7 fouten die je moet vermijden met beleggen

Ik vind beleggen in indexfondsen een geweldige manier om vermogen op te bouwen. In 2017 ben ik begonnen met beleggen en dat ging niet zonder slag of stoot. Ik heb daarbij een aantal cruciale fouten gemaakt in het begin en ik wil jou hiervoor behoeden. Ik heb al van onze eigen fouten mogen leren en heb daarnaast zelf vele fouten kunnen vermijden doordat ik veel heb gelezen over beleggen en persoonlijke financiën nadat ik de nodige fouten al had gemaakt.

Ik begon met handelen in aandelen, en zat de hele dag achter de computer de koersen te volgen. Hier heb ik wel heel veel van geleerd. Maar laat ik wel benadrukken dat de markt uiteindelijk van mij heeft gewonnen. Het handelen in aandelen is statistisch gezien ook geen aanrader, 4% van de professionals lukt het om de markt 15 jaar consistent te verslaan. Daarna ben ik mij verder gaan verdiepen in beleggen en ging ik kijken naar een minder risicovolle manier van beleggen waar je minder tijd aan hoeft te besteden. Toen ik nadacht over wat ik las kwam ik tot het inzicht dat  in al mijn boeken indexfondsen terugkwamen als DE manier van beleggen. Ik heb in deze strategie toen al mijn energie en tijd gestopt en de kennis uit alle boeken naast elkaar gelegd, wat blijkt dit is de beste manier van beleggen voor 99% van de mensen.

1. Beleggen zonder plan

Begin nooit met beleggen zonder een duidelijk plan! Je plan hoeft niet heel complex te zijn, het kan makkelijk op een A4tje en hoeft maar eenvoudig te zijn. Het moet wel gepersonaliseerd zijn om het meest effectief te zijn voor jouw situatie. In je plan moet staan in welke aandelen/fondsen jij wilt beleggen en hoeveel je wilt beleggen. Maar ook meer persoonlijke dingen zoals waarom je het doet, wat is je doel? Wanneer wil je bijvoorbeeld met pensioen? Wanneer wil je het doel bereiken? En is dit haalbaar, met een gemiddeld rendement van 7-10%? Op welk platform wil je gaan beleggen? Etc.

Als je geen plan hebt wordt je het plan van iemand anders. Zonder plan wordt het veel moeilijker om een goed portfolio op te bouwen, omdat je dan niet weet hoe lang je een aandeel/fonds vast wilt houden. Daarnaast moet je portfolio in balans zijn en passen bij je risicoprofiel. Mensen op jongere leeftijd kunnen meer risico lopen met hun “vermogen” dan diegene die bijna met pensioen gaan maar dit geeft ook het risico dat er een aantal jaren van samengestelde rente worden misgelopen. Dus voor dat je iets gaat doen, maak eerst een plan!

2. Beleggen in bedrijven en producten die je niet kent.

Beleg alleen in beleggingsproducten en aandelen waar jij kennis over hebt en ze begrijpt en het bedrijf kent in het geval je voor losse aandelen gaat(beleggen in losse aandelen ben ik sowieso geen fan van). Maar het is niet alleen het “kennen” van de basisinformatie of “ik ken de naam dus het zal wel goed zijn”. Jouw kennis over dit aandeel moet meer zijn dan wat je op de oppervlakte ziet of hoort. Weet jij de strategie van het management? Weet jij hoe het bedrijf er financieel voor staat? Hoe het bedrijf het doet ten opzichte van de concurrentie? En daarbij nog vele vragen die je je moet stellen bij het beleggen in zelf geselecteerde aandelen.

Bijvoorbeeld: Sarah denkt ik ga beginnen met beleggen, ze opent een beleggingsaccount en gaat kijken waar ze haar eerste €100 in gaat beleggen. Ze ziet in eerste instantie Netflix staan. Ze denkt, Netflix is bekend, doet het goed, iedereen wil en heeft het, en is de beste grootste in de branche. Dat is een goede investering, en vervolgens stopt ze daar haar €100 in. DIT IS GEEN ADVIES! NFLX zou een goeie investering kunnen zijn maar ik heb mij daarin ook niet ingelezen en weet ook niks van het bedrijf af. Ik weet precies hetzelfde als Sara weet, helemaal niks en dat is niet genoeg.

Zorg er dus voor dat je je goed inleest en veel informatie hebt over het onderliggende bedrijf. Dit geld niet alleen voor het moment van kopen, maar je moet op de hoogte blijven over wat het bedrijf doet en gaat doen in de toekomst. Dit kan je heel makkelijk oplossen door te investeren in indexfondsen.

3. Gebrek aan diversiteit

Dit zie je ook heel vaak bij beginners, ze zijn heel enthousiast over 1 bedrijf, en kopen hiervan enthousiast het aandeel met al hun te beleggen geld. Dit is heel risicovol want je bent dan met je vermogen volledig afhankelijk van dit ene bedrijf. Je hebt dan aandelen in bezit van één bedrijf en zit dus niet gespreid. Zoals ze altijd zeggen 'wedt niet op 1 paard'.

