeld rendement zou je €588.032 hebben. Maar wanneer je de 1% fee hebt betaald heb je nog maar een gemiddeld rendement van 6% en zou je een vermogen van €489.628 hebben. Het verschil is zoals je al kan zien niet 1 procent en ook niet 5,5 procent. Het scheelt namelijk na 50 jaar beleggen en kosten betalen 31% rendement en nu zeggen die procenten niks maar het scheelt bijna €600.000 rendement in dit voorbeeld. Dan zie je pas echt wat de kosten doen met je beleggingen. Dit is natuurlijk ook waarom vermogensbeheerders het liefst zo veel mogelijk geld beheren en allerlei kosten in rekening brengen voor de services die ze verlenen. De 1% kosten groeien mee met de samengestelde rente en daar zit een negatieve kracht van samengestelde rente. Je levert namelijk veel meer in dan 1% van je vermogen dit is alleen pas over langere tijd zichtbaar. Maar het kan je zo tientallen duizenden euro’s of zelfs honderdduizenden euro’s schelen. Dit kan betekenen dat een aantal jaar extra door moet werken voordat je kunt stoppen met werken.
Het is dus belangrijk te beleggen tegen zo laag mogelijke kosten. Je kan nooit alle kosten vermijden maar wel een groot deel en zoals je hebt gezien doet 1% kosten veel over langere termijn. Nu begrijp je direct de keuze voor een indexfonds met totale kosten van onder de 0,5% per jaar, in plaats van het laten beleggen van je geld in een beheerd fonds bij een bank of vermogens beheerder met kosten tussen de 1,5-2,5% per jaar. Op de lange termijn is er alleen al door de kosten die je niet betaald een groot verschil aan rendement, deze kosten hoeven dan namelijk niet goed te worden gemaakt om het gemiddelde rendement te behalen van de markt. Lees hier alle redenen waarom je zou moeten beleggen in indexfondsen.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.