Waarom je vandaag nog moet beginnen met beleggen

Start zo snel mogelijk

Op mijn socials heb ik nu al een aantal keer aangegeven dat het van belang is dat je zo vroeg mogelijk begint met beleggen, maar wat maakt dit dan voor verschil? De grote lijn in deze blog is eigenlijk “start zo snel mogelijk”. In deze blog belegt iedereen vanaf een andere leeftijd €500 per maand tegen een rendement van 7%. Lees snel verder want de verschillen zijn groots!
Zoals je kan zien in de grafiek begint Sam op 18 jarige leeftijd met beleggen en heeft uiteindelijk € 3.001.381 vermogen op zijn pensioengerechtigde leeftijd van 70 jaar. Met deze kennis gaan we kijken wat het scheelt wanneer je 1 jaar later begint met het beleggen van €500 per maand. Zoals je kan zien in het voorbeeld doet Zoë zij begint met 19 jaar, en haar totale winst valt € 202.352 lager uit, dit is het resultaat van maar 1 jaar later beginnen met beleggen, de laatste jaren tellen namelijk het hardst mee. Het verschil in inleg is daarbij maar 12*500=€6.000. In het volgende voorbeeld is te zien dat Jelle die al 25 is, ook begint met beleggen maar door zijn oudere leeftijd een nog groter verschil heeft in het gemaakte rendement op zijn AOW leeftijd namelijk € 1.166.871. Het enige verschil is dat Jelle 7 jaar later is begonnen met beleggen en dus 7*6.000=€42.000 minder heeft ingelegd, deze inleg maakt niet het grote verschil dit doet de 7 jaar tijd die dit geld had kunnen groeien met het rente op rente effect.

Kelly die inmiddels 30 is haalt nog net een totaal van boven de magische miljoen dit is inclusief haar eigen inleg, namelijk € 1.281.657 daarvan heeft ze zelf €240.000 belegt dit betekent dat ze een opbrengst heeft van €921.638 dit is anderhalf miljoen minder dan Sam die 12 jaar eerder is begonnen.

Bert begint pas op zijn 40ste met beleggen omdat hij altijd angst had zijn geld te verliezen. Daardoor zit zijn geld 22 jaar minder in de markt dan dat van Sam, zijn rendement op het ingelegde vermogen is € 426.438 dit is echt aanzienlijk lager dan de € 2.689.381 rendement van Sam. Dat is geld waar Sam niet voor heeft hoeven werken.

Je kan door deze vergelijkingen al duidelijk zien hoe de verschillen steeds groter worden na verloop van de jaren. Het is dus van belang dat je zo vroeg mogelijk begint om je geld een zo hoog mogelijk rendement te laten halen.

In de grafiek hierboven zie je het verschil aan vermogen op 70 jarige leeftijd, dit is echt immens. Dit laat zien dat je echt vandaag moet beginnen met beleggen. Dit gaat ervoor zorgen dat je of een veelvoud aan vermogen op kan bouwen. Of veel minder geld per maand in hoeft te leggen om je financiële doel te halen.

Sam vs. Bert

Sam heeft nog 51 jaar totdat hij met pensioen gaat op 69 jarige leeftijd. Bert daarentegen heeft nog maar 29 jaar. Het verschil in vermogensgroei is dan ook duidelijk te zien in de volgende grafiek.
Zoals je kan zien is de afstand tussen de rode lijn van Bert en de turqouise lijn van Sam op 69 jarige leeftijd enorm een verschil van €2.4 miljoen, dat is de kracht van eerder beginnen met beleggen. Sam heeft een flink groter vermogen opgebouwd door eerder te beginnen met beleggen in indexfondsen. Daarnaast is bij Sam is het behaalde rendement over het ingelegde vermogen (alles tussen de turquoise en de blauwe lijn) veel groter dan het rendement van Bert (tussen de rode en oranje lijn). Je ziet dat hoe langer je je geld belegt hoe meer het rendement over het vermogen wordt. Het belegde vermogen neem exponentieel toe en daarom tellen de laatste jaren veruit het hardst. Hierin zie je ook het belang dat ieder jaar eerder beginnen weer duidelijk terug.

Waarom je iedere dag geld verliest als je niet belegt

Sparen klinkt leuk, en is ook belangrijk want je moet eerst geld “sparen” voordat je het kan gaan beleggen. Sparen op een bankrekening die momenteel ongeveer 1% rente geeft schiet niet hard op zoals je kan zien in de grafiek hieronder. Geld op je bank belegt de bank graag om er winst mee te maken, dit kan je natuurlijk beter zelf doen. Want je hebt meer aan de exponentiële groei die 7% rendement teweeg kan brengen, met dit rendement groeit je vermogen naar €3.001.381 waarvan ruim €2,6 miljoen dus opbrengst is. De totale inleg is in beide gevallen €312.000.
Zoals je kan zien hier in de grafiek wordt het verschil na verloop van de jaren steeds groter door het Compound effect van Compound interest of wel het zogenaamde rente op rente-effect. Iedere keer als je beleggingen groeien groeit jouw winst het jaar daarna weer mee.
 
De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening/ervaring geen beleggingsadvies, je blijft zelf verantwoordelijk bij het opvolgen ervan. Let op: beleggen gaat gepaard met risico's, je kunt je inleg (deels) verliezen. Reacties kunnen worden gemodereerd of verwijderd.