Voor een goed gespreide portefeuille moet je al in de verschillende sectoren gaan zitten zoals technologie, nutsbedrijven, communicatie, energie, duurzame consumentengoederen, financieel en ga zo maar door. Binnen deze sectoren moet dan weer een spreiding komen over verschillende landen en bedrijven. Zeg dat je dan minimaal 40 bedrijven zou moeten volgen verspreid over de verschillende sectoren en deze en hun concurrentie allemaal in de gaten moet houden. Al deze analyses en onderzoeken kosten natuurlijk erg veel tijd en die hebben we niet als studenten, of hardwerkende mensen. Deze spreiding kan je wel bereiken doormiddel van indexfondsen dit zijn ‘mandjes’ van aandelen. Net als S&P 500 die 500 verschillende bedrijven volgt of VWRL die 3.740 bedrijven volgt. Door in zo’n fonds te beleggen heb je direct een goede spreiding over de verschillende markten. Ik wil niet direct zeggen dat beleggen in losse aandelen slecht is. Maar als je toch kiest om in zelfgeselecteerde bedrijven te beleggen zal dit je veel meer tijd en stress opleveren dan door te beleggen in een indexfonds. Daarnaast is het verslaan van de markt die je koopt met het beleggen in een indexfonds bijna onmogelijk. Professionals lukt het in een tijd van vijftien jaar 96% van de tijd niet om de markt te verslaan, over dertig jaar tijd is dit zelfs 99%. Dus weet welke strijd je aangaat.

4. Te veel handelen

Verschillende onderzoeken laten zien dat hoe langer je een aandeel/fonds vasthoudt, hoe groter je kans op een goed rendement. Dit is logisch want als je naar alle kosten gaat kijken die bij het frequent verkopen en kopen van aandelen komen kijken kunnen deze flink oplopen. Daarnaast bestaat de kans dat je gaat verkopen en kopen gebaseerd op je emoties en je niet meer houdt aan je plan. Door het handelen van aandelen gebaseerd op emoties wordt veel winst misgelopen en worden veel onnodige transactiekosten gemaakt. De transactiekosten zijn op zichzelf niet zo hoog maar als deze allemaal bij elkaar belegt zouden worden hebben deze na verloop van tijd ook een samengestelde rente werking. Door bijvoorbeeld een of twee keer per jaar je portefeuille te balanceren, handel je zo min mogelijk.

5. Te veel naar ‘experts’ luisteren

Als je naar experts of professionals luistert dan moet je inmiddels begrijpen dat die vaak niet dezelfde doelen hebben als jij hebt. Bijvoorbeeld: Ze kunnen meer gefocust zijn in hun eigen loon, bonussen, commissies, etc. in plaats van jou te helpen om de beste resultaten te behalen.

Doordat deze “experts” dus niet het beste met jou voor hebben, is te veel op hen vertrouwen dus niet goed voor jouw portemonnee. Dit is jouw geld, en jij zou moeten bepalen waar je het in belegd. En dit is waarom financiële kennis dus ook zo belangrijk is.  

Daarnaast zijn er altijd zogenaamde experts die de markt voorspellen met vaak doemscenario’s of droomscenario’s van een bepaald aandeel. En ik wil ook niet zeggen dat alles wat deze zogenaamde experts zeggen altijd fout is, want dat is ook niet waar (zo zijn ze immers expert geworden door het minimaal 1x goed te hebben gehad), maar je moet niet alles blind geloven wat ze zeggen. Je kan namelijk het beste al deze ruis aan je voorbij laten gaan en je houden aan je plan. Een goede financieel expert verdient aan het advies wat hij geeft en niet aan het beleggingsproduct dat de expert aanraadt.

6. Proberen de markt te verslaan

De markt timen houdt in dat je strategisch gaat kijken wanneer een aandeel gaat dalen of stijgen. Als een aandeel op zijn laagst is koop je en als die op zijn piek is verkoop je het aandeel. Veel mensen wachten met investeren omdat de markt nu op zijn piek is, maar op de lange termijn maakt dat niet uit en is het vooral belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen. In principe blijft alles stijgen zo lang we geloven dat alles beter kan.

Het probleem is dat niemand de markt kan timen en dus ook niet kan verslaan, je weet nooit wat er gaat gebeuren, of het aandeel nu op zijn piek is of niet. Dit is waarom de markt proberen te timen nooit gaat werken op lange termijn.  Je kan daarnaast ook niet het diepste punt van de daling inschatten en zal deze dus 99,99% van de tijd missen. Omdat je bijvoorbeeld overtuigd dat het aandeel nog verder zal stijgen. Of je durft niet te kopen omdat het aandeel kan blijven zakken.

7. Hoge kosten betalen

Kosten zijn er altijd met beleggen en proberen om alle kosten te omzeilen is onmogelijk. Maar er zijn natuurlijk wel manieren om je kosten zo laag mogelijk te houden.

Een manier is door je portfolio simpel houden. Door te beleggen in indexfondsen tegen zo laag mogelijke kosten. Vergelijk indexfondsen op deze website: indexfondsenvergelijken

Er zijn een aantal opties beschikbaar in Nederland om bijna geen kosten te hebben. Je wilt je kosten onder de 0,5% per jaar houden om zo een zo goed mogelijk rendement te kunnen halen.

Er zijn zo veel goedkope opties, en alsnog kiezen veel mensen ervoor om 1% tot 2% voor een “professioneel” vermogensbeheerder te betalen om hun geld te laten beheren. Deze vermogensbeheerders doen alleen vaak niet veel meer dan jouw geld in een fonds beleggen tegen hoge kosten, wat je ook gemakkelijk zelf kan. Zonder dat het gemiste rendement op kan lopen tot in de tonnen, door de onnodig hoge kosten.
Kijk dus altijd naar de kosten, want het kan echt oplopen tot meerdere 100.000den euro's.
 
Leer van deze fouten en dan kan iedereen beleggen. Zeker wanneer je dit combineert met de 8 regels van succesvol beleggen.


De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.